Alpinişti cu un palmares deosebit la Cluj-Napoca

    StudentPress

    Climbing_through_the_Yellow_Band,_Mt._Everest,_-May_2007_a

    Cea de-a VIII-a ediţie a evenimentului „Zi*le de Turism – Săptămâna Turistului Clujean”, sub egida Organizaţiei Studenţilor pentru Turismul Românesc (OST) are loc în săptămâna 10-17 mai. Proiectul se adresează publicului studenţesc şi tinerilor dinamici, pasionaţi de călătorii  şi turism. În cadrul acestui eveniment, luni, 11 mai a avut loc Conferinţa “Care este Everestul tău?”, avându-i ca invitaţi pe alpiniștii Vasile Cipcigan, Tiberiu Pintilie şi Mihnea Prundeanu.

    La această conferinţă au avut loc o serie de proiecții şi discuţii pe baza alpinismului şi a experienţei celor trei invitaţi.

    Pornind de la titlul conferinţei, „Care este Everestul tău?”, organizatorii s-au axat pe două ramuri principale. În primul rând, au dorit să evidenţieze importanţa alipinismului ca mijloc de recreere şi creativitate, dinamism şi energie, dar şi a turismului alpin. În acest context, cei trei invitaţi, alpinistul de pe Everest Tiberiu Pintilie, alpinistul Mihnea Prundeanu şi salvamontistul Vasile Cipcigan şi-au împărtăşit experienţa şi sentimentele unice din drumeţiile pe cele mai înalte vârfuri ale munţilor din întreaga lume. În al doilea rând, tema propusă a fost menită să sublinieze drumul parcurs de tineri pentru îndeplinirea ţelurilor şi formarea unei cariere.

    Ideea organizării acestei conferinţe i-a surâs organizatoarei şi membru al OST, Iulia Strîmbu, anul trecut, aflată la Bucureşti în cadrul unui eveniment – Consiliul Naţional al Tinerilor din România, precizând la deschiderea evenimentului că:

    „Mi-am dorit să organizez un eveniment modelat după ideile mele, din care oamenii să aibă ce învăţa, nu din cărţi şi din citate, ci din experienţa unor persoane care se află în faţa lor. Îmi doream ca evenimentul să aibă şi un rol de apreciere a persoanelor care ne fac să fim mândri că suntem români şi, de cele mai multe ori, nu ştim despre ei. Şi uite aşa, s-au pus cap la cap idei.”, a spus oragnizatoarea evenimentului, Iulia Strîmbu. 

    Alpinismul, o cale spre aventură

    Mihnea Prundeanu a fost cel care început dialogul cu tinerii prezenţi la eveniment, exprimându-şi propria viziune despre munte şi alpinism, a vorbit despre istoria alpinismului şi încercările oamenilor de-a lungul secolelor de a ajunge la cele mai înalte altitudini. Alpinist, geograf şi ghid montan de meserie, Mihnea a început să îndrăgească acest sport din anii de studenţie, în perioada când participa la numeroase proiecte şi tabere de iniţiere. A precizat că, de-a lungul anilor, deşi alpiniştii au fost mereu determinaţi şi curajoşi să ajungă la cele mai mari altitudini, experienţa care te învaţă să iei decizii importante pe loc şi trăirile interioare sunt cele care primează.

    „Nu mi-am propus atingerea celor mai mari altitudini, nu înălţimea unui munte mă atrage, ci aspectul său, amplasarea sa şi cât de interesantă, estetică sau chiar dificilă ar putea fi ascensiunea. Munţii masivi, înalţi şi izolaţi au, într-adevăr, o atracţie aparte, dar pentru mine aceasta nu este numerică (7000 m sau 8848 m), ci posibilitatea sau complexitatea pe care ţi-o oferă pentru a realiza o ascensiune spre vârful lor. Nu e nimic nou în a urca Everestul sau un munte foarte înalt, dar a încerca să urci pe un versant, perete sau creastă pe unde nu a mai urcat nimeni şi despre care nu se ştie nimic este, într-adevăr, o realizare.”, a precizat alpinistul Mihnea Prundeanu.

    Prin determinare şi energie a reuşit să descopere natura, munţii şi cele mai impresionante privelişti atât în perioada iernii, cât şi în anotimpul călduros, profitând de fiecare experienţă nouă. Cu o tehnică desăvârşită, Mihnea a avut expediţii montane pe întreg globul: Himalaya, Alaska, Cordiliera Blanca, Caucaz, Alpi şi Atlas. 

