După o încercare eșuată de a lupta pentru România, luptătorul profesionist de MMA Dennis Coste se întoarce în Italia pentru a-și continua antrenamentele. În interviul acordat, Dennis vorbește despre planurile sale de a ajunge în topul MMA și despre cât de greu este să faci carieră din acest sport.
Cum ai început să practici acest sport?
Practicam karate de câțiva ani și, din întâmplare, am dat peste niște filmulețe pe YouTube cu meciuri de MMA și m-a atras.
Cine sunt antrenorii și sportivii care ți-au influentat cel mai mult cariera? De la cine ai avut de învățat cel mai mult?
Primul meu antrenor, Giuliano Pavan. El m-a învățat cel mai mult și alături de el am început meciurile. A fost mai mult decât un mentor, a fost un prieten foarte bun. Am avut de învățat și de la colegii de antrenament. Cu ei îmi îmbunătățeam tehnicile și făceam tot posibilul să fiu mai bun.
Care e secretul unei cariere de succes în MMA?
Cred că secretul unei cariere de succes în sportul acesta este să câștigi tot mai mult și să o faci într-un mod cât mai spectaculos, să le placă celor care privesc meciurile.
Care au fost cele mai dificile partide în MMA?
Prima a fost cea mai dificilă partidă. A fost împotriva italianului Nakia Polidori și am avut niște emoții incredibile.
Cât de greu e sportul acesta? Lumea vede doar produsul final..
Din exterior lumea vede sportul acesta ca o bătaie de stradă, dar dacă ar încerca să facă ce fac eu, să vadă câte ore de tehnică se fac, sigur și-ar retrage cuvintele. Este un sport foarte complex și foarte greu, având în vedere pregătirea fizică necesară. Nu e pentru oricine.
Ai avut vreodată trac când ai intrat în cuşcă?
Când intri acolo ești constient de ce se poate întampla, totuși îți este frică, să zicem, dar cu un pic de încredere în sine și motivație treci peste și lupți.
MMA si K1 sunt sporturi în care eşti predispus la multe accidentări. Care a fost cea mai gravă accidentare a ta?
Sunt la început și probabil și acesta e unul dintre motivele pentru care nu am avut accidentări grave. Am avut doar niște inflamații la cot de la o priză unde am opus rezistență, dar nimic mai grav de atât.
Ai tendinţa de a începe mai în forţă pentru a-i impune respect adversarului?
Trebuie să intri în forță și să faci tot posibilul să câștigi meciul, așa îi demonstrezi adversarului tot ce poți.
Fiecare sportiv are anumite superstiţii înaintea meciului sau lucruri pe care le face pentru a rămâne concentrat…
La început, mă gândeam foarte mult la meci și eram destul de preocupat. Cu timpul și cu cât aveam mai multe meciuri, am început să mă gândesc tot mai puțin și să îmi stăpânesc emoțiile. Cred ca asta este una dintre părțile dificile ale acestui sport, mai ales atunci când ești la început.
Cât contează nivelul psihic şi cât contează fizicul?
Cred că 70% psihic și 30 % fizic. Degeaba ai o forță imensă, dacă nu știi să o folosești sau nu ești destul de decis în meci.
Cum te refaci după ȋnfrângeri?
După înfrângere, primul lucru pe care îl fac este să analizez unde am greșit, iar a doua zi la antrenament încerc să-mi repar greșeala și să-mi îmbunătățesc tehnica. Exersez și exersez până nu mai fac greșeala respectivă, asta e cea mai bună soluție ca să fii mai bun decât ultima dată.
Ce pasiuni ai, în afară de MMA?
Îmi place să călătoresc și mai am o pasiune pentru mașini, în general.
De ce ai venit în România să practici acest sport?
Am venit în România pentru că mi-am dorit foarte mult să lupt pentru țara mea și să stau acasă, dar, din păcate, nu a fost așa cum mi-am dorit.
Te-ai întors în Italia. De ce?
M-am întors în Italia pentru lucra și a-mi termina ultimul an de liceu. În România nu aveam cum să mă descurc.
Se poate trăi dintr-un sport ca acesta?
Din păcate, dacă ești la început, cum sunt eu, nu ai cum să trăiești doar din sport, trebuie să faci și altceva pe lângă. Este o situație destul de dificilă, având în vedere că te pregătești de un meci și faci și două antrenamente pe zi, iar timp de un job greu găsești.
Ce obiective ţi-ai propus pentru anul acesta?
Anul acesta mi-am propus să particip la cât mai multe meciuri la profesioniști. Momentan, doar mă antrenez.