Nuanțele unui protest. Un fotoreportaj

IMG_1516

text și imagini: Flavia Dima

Am participat (într-o ipostază mai mult sau mai puțin implicată) la protestul împotriva defrișărilor ilegale din data de 9 mai. Fiind vorba de o temă de interes larg, am știut că evenimentul va atrage o masă destul de mare de oameni, indiferent de statut, clasă sau apartenență culturală sau politică – ceea ce, în ochii mei, reprezintă ingredientele de bază ale unei mari tocănițe umane. Astfel încât am încercat să surpind tocmai acele momente spumoase de alăturare nefirească impuse de către contextul protestului; fară intenția de a arăta cu degetul indivizii în sine, ci mai degrabă cea de a mă amuza de marea comedie a societății române.

Iată, subiecții: reprezentanți ai media se înghesuiesc să documenteze discursul moților din Apuseni, după ce aceștia au descins în Piața Unirii, scandând cântece tradiționale și lozinci îndreptate împotriva „trădătorilor de țară” și pentru salvarea munților Apuseni.

IMG_1526

Un bărbat în etate filmează discursul moților cu ajutorul unui smartphone; Piața Unirii.

IMG_1533

Doi copii care participă la protest, Piața Unirii. Oricât de sweet ar părea să-ți îmbraci copilul cu un tricou cu simbolul peace, partea cu pancarta pe care nu a scris-o el și cu faptul că-l aduci într-o zonă în care se poate da cu spray lacrimogen nu pare prea cool.

IMG_1538

Pancartă bizara din cercul moților. Pot doar presupune că acesta este verso-ul unui semn improvizat.

IMG_1554

Tineri arborând steagul mișării anarhiste, discutând la cca. 5 metri disanță de moți. Deși prezenți cu bannere în Piață dinaintea venirii acestora, tinerii au fost mai puțin zgomotoși decât bărbații din Apuseni, aceștia au fost vizibil deranjați de către mesajele lor cu caracter naționalist, precum „Pedeapsă capitală trădătorilor de țară!”

IMG_1557

Un bărbat își lasă fiul să privească marșul demonstranților de la balcon pe Bulevardul Eroilor. Înainte, a petrecut minute bune vorbindu-i copilului și gesticulând înspre masa de oameni.

IMG_1559

În timp ce marea majoritate a protestatarilor se îndreptau, cu moții în frunte, spre statuia lui Avram Iancu din piața eponimă, o celulă de oameni s-a despărțit de masa principală a demonstrației (la inițiativa grupării cu însemne anarhiste). Și-au petrecut câteva minute îndemnând restul participanților să li se alăture pentru a nu asculta un posibil discurs naționalist, apoi s-au dispersat: unii s-au alăturat din nou marșului, iar alții au plecat cu totul.

IMG_1561

Trei cetățeni așteaptă venirea autobuzului în stația de la Piața Avram Iancu, după ce traficul a fost blocat de către protestatari. Au privit marșul de pe margine, cu un vag aer de curiozitate, fară însă a arăta vreo intenție de a se alătura acestuia.

Flavia Dima

Flavia Dima