    Tiberiu Pintilie, românul care a escaladat Vârful Everest

    Pentru Tiberiu, prietenia şi amiciţia câştigată în drumețiile pe munte este cea care îl motivează şi îi oferă energia să ajungă pe cele mai înalte vârfuri muntoase. Îşi aduce aminte că pasiunea lui pentru alpinism a început dintr-o întâmplare, când a găsit, într-o zi, un anunţ despre o tabără la munte pe un afiş publicitar. Acel moment a fost decisiv pentru iniţierea lui în aventura alpină. În anul 2006 şi-a propus să ajungă în 5 zile la altitudinea de peste 4000 de metri, la Vârful Mont Blanc (4.810 m) din Alpi, situat pe granița dintre Franța și Italia. Nereuşind acest lucru, s-a pregătit din punct de vedere fizic şi mental, iar trei ani mai târziu a ajuns la altitudinea de 5642 de metri. Anul 2010 a fost momentul de cotitură pentru întreaga echipă, momentul de alegere a unei noi destinaţii. Pornind iniţial cu ideea de a depăşi altitudinea de 6000 de metri, au ajuns la Vârful Comunismului (anterior Vârful lui Stalin, fost Vârful Ismai Şamani), un vârf muntos în vestul regiunii Pamir, din nord-estul Tadjikistanului. După un an, din cei şase membri ai echipei a rămas doar el împreună cu prietenul său, Adrian Fako, reuşind să depăşească altitudinea de peste 8000 de metri. Îşi aminteşte cu emoţie şi entuziasm de acele momente în care comunicau doar prin intermediul semnelor.

    Iulia Strîmbu spune că după întâlnirea pe care a avut-o cu Tiberiu, la Bucureşti, s-a hotărât să îl invite şi la Cluj-Napoca, fiindcă: „M-a marcat modul lui de gândire, ideile, învăţămintele care au rămas după expediţie şi mi-au rămas în minte, până în ziua de azi, multe vorbe de-ale lui. Ceea ce am auzit atunci, a rezonat oarecum cu ideile mele, cu modul în care cred că ar fi mai bine să ne uitam la viaţă şi la alegerile pe care le facem şi, de aceea, m-am hotărât să îl aduc aici, să îl audă şi alte persoane. Chiar cred că avem ce învăţa de la omul acesta. Şi, în cele din urmă, am reuşit.”, a precizat organizatoarea evenimentului, Iulia Strîmbu.

    După doi ani şi jumătate de pregătire intensă şi antrenament specific a reuşit, în anul 2013, să străbată Munții Himalaya, ajungând la cota 8600.

    O performanţă pentru Cluj− 8201 m în cinci zile

    În cadrul acestei conferinţe, organizatorii au ales să abordeze evenimentul din perspectiva expediţiilor montane, având şi invitaţi din Cluj-Napoca. Astfel, printre invitaţi s-a numărat salvamontistul de la Salvamont-Cluj, Vasile Cipcigan, care a reuşit în „Expediţie pe Cho Oyu”,  o performanţă pentru Cluj. A reuşit să atingă o altitudine de peste 8000 de metri. Vasile Cipcigan a făcut parte, pe lângă multe alte expediţii, din proiectul „Şapte paşi pe Acoperişul lumii”, reuşind alături de echipă să atingă cel mai înalt vârf al Americii de Sud, Aconcagua, de 6962 de metri, în doar cinci zile.

    Bazele conceptului „Care este Everestul tău?”

    Tema de discuţie „Care este Everestul tău?” este parte a proiectului naţional demarat de Tiberiu Pintilie pentru a ne motiva să ne găsim un Everest personal, proiect prin care a reuşit să întâlnească aproape 3000 de tineri.Cei trei alpinişti invitaţi la conferinţă au precizat că urcatul pe munte, determinarea şi curajul acestei încercări de a străbate cele mai înalte locuri din lume reflectă ambiţia tinerilor din ziua de azi.

    La această initiativă propusă de Tiberiu au colaborat câţiva ambasadori care şi-au exprimat punctul de vedere cu privire la conceptul „Care este Everestul tău?”. Printre aceştia se numără Dumitru Prunariu (primul român în spaţiu), Tudor Chirilă (actor şi cântăreţ), Gabriela Szabo (sportivă), Smiley (cântăreţ) şi Octavian Bellu (antrenor de gimnastică).

    Alpinistul Mihnea Prundeanu este de părere că: „Este important ca fiecare tânăr să aibă Everestul lui, adică propriul său vis sau obiectiv în viaţă. Întrebarea “Care este Everestul tau?” încearcă să te facă să îţi cauţi un obiectiv, sau, în cazul în care îl ai deja, să ţi-l evidenţiezi. Ceea ce noi, alpiniştii, am învăţat în urma numeroaselor ascensiuni pe munte este că un varf poate fi atins dacă visezi destul la el, dacă îţi focalizezi energia şi te pregăteşti îndeajuns pentru el.” 

    Conferinţa s-a desfăşurat la cafeneaua La Cizmărie din Cluj-Napoca, în parteneriat cu OST, sponsori principali fiind Info Plus Zalău şi Maros Bike.