Copii români cu alocaţii de peste 100 de euro

  78394815

  Cu toate că în 20 mai Plenul Camerei Deputaților a votat dublarea alocațiilor de stat pentru copii, mulţi părinţi care au loc de muncă stabil în altă ţară renunţă la alocaţia din România pentru cea din ţara europenă în care lucrează.

  Conform regulamentului european 1408, cetăţenii angajaţi cu contract de muncă în străinătate au dreptul să beneficieze de prestaţiile sociale din ţara unde lucrează. Tot mai mulţi români plecaţi optează pentru alocaţii din ţările vestice, sau decid să se stabilească cu copiii acolo, deoarece majoritatea statelor investesc mai mult în familie şi educaţie.

  „Pentru 2 copii iau o alocaţie de aproape 400 euro pe lună, e o diferenţă de la cer la pământ faţă de România”, spune Renata Salanţă, o femeie a cărui soţ lucrează în Germania. A ales să beneficieze de alocaţia pentru copii oferită de statul german, iar la scurt timp a mers şi ea acolo, cu copiii. Spune că se bucură de aceleaşi drepturi ca cetăţenii germani, „sunt asigurată şi eu, şi copiii pentru că lucrează soţul, iar în asigurare intră medicul de familie, oftalmologul, dentistul, spitalizarea, analizele, medicamentele, tot”.

  Cu toate că alocaţia din România este cu mult sub cuantumul celor din ţările vestice, nu avem chiar cea mai mică alocaţie din Uniunea Europeană. În Estonia alocaţia e de  9,2 euro, iar Grecia oferă 8,2 euro pentru primul născut. Majoritatea ţărilor occidentale oferă, însă, alocaţii de peste 100 euro, multe dintre ele mărind cuantumul în funcţie de numărul de copii. În Germania, alocaţia pentru fiecare copil  este de 184 de euro, pentru al treilea copil 190 de euro, iar pentru al patrulea şi următorii 215 euro pe lună. În Italia se calculează în funcţie de familie, încadrându-se între 126 şi 258 de euro. Franţa oferă 124 de euro pentru doi copii, ajungând la 441 euro pentru familiile cu 4 copii, iar în Marea Britanie, se plătesc 20.30£ pe săptămână, iar de la al doilea copil 13.40£ pe săptămână, conform site-ului Uniunii Europene.

  În România, indiferent de numărul de copii născuţi într-o familie, valoarea alocaţiei rămâne 42 lei, urmând în curând să se mărească la 84, după lungi dezbateri între politicieni.

  Foto via