Podul Spionilor: război și principii

Unul dintre cele mai așteptate și apreciate filme ale anului 2015, Podul Spionilor (Bridge of Spies), a avut premiera în România pe 27 noiembrie. În regia titanului cinematografiei Steven Spielberg, filmul este unul dintre favorite la Oscarurile de anul viitor, având șanse mari să-i aducă regizorului cel de-al patrulea premiu al Academiei.

Acțiunea are loc în anul 1957, în plin Război Rece. Spionajul este la ordinea zilei de ambele părți, iar oricine poate fi considerat un potențial pericol și un trădător. Atunci când americanii îl descoperă pe spionul Rudolf Abel (Mark Rylance) și î-l desemnează ca avocat al apărării pe James Donovan (Tom Hanks), începe un conflict de interese și ideologii, primul impuls fiind de a-l declara vinovat și a-l executa fără un proces corect și complet de la cap la coadă. Nu trebuie însă să uităm că americanii se doresc a fi superiori URSS-ului din toate punctele de vedere, astfel că nu le este atât de ușor să își asculte primul instinct și trebuie să acționeze în conformitate cu legile la care țin atât de mult, cel puțin în teorie.

Misiunea apărării unui astfel de personaj controversat îi dă însă viața peste cap lui James Donovan, acesta fiind privit dezaprobator din toate părțile. Războiul Rece a fost o perioadă foarte tensionată pentru toată lumea, iar populația nu putea să conceapă ca un spion sovietic ar avea vreun drept la un proces echitabil. Se considera că un astfel de om nu merită decât un singur lucru: execuția imediată, deoarece a pus în pericol însăși temelia țării. Nimeni nu vrea să îi acorde lui Rudolf Abel dreptul fundamental, singurul care încearcă să fie corect din toate punctele de vedere fiind doar avocatul său, care din această cauză ajunge chiar să își pună viața în pericol și să piardă suportul propriei familii. Pe scurt, pe lângă aspectul istoric, putem spune că este un film despre puterea individuală a fiecăruia dintre noi de a ne urma principiile, indiferent de ostilitățile pe care le întâlnim în cale.

hanks

Titlul filmului face referire la un pod real, Podul Glienicke, care leagă orașul Postdam de ceea ce a fost în secolul XX Berlinul de Vest. Aici se făceau schimburile de prizonieri dintre sovietici și americani, inclusiv cel care l-a avut ca actor principal pe Rudolf Abel, care a fost răscumpărat pentru pilotul american Francis Gary Powers în 1962, acesta fiind și primul schimb de acest gen.

potsdam
Sursa: https://www.flickr.com/photos/allhails/2118519130

Tom Hanks, care îl interpretează pe avocatul apărării, nu mai are nevoie de prea multă introducere, fiind cunoscut pentru roluri celebre precum cele din Forrest Gump (1994), The Green Mile (1999) sau The DaVinci Code (2006) și pentru cele două premii Oscar câștigate, pentru peliculele Forrest Gump, respectiv Philadelphia (1993). Rudolf Abel este interpretat de Mark Rylance, care a jucat în Intimacy (2001) sau mini-seria Wolf Hall (2015). Scenariul a fost scris de celebrii frați Coen, Joel și Ethan, cunoscuți pentru cele peste 15 filme produse care acoperă aproape toate genurile: de la comedie și horror, până la western și romantic. Câteva nume sonore includ Fargo (1996), No Country for Old Men (2007) și Unbroken (2014). Câteva dintre cele mai apreciate filme regizate de Steven Spielberg includ Schindler’s List (1993), Saving Private Ryan (1998), tot cu Tom Hanks în rolul principal și Catch Me If You Can (2002).

Bridge of Spies ne oferă o lecție bazată pe fapte istorice reale. O lecție despre păstrarea identității într-un context puternic conflictual, când toată lumea din jur se opune ideilor tale cu vehemență, până în punctul în care viața ajunge să îți fie amenințată. O lecție despre conservarea principiilor personale, în ciuda faptului că două tabere adverse creează o tensiune foarte ridicată și periculoasă la nivel mondial. Asta face cu atât mai grea misiunea de a respecta legile și până la urmă, înșeși drepturile fundamentale ale omului și ideile după care îți ghidezi profesia. Și, într-un final, o lecție despre cum o astfel de atitudine vehementă, care nu se lasă coruptă de circumstanțe, iese învingătoare.


Posted

in

by

Tags: