Între creativitate și pasiune: bijuteriile hand-made

  tmp506166673120690176
  Sursa: Surorile Biblioteca

  “Parcă mi-o imaginez pe doamna Bovary purtând câte un colier cu cartea ei favorită la gât, sau un inel pe degetele împătimitelor romanelor lui Jane Austen. Aș îndrăzni să zic că s-ar fi putut transforma într-un adevărat brand!”

  Ilinca realizează bijuterii hand-made de aproape un an. Nu e o perioadă lungă, însă de când se știe îi place să-şi creeze singură obiecte precum haine, rucsaci, caiete, bijuterii. Pentru ea acesta nu este un business, ci un hobby. Nu creeză orice fel de bijuterii handmade, iar asta le face prețioase pe fiecare în parte. Ea spune că ar deveni un business dacă ar începe să creeze în serie copii după bijuteriile ei, care nu se aseamănă între ele. Inspiraţia pentru aceste bijuterii provine din cărți, pe care le transformă în miniaturi, pandantive cu citate din cărți sau medalioane cu diferite logo-uri ale unor trupe. Așadar, se inspiră din modelul pe care încearcă să-l reproducă. Planul îl face în funcție de ceea ce creează, fie o cărțulie, fie un pandantiv, fie un medalion.

  12285650_918849164818816_1627272960_n

  Timpul de realizare variază de la model la model. Cel mai mult a petrecut șase ore pentru a coase o carte în miniatură care avea în jur de 20 de pagini, pe care scrisese un citat din „Frații Karamazov” de F.M.Dostoievski.  Desigur că întotdeauna în preajma sărbătorilor explodează cererile. Mulți vor să ofere un cadou special și apelează la ea, iar pandantivele cu carte sunt preferate de majoritatea clienților.

  În opinia ei, în mod clar nu sunt un accesoriu care ar avantaja orice purtător: „Pentru a purta o cărticică la gât, trebuie să-i dai o valoare, fie ea de ordin afectiv, fie preferențial. Însă pentru un bookaholic sunt un must have fără doar și poate!”

  Inelele cu carte sunt o provocare și pentru Ilinca, pentru că necesită lucrul cu instrumente precum pistolul de lipit și implică un proces mai minuțios decât pare. Cărticica trebuie să fie perfect poziționată, astfel încât să nu deranjeze atunci când este purtat inelul. Inițial, când a creat pagina de promovare a bijuteriilor pe care le face, nu s-a gândit că va prinde această amploare. Nu i-a trecut prin minte că va atrage vizitatori, darămite cereri pentru alte pandantive decât ale ei.

  12278838_916632138373852_428745102692625712_n-480x445Ilinca a ales să definească aceste bijuterii folosind cuvântul „alterego, pentru că fiecare cărticică, pandantiv sau medalion reprezintă o mică parte din purtător. Nu e o bijuterie pe care o cumperi de pe piața actuală, o bijuterie de duzină, ci unicat, la fel ca egoul fiecăruia dintre noi.” Aceasta le recomandă cu căldură admiratoarelor serialului Game of Thrones un pandantiv în formă de cerc, cu binecunoscuta replică „Winter is coming”.

  „Ador să creez lucruri pe care le port inclusiv eu și, mai ales, să le împrăștii către alți pasionați de citit, asemenea mie.”  Ilinca spune că această experiență o reprezintă în totalitate. Nu are legătură cu altceva decât cu pasiunile ei cele mai mari: cititul, pictatul și creațiile manuale unicat.