Dacă nu știi ce să faci în timpul liber sau cum să scapi de stresul zilnic, poligonul de tir de arme poate fi răspunsul la întrebarea ta. În apropierea imediată a orașului Cluj-Napoca există două astfel de locuri: unul în Someșeni și unul în Baciu. Primul este poligonul militar al Clubului Sportiv Direcția I-a, unde doar cei care dețin permis port-armă au posibilitatea de a-și exersa abilitățile de buni țintași. Poligonul din Baciu oferă ocazia și amatorilor fără un astfel de permis să experimenteze senzația tragerii cu o armă reală.
Ștefan Bogdan este unul dintre fondatorii acestui loc și instructor la poligonul de tragere, dar și pirotehnician.
Cum v-a venit ideea de a înființa poligonul?
Ideea de a deschide un centru sportiv i-a venit colegului meu. Poligonul e singura modalitate prin care orice persoană civilă, cu vârsta peste 18 ani, are dreptul să pună mâna pe o armă letală şi să tragă.
Cine se poate prezenta la voi pentru a avea parte de această experiență?
Vârsta legală este de optsprezece ani și o zi. Dacă ai împlinit azi optsprezece ani nu poți veni, vii doar mâine. Trebuie să faci dovada unui buletin. În momentul în care clienții intră în poligon, eu şi colegii mei ne ocupăm de fiecare în parte. Se face un instructaj. La instructajul general se prezintă arma, poziţia, ce trebuie să faci, reguli de siguranţă. Mai există și un al doilea instructaj, efectiv pe linia tragerii. Când ai arma în mână, ţi se dau informaţiile şi tu procesezi. În funcţie de asta, rezultatele se văd pe ţintă la final.
Se poate citi și pe site-ul vostru că aveți reguli foarte stricte. S-a întâmplat ca totuși să aveți probleme, accidente?
Nu. De aceea există un regulament pe care îl respectăm cu stricteţe, atât noi ca instructori, cât şi clienţii sau trăgătorii care vin, indiferent că au arme personale sau folosesc armele noastre. Deci funcționăm pe baza unui regulament de ordine interioară care se respectă. Regulamentul e Biblia noastră. Atât a noastră, cât și a voastră, a celor care vin să tragă în cadrul poligonului.
Ai întâlnit clienți cu probleme?
Lucrând atâta timp în această branşă am întâlnit fel şi fel de persoane. Sunt persoane mai liniştite, puţin mai energice. Mai curioşi de felul lor, întreabă «Domnule, cum e dacă trag aşa? Ce se întâmplă? Pot să trag ca în filme?» Noi le explicăm, trebuie să facă o diferenţă, să lase puţin filmele. Sunt foarte mulţi stimuli. În primul rând, emoţia. Poţi să te blochezi sau poţi să continui. Când pui mâna pe armă şi tragi primul foc, atunci vezi reacţia. Sunt persoane, de exemplu, care s-au speriat şi au aruncat efectiv pistolul din mână. Fiecare om reacţionează în felul său. Nu ai în fiecare zi o astfel de ocazie. Dar noi oferim, prin intermediul acestui poligon, tuturor persoanelor majore posibilitatea să experimenteze.
Există o clientelă predefinită?
În general, cei mai fideli clienți sunt IT-şti. În proporţie de 80%, clienţii noştri sunt cei din IT, pentru că ei toată ziua stau pe scaun; inclusiv joacă Counter Strike. Lumea lor e virtuală zece ore pe zi. Ei încearcă să scape puţin de stresul acesta zilnic prin intermediul nostru.
Au fost clienți care după experiența de la tir au decis să își cumpere arme?
Sunt oameni care au gânduri de genul acesta pentru că o armă de foc – mă rog, pentru cei care au un psihic, să spunem, mai diferit – le conferă putere și cred că dacă au o armă de foc devin foarte puternici. Sunt tot felul de întrebări: «Cum pot să iau o armă de foc? Unde pot să o folosesc, în ce condiții? Ce pot să fac?»; chestii de genul acesta, reguli. Unu din zece clienți ne întreabă.
Ce le recomanzi acestor persoane?
În primul rând, să vină mai des pe la poligon. Cu ocazia asta, se familiarizează puţin cu armele de foc. Doi la mână, psihicul la fel, pentru că trebuie să ai un psihic foarte bun, să fii o persoană foarte calmă. Deci, tirul, tirul sportiv e pentru persoanele liniştite, nu agitate. Dacă eşti agitat, rezultatele se văd pe ţintă. O persoană liniștită trage într-un anumit fel, o persoană agitată trage în mod diferit. Tocmai de asta, când vii să tragi nu ai voie să iei substanţe excitante, cum ar fi cafea, ciocolată caldă sau energizante, pentru că te agită.
Ce planuri aveți pentru viitor?
Am început în 2012 cu poligonul, cu baza. În timp, s-a modificat puțin. Acum avem și un magazin. Mai avem un poligon pentru copii. Anul trecut am înfiinţat treaba asta. Copiii pot veni liniştiţi să înveţe să tragă, ceea ce ajută foarte mult, pentru că în trecut nu exista posibilitatea asta. Te formează pentru viitor. Adică vii şi tragi cu airsoft, cu aer comprimat, te obişnuieşti cu arma. Replicile care sunt folosite sunt identice cu armele reale, plus-minus câteva grame. Te ajută foarte mult, mă refer în viitor, când vrei să treci la următorul pas, respectiv, să vii să tragi în poligonul principal. Pentru că simţurile îţi sunt deja formate, îţi este mult mai simplu când pui mâna pe o armă letală, eşti obişnuit. Chiar e recomandată trecerea asta de la aer comprimat la armă letală. Invers e altfel.
În cadrul poligonului pot veni și băieți, și femei. Pot să zic că, în aproape patru ani de zile, de când funcționăm, am avut plăcuta surpriză să întâlnesc femei care trag nu bine, ci foarte bine. Mai bine ca bărbații. Atunci, ne-am gândit că putem forma echipe pentru fete. Ele vin, le găsim și le propunem. Am putea organiza atât competiții pentru amatori, cât și pentru profesioniști și în cazul femeilor, nu doar în cel al bărbaților.