Dacă sunteți în căutarea unei practici ce vă poate menține în formă și, în același timp, vă poate relaxa și reduce stresul considerabil, profesorul Zhu Xiaobin are soluția perfectă – cursurile de Tai Chi Quan.

Zhu Xiaobin, 27 de ani, este profesor în cadrul Facultatății de Litere și cadru didactic al Institutului Confucius din Cluj. Acesta predă cursurile de caligrafie chineză și Tai Chi. De asemenea, este pasionat de pictura tradițională chineză.

Profesorul Zhu Xiaobin a practicat pentru prima dată Tai Chi Quan acum 10 ani, când era un elev de liceu. Ceea ce l-a atras în primul rând la acest tip de arte marțiale este execuția, care se aseamănă foarte mult cu dansul. De asemenea, a fost încurajat de bunicul său, care a practicat artele marțiale și era conștient că acestea sunt benefice pentru sănătate.

10352379_620571458064632_5852029218971094173_n

Zhu Xiaobin este antrenor de Tai Chi de 3 ani și jumătate și îl recomandă tuturor: „Tai Chi are un avantaj unic în comparație cu alte arte marțiale. Acesta le permite diferitelor categorii de oameni să îl practice. Exercițiul face parte din categoria artelor marțiale care dezvoltă în special psihicul și menține fizicul într-o formă bună. Artele marțiale practicate în templele Shaolin sunt prea rapide și complicate pentru oamenii în vârstă. Tai Chi este diferit. Acesta poate fi exersat în egală măsură și de tineri, și de vârstnici. Pe copii îi va ajuta să se concentreze mai bine la învățat, iar pe oamenii în vârstă să își mențină nivelul de energie. Un grup de arte marțiale este, de asemenea, un loc minunat de socializare, unde se leagă noi prietenii.”

 

2

Foto: www.ziarulfaclia.ro

Chiar dacă totul pare simplu la Tai Chi, acesta necesită răbdare și timp pentru a-și face efectul, dar poate, cu siguranță, să contribuie la creșterea forței fizice. „Uneori, dimineața, când mă trezesc, sunt obosit, dar după ce practic Tai Chi doar pentru o jumătate de oră sunt plin de energie pentru întreaga zi. Această forță pe care o vom simți în urma antrenamentului constă nu doar în fluxul de energie din corp, ci și în sentimentul de liniște pe care acest exercițiu spiritual ni-l oferă.”

Tai Chi, ca practică spirituală, ajută oamenii să fie fericiți. De ce? Pentru că acesta necesită o concentrare maximă, care va determina practicanții să uite de probleme și să se relaxeze.

Dacă e să comparăm o oră de Tai Chi cu mersul la sală, profesorul Zhu Xiaobin este de părere că acestea sunt foarte diferite. Depinde de personalitatea fiecăruia și de preferințe. Chiar dacă ambele ne ajută să ne menținem în formă, unii preferă să meargă la sală, iar alții aleg ceva diferit și tradițional, precum este Tai Chi.

Zhu Xiaobin invită pe oricine dorește să încerce Tai Chi. Viitorii practicanți nu au nevoie de nicio pregătire anterioară, decât de niște documentare despre acest stil de arte marțiale, pentru a-i înțelege mai bine regulile. „Teoria este importantă,  deoarece Tai Chi nu se bazează doar pe mișcările corpului. Cineva care nu a practicat niciodată Tai Chi îl va înțelege ca pe un dans, și nu ca pe un stil de arte marțiale. În realitate, totul este foarte diferit.”

11403467_468332886677637_5665519495591316299_n

Marthe Berg Reffhaug, din Norvegia, afirmă că a practicat Yoga înainte, dar când a aflat despre clasa de Tai Chi și-a spus că trebuie neapărat să încerce. Ea merge la sală destul de des, dar Tai Chi o face într-adevăr să se simtă fericită. „Dacă am o zi grea, la finalul orei de Tai Chi mă simt întotdeauna mai bine. Această practică mă ajută să mă relaxez și îmi dă multă energie. Recomand Tai Chi tuturor, deoarece acesta va avea un efect nemaiîntâlnit asupra formei tale fizice.”

Doamna Ana Tomescu a mai practicat Tai Chi cu câțiva ani în urmă și a revenit la el cu plăcere.  „Aș recomanda altora să vină aici foarte foarte mult, indiferent de vârstă, pentru că este relaxant și din punct de vedere fizic nu este un efort foarte mare. Dar beneficiile sunt mari. Chiar dacă mișcările par foarte ușoare, în realitate ele antrenează musculatura destul de mult.”

Radu Vida, practicant Tai Chi Quan, spune că „Există în Tai Chi și în Qi Gong un percept pe care noi, europenii, nu îl avem și anume descoperirea posibilităților interne ale corpului nostru. Tai Chi-ul nu este doar pentru sănătate, este o preformă de exerciții din artele marțiale. Când am venit la Institutul Confucius prima dată am făcut limba chineză și atunci mi-am dat seama că profesorii noștri țin foarte mult să ne împărtășească din cultura lor. Ei ne-au învățat că există și o altfel de lume. O altfel de lume e aici.”
Sursă foto 1 și 3: Facebook

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.