Beton și gazon: povestea lui Eric Bicfalvi

12607085_1081574488541289_1980294891_n
Foto: www.digisport.ro

Eric Cosmin Bicfalvi este originar din Carei, judeţul Satu Mare. Primul pas în fotbal l-a făcut la o vârstă fragedă, când încă cei mai mulţi copii se jucau cu mașinuțele în fața blocului. Era un puştan de grădiniţă pe atunci. ,,Primul meu pas în fotbal a fost la vârsta de 6 ani, când m-am înscris la echipa locală a oraşului meu, FC Keizer. Acolo l-am avut antrenor pe fostul jucător al Stelei, Pinter Sandor. Prietenii mei au ales să meargă la echipă rivală, CSS Carei, dar eu, fiind stelist şi ştiind că domnul Sani a fost un mare jucător, am ales să mă înscriu la cealaltă echipă.

„Până la 17 ani am jucat în ligile inferioare, iar apoi a început adevărata mea carieră în fotbalul profesionist şi Liga I ”. Fiind cel mai bun junior al pepinierei de jucători ai Petreştiului, a fost foarte repede promovat şi împins să joace cu bărbaţi adevăraţi, nu cu nişte copii. Voinţa şi calităţile pe care le-a avut l-au propulsat în văzul echipelor cu adevărat profesioniste. După doi ani jucaţi în Liga a 3-a, Eric a făcut primul său pas mare în cariera de fotbalist. La 19 ani a fost cumpărat de o formaţie importantă pe vremea aceea, Jiul Petroşani.

Fotbalul, o plăcere moştenită

Pentru Eric, fotbalul a fost o plăcere. De mic copil face totul cu plăcere. Și în ziua de azi se uită așa cum o făcea când era mic la meciurile televizate. „Este ceva nativ să iubeşti tot ce e legat de fotbal”. În cariera de fotbalist spune că nu l-a îndrumat nimeni. Cel mai mult suport l-a avut din partea familiei: mama îl înţelegea mereu când trebuia să absenteze de la şcoală. „Chiuleam de la ore pentru a juca fotbal în sala pe care o aveam la şcoală, atât de mult îmi plăcea”. Tatăl, unchiul şi bunicul său au jucat şi ei la rândul lor fotbal, au iubit acest sport şi, automat, a preluat şi el pasiunea de la aceştia, spune Eric.

12637038_1081574491874622_1600373112_o
Foto: www.fanatik.ro

5 februarie, ziua în care se nasc legendele

Născut pe 5 februarie 1988, Ţucă îşi serbează ziua deodată cu cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor, Gheorghe Hagi. Alături de Eric şi „rege”, jucători precum Cristiano Ronaldo, Neymar, Carlos Tevez, Cesare Maldini îşi serbează ziua de naştere în „5 februarie, ziua în care se nasc fotbaliştii”.

Probabil data naşterii celor doi nu este doar o simplă coincidenţă. Gheorghe Hagi este cel care l-a plăcut şi l-a adus alături de el la cea mai importantă echipă din fotbalul românesc, Steaua Bucureşti. Ajuns la 20 de ani, Eric s-a văzut alături de nişte jucători alături de care putea doar visa să joace. „Cel mai fericit moment a fost atunci când am semnat cu Steaua, echipa cu care am ţinut de mic copil. Visele mele din copilărie au devenit realitate. Nu o poţi conştietiza asta atunci când eşti un puşti. Când am ajuns la Bucureşti erau jucătorii care au ajuns în semifinala cu Boro (Middlesbrough FC, n. red.), jucători pe care îi admiram şi de la care ştiam că am de învăţat multe lucruri. Am stat să mă gândesc atunci ce mult a contat muca şi seriozitatea pe care am avut-o. Ajunsesem să joc cu cei mai buni fotbalişti români din acea vreme”.

Căpitanul României la Under 21

Calităţile sale au fost răsplătite. A avut primele apariţii pentru selecţionata Under 19 a României, iar mai apoi la Under 21, unde a fost şi căpitanul echipei, bifând 23 de apariţii şi 3 goluri. După ce nu a intrat în calculele selecţionerilor echipei de seniori a României, Eric a fost dorit insistent de echipa naţională a Ungariei, acesta având dublă cetăţenie „Nu puteam juca pentru Ungaria pentru că FIFA nu mi-a dat voie. Dacă primeam permis din partea FIFA, jucam cu un an mai devreme pentru naţionala Ungariei decât pentru cea a României. Acum mă bucur că lucrurile sunt aşa cum sunt.” Debutul la echipa mare l-a avut la 26 de ani, în 2014 , într-un meci amical cu Danemarca.

