David Crystal, Doctor honoris causa la UBB

  StudentPress

  David Crystal, scriitor, editor, lector și lingvist britanic, autor a mai bine de 100 de cărți, a fost în Cluj la începutul acestei săptămâni, prin intermediul British Council. Marți i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa în sala Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai”, iar miercuri a ținut o prelegere la Facultatea de Litere, prelegere ce poartă titlul Language BLANK Literature.
  sursaTheGuardian
  David Crystal lucrează în prezent de acasă, din Honeyland, North Wales. A avut un post la University of Reading timp de zece ani, iar în prezent este profesor onorific al Universității de Lingvistică Wales, Bangor. A scris două enciclopedii și este autorul a numeroase articole, dicționare și cărți privind diverse aspecte ale limbii engleze (inclusiv limbajul copiilor sau limbajul pe internet). Este cunoscut pentru cercetări în domenii ale limbii precum intonație și stilistică, aplicarea lingvisticii în context religios, educațional și clinic, în special prin găsirea unor tehnici de diagnosticare și tratament.

  Profesorul David Crystal a vizitat România pentru prima dată în 1969, când s-a ținut la București Congresul Lingvistic. În ultimii cinci ani, a fost în țara noastră de trei ori, prin intermediul British Council, apucând să vadă o mare parte din ea. „Acum avem aici mulți colegi, dar și mulți prieteni și este mereu o plăcere să resimțim căldura cu care suntem întâmpinați. Și desigur, pe cea a țuicii.”

  La festivitatea de decernare a titlului, după ce Prof. univ. dr. Ștefan Oltean a rostit cuvântul de Laudatio, profesorul Crystal a povestit despre dificultățile întâmpinate la sfârșitul secolului XX în editarea Enciclopediei (The Cambridge Encyclopedia of the English Language), în condițiile în care se dorește ca aceasta să fie precisă și actuală. Dând exemplu numeroasele schimbări politice care duceau la necesitatea de a modifica numeroase articole din enciclopedie și dificultatea de a obține informații corecte, viabile, profesorul a subliniat faptul că cercetarea nu este plictisitoare, așa cum mulți tind să creadă, ci captivantă, fascinantă.

  La prelegerea de miercuri dimineața, profesorul le-a explicat celor prezenți că literatura de calitate presupune creativitate, respectiv încălcarea unor reguli; că trebuie să cunoști regulile gramaticale pentru a le încălca. Din nou, a dat exemple care au captivat atenția publicului foarte numeros, amfiteatrul fiind atât de plin încât multe persoane au stat în picioare.

  De altfel, Crystal, la rândul său, scrie și literatură, cu toate că munca sa literară nu este la fel de prolifică precum cea științifică: „În ultimii câțiva ani m-am axat foarte puțin pe creație literară – doar câte o poezie sau câte o schiță pentru diferite ocazii. Cea mai mare parte a activității mele literare s-a axat pe sprijinul unor companii de teatru (în special cea a fiului meu, Ben, Passion in Practice) pentru a monta producții de Shakespeare în pronunția originală.”

  Profesorul lucrează acum la un Dicționar de Pronunție Shakespeariană (Dictionary of Shakespearean Pronunciation) care va fi publicat de editura Oxford University Press în martie, când se vor împlini 400 de ani de la moartea lui Shakespeare.