Zilele Clujului trec prin stomac

    fest

    “Bună dimineața și bine ați venit la Zilele Clujului! Aici, pe strada Kogălniceanu, vom avea foarte multe demonstrații culinare, ateliere prin care voi veți învăța să gătiți și, bineînțeles, vom gusta tot ceea ce veți pregăti.” Timp de trei zile, oricine a trecut prin zonă a fost întâmpinat de acest mesaj răsunător, care promitea să facă cunoscut faptul că strada Mihail Kogălniceanu este, pentru al treilea an la rând, sediul unor desfășurări culinare de mare amploare. Festivalul Culinar Internațional s-a desfășurat în cadrul Zilelor Clujului încă de la prima ediție, acum cinci ani, însă din 2013 strada Kogălniceanu a căpătat acest statut special, devenind locul unde bucătari din țară și din lume vin să-și împărtășească măiestria cu publicul.

    Cluj-Napoca – Suwon, o relație gastronomică cu vechime

    O prezență constantă a acestui festival a fost reprezentată de maeștrii bucătari din orașul înfrățit Suwon, din Coreea de Sud. Relațiile de cooperare dintre cele două orașe au început în 1999, când s-a semnat protocolul de înfrățire. De-a lungul anilor, Suwon și Cluj-Napoca au desfășurat împreună o multitudine de evenimente cu specific cultural, academic, sportiv, dar și economic. Câteva exemple includ înființarea Open Bridge Consortium, Asociație Culturală și de Afaceri Cluj-Suwon (2009), organizarea anuală a întâlnirilor de afaceri Business Matchmaking începând cu anul 2007 și, bineînțeles, participarea reciprocă la Zilele Orașului. Anul acesta, coreenii au debutat cu pregătirea unei plăcinte cu flori, cele comestibile fiind des întâlnite în obiceiurile lor culinare. A doua zi, aceștia au învățat publicul cum să gătească Kimchi, o garnitură foarte populară în Coreea. Acesta are la bază varză chinezească, ceapă, castraveți și ridichi și seamănă mult cu murăturile, fiind sărată, picantă și putând să fie cu ușurință conservată pentru un timp îndelungat. Un alt fel de mâncare inedit a fost plăcinta cu bulgogi, un grătar de vită marinat, specific coreean.

    fest6

    Delegația VIP

    Un contrast savuros l-au constituit trei chefi clujeni: Ioan Fatol (City Plaza), Cezar Munteanu (Klausenburger) și Adrian Pop (Selgros). Toți sunt bucătari recunoscuți la nivel mondial, având în palmares nenumărate premii și participări la concursuri gastronomice și o vastă experiență profesională. De exemplu, chef Ioan Fatol deține diplomă de Maestru Bucătar, Bucătar Șef și Specialist, medaliile de argint și bronz la Campionatul Internațional de Gătit din 2007, locul 1 la categoria Dulciuri din cadrul Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber din 2008 și multe altele. “Am avut onoarea să particip cu el de trei ori în orașul înfrățit Suwon și ne-a reprezentat onorabil orașul.”, ne spune unul dintre prezentatori. Prima rețetă pe care acesta a dorit să învețe publicul să o gătească a constat în “creveți Black Tiger, una dintre cele mai cunoscute rase de crustacee, cu garnitură de guacamole, care se face din avocado, roșii, ardei iute, ceapă verde.” Avem plăcerea să aflăm și câteva ponturi și termeni gastronomici noi, cum ar fi tehnica de gătire concasse a roșiilor, care presupune scufundarea lor în apă clocotită pentru a fi curățate mult mai rapid și ușor de coajă, pentru ca ulterior să fie tăiate în bucăți de anumite dimensiuni specific sau blanchare (creveții și legumele verzi sunt introduse în apă fiartă câteva secunde, apoi în apă cu gheață), o etapă preliminară gătirii lor propriu-zise.