Untitled
Foto: www.fanatik.ro

Din 2007 până în 2012 a durat contractul său cu Steaua, perioadă în care a fost împrumutat, în 2008, pentru un sezon la Gloria Buzău, care pe atunci era un fel de „Steluţa 2”. Mai apoi, a decis să schimbe ţara şi să plece în Ucraina. Volîn Luţk este echipa la care a strâns cele mai bune performanţe, devenind golgheter în sezonul 2014-2015. 3 ani a stat Ţucă în Ucraina. În 72 de apariţii a marcat 26 de goluri. Un an mai târziu, adică în sezonul 2015-2016, a semnat cu echipa chineză Liaoning, unde nu s-a acomodat şi şi-a întrerupt contractul pe cale amiabilă. Eric spune că a ales China datorită salariului uriaş care i s-a oferit. ,,Era greu să refuz salariul care mi s-a propus. În România aş fi jucat mult timp pentru banii ăştia”. Vede experienţa din Asia ca fiind una din care a învăţat multe şi pe care nu o va uita niciodată. Spune că totul e diferit – şi nu faţă de România, ci faţă de toată Europa – atât în fotbal, cât şi în viaţa de zi cu zi. Campionatul de acolo nu i s-a părut unul mai puternic decât cel de la noi, ci doar unul în care e mai greu de jucat. „E puţin haotic, dar aleargă după fiecare minge. Unde sunt bani, înseamnă că sunt jucători mai buni. Unde sunt jucători buni, înseamnă că şi campionatul este unul mai bun. Simplu”.

12637214_1081574508541287_418644864_o
Foto: www.fanatik.ro

După experienţa pe a avut-o în China, Eric nu s-ar mai întoarce în campionatul din România, deoarece l-ar trage în jos şi nici nu ar câştiga bani. Probleme din fotbalul românesc sunt mari şi nu îţi pot garanta stabilitatea financiară. Probabil pe finalul carierei ar mai juca la noi în ţară, dar doar din plăcere. Nu crede despre fotbalul din România că este unul corupt, ci doar că se fac total greşit lucrurile, patronii de cluburi neţinând cont de situaţiile la care se expun fotbaliştii. Insolvenţa devine o ţeapă pentru jucători. „Salariile neplătite şi situaţiile cluburilor îi fac pe fotbaliştii buni să fugă din ţară, iar pe cei tineri să se piardă. Aşa e la noi, nu avem ce face.” Pe viitor, Bicfalvi se vede jucând fotbal în Europa, la o echipă cât mai bună. Doreşte să fie luat în calcul pentru Campionatul European din Franţa, la care va participa selecţionata României.

Şcoala, importantă până la un punct

În timpul liber, Eric citeşte cărţi şi pictează. Pictura a descoperit-o în şcoala generală, fiind pentru el un mediu în care se relaxează şi în care poate să-şi transpună gândurile. „Şcoala cred că este importantă până la un moment dat. Când deja devine prea complicată, dar tu vrei să fii sportiv de performanţă, te încurcă. La noi se fac prea multe materii deodată, nu poţi să fii bun la toate. Cred că cel mai important este educaţia primită de acasa, adică cei 7 ani de acasă. Să ştii cum să te comporţi într-o societate şi să dai dovadă de respect sunt lucrurile care contează foarte mult în ochii altor oameni”.

Eric crede că pentru a fi un fotbalist de top este nevoie de foarte multă muncă şi seriozitate, să fii un adevărat profesionist atât în teren, cât şi în afara lui. Viaţa extrasportivă este cea care îi strică pe majoritatea fotbaliştilor. Odată ce ai călcat strâmb, o faci şi a doua oară, spune Eric.

12631250_1081574495207955_1778041610_o
Foto: www.onlinesport.ro

A evoluat în 3 campionate total diferite: România, Ucraina şi China. Spune că a întâlnit cei mai buni fotbalişti la fosta sa echipă, Steaua Bucureşti. „Nu pot să spun doar unul, dar printre cei mai buni au fost Mirel Rădoi, Ovidiu Petre şi Nicolae Dică, adică Steaua aceea. Dar unul mai tehnic decât Franck Boli din China nu am văzut.”

Copilăria, cea mai frumoasă amintire

,,Cea mai frumoasă amintire se leagă de copilărie, atunci când ne adunam cu prietenii în cartier şi jucam fotbal de dimineaţa până seara. Niciun meci nu se compară cu aşa ceva. Era pur şi simplu fotbal adevărat, iar tot ceea ce conta era ca cel mai bun să câştige. Nu ne gândeam la bani şi la nimic atunci, încercam să impresionăm prin fente şi numărul de goluri pe care îl dădeam. Asta e esenţa fotbalului, doar că atunci când creşti se schimbă multe.”


Posted

in

by

Tags: