Moise Guran și-a lansat aplicația la Cluj: „Aplicația e un nou început!”

    unnamed

    Cunoscutul realizator al emisiunii BiziDay, Moise Guran, și-a lansat joi, 15 decembrie, noua aplicație la Cluj-Napoca. „BiziDay” este numele aplicației pe care Moise Guran a lansat-o în fața studenților și oamenilor care îi apreciază munca. Evenimentul a fost și o întreagă discuție pe tema jurnalismului televizat din ziua de astăzi, precum și pe tema trecut versus viitor.

    „Aplicația e un nou început!”

    El i-a invitat pe oamenii prezenți în lumea aplicației adresând următoarea întrebare: „Cum ar fi să vă fiu prieten pe Whatsapp și să vă spun câte ceva zilnic (ce cred eu că este important)?”

    Pornind de la ideile conform cărora „ne-am pierdut reflexul de a afla”, precum și ”țara noastră are o mare problemă, un deficit mare de adevăr”, Moise Guran a precizat despre echipa aplicației că și-a propus să spună adevărul. Mai mult, el a ținut să sublinieze faptul că ceea ce îl interesează este ca oamenii să primească știrile, să îi informeze.

    „Se numește BiziDay doar pentru că site-ul se numește BiziDay, nu are nicio legătură cu site-ul,” a declarat Moise Guran.

    El a susținut că a creat o aplicație pentru oamenii ocupați și că „aproape orice informație poate fi făcută în 4 rânduri”.

    Vorbind despre detaliile tehnice ale aplicației, realizatorul a ținut să remarce faptul că aceasta nu cere detalii cu privire la locație pentru că „mulți oameni nu vor să se știe unde se află.”

    El a precizat, de asemenea, că aplicația este și un agregator, dar, ce este mai important, este că s-a creat un algoritm care să individualizeze cetățenii. Pentru a-i face pe oameni să înțeleagă acest aspect, el a spus că aplicația se asigură ca doi oameni, chiar dacă stau unul lângă altul, să primească informații în funcție de profilul lor.

    biziday-cover-1

    „Dumneavoastră, de la Cluj, veți vedea știrile de aici.”

    Jurnalistul a mai adăugat că „Algoritmul nu ia decizii, oamenii iau” și că acesta are legătură doar cu diseminarea informației, „cum ajunge la dumneavoastră și nu la vecinul dumneavoastră.” „Esența aplicației nu o reprezintă agregatorul, ci mesajele!”

    Fiind întrebat de câteva persoane din sală despre procesul prin care trece o știre înainte de a fi publicată, precum și de maniera în care sursele sunt filtrate, Moise Guran a specificat că echipa face o analiză a surselor, așteaptă să primească informația din două surse care nu o citează pe aceeași, iar, dacă nu, încep să dea niște telefoane. Acesta a explicat că în cazul știrii cu Lia Olguța Vasilescu, căreia i s-a întors dosarul la DNA, chiar el însuși a dat câteva telefoane pentru a confirma informația. Știrea, conform realizatorului, este preluată, prelucrată și verificată.

    Cu toate că aplicația le oferă utilizatorilor informații din surse verificate, Moise Guran i-a îndemnat pe oameni să judece tot ceea ce face, spune, deci să analizeze.

    „Nu vă rog să o căutați, vă rog să nu o dezinstalați”, a ținut să sublinieze Moise Guran, remarcând faptul că „aplicația vă va căuta”.

    Despre întreaga echipă el a spus că a angajat studenți, dublați de jurnaliști profesioniști și că în permanență doi jurnaliști sunt acolo pentru a updata informațiile. Mai mult, el a specificat că echipa nu are o redacție, că fiecare lucrează de acasă și că „grupul de pe Whatsapp e un altfel de redacție.”

    Moise Guran a discutat și despre alerta de cutremur cu care aplicația vine, despre videoclipul în care el însuși apare pentru a încerca să convingă populația să nu se panicheze în cazul unui cutremur și despre faptul că aplicația produce o alertă sonoră în eventualitatea producerii unui astfel de calamități doar dacă telefonul nu este pe silent.

    Întrebat despre modul de finanțare al aplicației, el a recunoscut că nu s-a gândit deocamdată la acest aspect și că, pentru moment, o finanțează din banii personali. Totuși, el ia în calcul una din cele trei variante: să creeze un nou tip de alertă pentru care oamenii să plătească, să conceapă unele articole pentru care populația să plătească un abonament sau publicitatea. Acesta a precizat că aplicația este una gratuită și că: „Dacă o gândesc ca pe business, o să ajung ca și ceilalți.”

    Pe lângă discuția referitoare la aplicația propriu-zisă, Moise Guran a oferit pe tot parcursul evenimentului atât informații legate de cariera sa, cât și numeroase opinii cu privire la presa și actualitatea din România.

    „Creasem o bulă-cei care se uitau la emisiunea BiziDay!”

    Evenimentul de la Cluj-Napoca a fost, de asemenea, un moment în care Moise Guran s-a putut confesa publicului. El a subliniat faptul că nimeni nu l-a dat afară de la Digi24, așa cum s-a tot speculat.

    „Emisiunea avea un rating bun, 200.000 de persoane, public tânăr, e foarte bine. N-aveam niciun motiv să plec, dar… n-aveam niciun motiv să rămân. Pentru ce să rămân? Să mă vadă mama la televizor? Îi trimit o poză. Am decis să plec pentru că am pierdut foarte mult timp, noi, generația de jurnaliști din care fac parte.”

    Moise Guran a vorbit despre aceeași emisiune televizată, dar difuzată anterior la TVR, despre care spune că avea și acolo un rating bun.

    „TVR-ul nu mai are nicio șansă.”

    El a precizat că totul a fost bine în colaborarea cu TVR, el nu cerea bani, ci aducea bani postului. Totuși, într-o zi, echipa i-a cerut să dea banii înapoi: «Trebuie să ne dai banii sau pleacă!» Și am plecat!”

    „TV-ul este consumator de timp și de resurse!”

    Pe lângă această discuție legată de cariera personală, Moise Guran a presărat evenimentul cu numeroase intervenții cu privire la situarea televizorului în sfera informației: „Adevărul este că informația nu s-a schimbat față de atunci când citea bunicul ziarul.” „Televizorul a ieșit din epoca în care te informa.”

    Acesta a precizat că în România avem televiziuni de propagandă și că, de fapt, televiziunea este moartă.

    „Mi-am dat seama că nu se mai poate salva nimic din generaţia părinţilor mei, îmi cer scuze, generalizez foarte mult, să nu vă supăraţi pe mine vă rog. De ce? Pentru că sunt legaţi de televizorul ăla.”

    „Doar educația este cea care schimbă această țară!”

    Pe finalul discuției, Moise Guran a dorit să le ofere un îndemn tinerilor studenți pe care îi consideră răspunzători pentru viitorul țării: „Specializați-vă cât puteți!” „Important este să oprim modul regresiv al nației!”

    Susținând că, de fapt, țara noastră nu trebuie dusă la psihiatrie, ci că, în genere, țara aceasta este la psihiatrie, jurnalistul a subliniat faptul că acum câțiva ani ne gândeam dacă ar trebui să îi închidem pe cei 7 violatori de la Vaslui, iar astăzi ne întrebăm cum va fi să avem un premier condamnat penal.

    Ca o concluzie, Moise Guran le-a sugerat tinerilor să nu se plângă, ci să lupte. El și-a manifestat dorința de a ajunge la 65-70 de ani și de a-i aplauda el pe cei din tânăra generație.