Pe Ioana Ciurea şi Bogdan Goţia i-am întâlnit la Cinema Arta, unde aceştia şi-au prezentat proiectul în cadrul Zilelor Arhitecturii. „Prototip Studio este un proiect integrativ care reunește cunoștințele și pasiunile pentru design, arhitectură, imagine, electronică, grafic design, muzică și new media”. Cei doi au realizat produse precum: căștile din lemn, ochelarii de soare din lemn, share a chair (un scaun cu spătar rabatabil, pe care îl poți împărți cu o altă persoană).

Ce vă inspiră în toate proiectele?

Ioana: E destul de variat, poţi să stai într-o seară şi să-ţi vină o idee… nu ştiu. Inspiraţia ţi-o tragi cumva din jurul tău, cam din orice, din societate. Oricum, în design-ul de obiect sunt chestii care s-au mai făcut, dar într-un fel le faci tu într-un mod personal, le interpretezi.

Bogdan: Tot timpul când ai posibilitatea să faci nişte lucruri le faci cum ţi-ar plăcea ţie cel mai mult, cum te identifici tu cu ideea şi cum vezi tu problema respectivă. Asta ne motivează pe noi. Oricum, lucrurile care le-am făcut, care ne-au şi plăcut cel mai mult le-am făcut pentru noi, deci nu le-am gândit ca produse de serie. Am încercat să vedem ce iese şi, plăcându-ne rezultatul, am mers mai departe, le-au plăcut şi altor oameni.

Ce public țintă aveți?

Ioana: Proiectele sunt făcute pentru oameni de vârsta noastră, într-un fel. Cred că ăsta e publicul ţintă şi cred că probabil în vestul Europei s-ar da cu mai mulţi bani pe ceea ce facem. În Romania resursele sunt mai limitate, dar chestia asta te şi invită la mai multă imaginaţie.

ochelari

Cum reacţionează publicul din România la toate proiectele şi produsele voastre?

Ioana: În România e un public destul de tânăr pe zona de design de produs şi cam tot ce înseamnă design. Asta e şi rău, dar şi bine pentru că lasă loc de experiment şi, în acelaşi timp, publicul din România acceptă cam orice în momentul de faţă, nu e neapărat educat în direcţia asta. Pot să zic că e destul de deschis, e curios. Nu pot să zic că avem foarte, foarte mare succes pe plan economic, dar în schimb ne hrăneşte cumva şi energia care vine de la oameni şi faptul că ne apreciază proiectele.

Am observat că majoritatea produselor sunt din lemn, mai folosiţi şi alte materiale?

Bogdan: Ne jucăm şi cu alte materiale: tot felul de variante de plexiglas, am încercat şi printing 3D în mai multe variante, chiar ne place să încercăm.

Preferatul vostru care e?

Bogdan: Lemnul!

Ioana: Lemnul, lemnul!

scaun

Cât durează procesul, din momentul în care vă vine o idee până la finalizare?

Bogdan: Câteva luni…

Ioana: Pare mai puţin, dar câteva luni. Noi credem tot timpul că o să facem în două săptămâni, dar nu e aşa. Tot timpul trec 3 luni până avem produsul final, cel puţin.

Bogdan: Am avut şi idei pe care le-am facut aşa… într-un weekend.

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.