    Publicul începe să devină din ce în ce mai nerăbdător să guste, dar cum aproape nicio mâncare nu e suficientă fără un vin potrivit lângă, somelierul Laurențiu Fărcaș ne introduce “un vin Rose sec, care provine de la cramele Halewood din zona viticolă Murfatlar, cu o nivel al alcoolului de 13%. Face parte din gama Bizanț și este produs din struguri specific franțuzești.” Pentru cei mai curioși, care nu au mai gustat un astfel de vin, sau pentru cei puțin reticenți, care nu sunt siguri dacă vor să deguste vinul, Laurențiu Fărcaș ne lămurește că “este un soi destul de puternic: în momentul în care ajungem să-l gustăm, vedem că are influențe picante.” Toată lumea primește câte un pahar și rămâne plăcut surprinsă, mai ales că urmează felul principal, gătit de chef Fatol. “Ca recomandare pentru acest Rose sunt fructele de mare, gustările ușoare, deoarece este un vin de vară. De asemenea, cu creveți, ierburi aromate merge foarte bine.”

    fest3

    “Foarte bine, într-adevăr, e să afli astfel de lucruri de la niște experți. Îmi place la nebunie acest festival!”, ne spune o doamnă, venită aici special ca să guste cât mai multe preparate posibil. Între timp, chef Fatol își continuă preparatul și ne mai împărtășește câteva secrete. “Uleiul de măsline extravirgin se folosește pentru salate, așadar nu-l tratăm termic. Dacă facem asta, îl stricăm și riscăm să devină cancerigen. Nu e sănătos absolut deloc, îi distrugem toate proprietățile.” Parfumuri dintre cele mai diverse și inedite plutesc în aer, amplificând și mai mult pofta și curiozitatea mulțumii. Farfuriile cu mostrele sunt în sfârșit împărțite, iar oamenii se declară mulțumiți și cu un bagaj de cunoștințe gastronomice îmbogățit substanțial. Ca un ultim sfat de la chef Ioan Fatol, “e foarte important să avem curaj să încercăm orice mâncare, să nu ne plafonăm la un singur fel.”

    Emblema culinară japoneză

    A doua zi a festivalului debutează cu un preparat japonez pregătit de cei de la Tokyo Group din cadrul Tokyo Japanese Restaurant din Cluj. Aceștia ne învață “tehnica de a prepara Nigiri, orezul fiert peste care se așează felia de pește și o pastă verde, numită wasabi, adică rădăcină de hrean.” Publicul are din nou onoarea de a asista la demonstrațiile unui “bucătar premiat la World Sushi Cup, locul 3 în lume.” De asemenea, aflăm că maeștrii culinari din fața noastră sunt “membri ai asociației de sushi din Japonia”. Adulți și copii deopotrivă se delectează cu încă o bucățică din bucătăria asiatică, festivalul culinar desfășurat anual fiind deja recunoscut și apreciat pentru ocazia oferită publicului clujean de a gusta astfel de preparate cu totul deosebite și diferite față de bucătăria autohtonă.

    fest7

    Copiii învață să gătească

    Interacțiunea cu publicul este elementul de bază al tuturor demonstrațiilor. Dacă în prima zi delegația coreeană a cooptat tineri din public pentru a-i ajuta la prepararea mâncărurilor și la votarea celor mai gustoase, în a doua zi copiii au fost în centrul atenției.

    fest5

    “O să am nevoie de niște ajutoare pentru prepararea burgerilor.”, anunță Kadar Csaba de la Memo 10. “Cine se oferă?” Zeci de mâini micuțe se ridică în aer, însoțite de strigăte de încântare și nerăbdarea de fi bucătar pentru câteva minute. Andra, a cărei mâncare preferată sunt clătitele, Dragoș, care își va împrumuta numele burgerilor pe care-i va prepara și mulți alții sunt în primul rând inițiați în protecția muncii și igiena în bucătărie, după care pot, în sfârșit, să treacă la treabă. “Noi punem foarte mare accent pe igienă”, ne spune Csaba, după cum putem vedea cu ușurință din felul în care se echipează înaintea fiecărui preparat nou gătit. “O să facem niște mini-burgeri, dacă tot sunteți așa micuți.” Copiii își strigă încântarea și se mândresc în fața părinților cu burgerii preparați chiar de ei, deși, când vine vorba de a-i împărți, devin puțin reticenți.

    fest2

    Finalul festivalului culinar a fost marcat de un record: cel mai mare cheesecake din România. Acesta a cântărit 210 kilograme și a rezultat în 2 500 de porții împărțite tuturor pofticioșilor. Conform Mediafax, la prepararea prăjiturii s-au folosit 120 de kilograme de cremă de brânză, 40 de kilograme de biscuiţi şi pandişpan, 20 de kilograme de unt, 20 de kilograme de smântână, 8 kilograme de zahăr şi 2 kilograme de cremă de ciocolată. Recordul a avut și o cauză socială, clujenii având posibilitatea de a dona bani pentru Asociația Down (Centrul Educațional Raluca). Adriana Avram, coordonatoarea asociației, a comunicat faptul că în urma evenimentului s-au strâns 5 122 de lei.

    fest8

    Foto: Zile de Cluj