Cine împarte „sfânt” se face

După ce au donat bani pentru renovarea Bisericilor, mai mulți oameni de afaceri au fost „canonizați”. Mulțumirea primită în urma donațiilor a fost mai mult decât suficientă. Aceștia au fost pictați în icoane ca niște sfinți sau pelerini care au trăit pe vremea lui Iisus.

pictura1

Biserica „Sfânta Treime” din localitatea maramureșeană Ulmeni a fost în stagiul de renovare timp de aproape 20 de ani. Aceasta a fost finalizată cu ajutorul unor donații din partea lui Mircea Covaciu, președintele echipei de fotbal locale “CS Viitorul” Ulmeni.

pictura2

Deoarece 20 de ani nu e un timp scurt, inaugurarea noii Biserici trebuia să fie una de zile mari. Pe pereții noului lăcaș sfânt a apărut pictat preotul, alături de președintele clubului de fotbal local, marii contribuitori la ridicarea acestei Biserici.

Credincioșii au fost cei ce au observat asemănarea izbitoare dintre pelerinii care au trăit în vremea lui Iisus, pictați în fresca „Predica de pe munte”, cu preotul și omul de afaceri din Ulmeni.

Unul dintre aceștia a postat imagini și pe paginile de socializare, comentând această „coincidență”: „Pelerini ce au trăit în vremea lui Iisus… trăiesc și azi… ÎI RECUNOAȘTE CINEVA? PICTURA ÎN NOUL LĂCAȘ DIN ULMENI! Distribuie cu încredere dacă te simți lezat, scârbit și nemulțumit de ceea ce s-a întâmplat în pictura din noul lăcaș!”

Preotul a fost contactat telefonic și a părut foarte deranjat de acest subiect. El a afirmat că pictorul ar fi de vină și că ei și-ar fi dat seama prea târziu că fețele lor sunt pictate. Oricum, după ce au aflat și enoriașii, și presa, această frescă va fi modificată.

preot-ulmeni-147x150

Se pare că procesul de „canonizare” al celor care contribuie la construcția lăcașelor de cult devine un obicei. Pe zidurile unei Biserici din Orșova au fost ilustrate chipurile Nadiei Comăneci, revoluționarului bolșevic Vladimir Ilici Lenin și al lui John Lennon. Cazurile sunt mult mai multe: la o biserică din satul Coșbuc, Bistrița-Năsăud, a ajuns să fie pictat pe zidurile bisericii un afacerist, la fel s-a întâmplat și cu o biserică din capitală și una din Bihor.

10532pictura-biserica-1

Gigi Becali, la rândul său, apare și el pe pereții unei biserici din satul Vadu Roșca, județul Vrancea, alături de familia sa.

Totuși, acest obicei nu este nou. Chiar dacă ne uimește, tradiția de a-i picta în fresce ca personaje secundare pe cei care participă la ctitorirea bisericilor este foarte veche.

Sursă: Vocea Transilvaniei

Diana Țolan

Diana Țolan