Cu siguranță, Rogue One a fost unul dintre cele mai așteptate, dacă nu chiar cel mai așteptat film al anului trecut. Un număr imens de fani așteptau filmul probabil mai tare decât așteptau Crăciunul.
Rogue One nu reușește să recreeze atmosfera specifică filmelor precedente și seamănă mai mult cu o dramă de război decât cu un film Star Wars. Acțiunea are loc imediat după Episodul III, înainte de Episodul IV. Povestea este spusă din perspectiva Rebeliunii și a lui Jyn Erso, interpretată de Felicity Jones, fiica responsabilului de proiectarea Stelei Morții.
În acest film, cei de la Disney ne arată că pot face și filme mai întunecate și mai dure decât cele în stil Marvel, presărate cu glume care uneori sunt inutile și deloc amuzante. Rogue One menține o atmosferă apăsătoare și tensionată pe toată durata filmului, lucru ce poate îndepărta fanii înfocați Star Wars, obișnuiți cu filme mai joviale.
Singurele personaje responsabile de umor sunt Chirrut Îmwe (Donnie Yen) și în special K-2SO, care este foarte amuzant. Este al doilea robot foarte bine construit de Disney pentru filmele Star Wars, după BB-8 din Force Awakens.
Rogue One reușește să construiască personaje complexe, tridimensionale, cu emoții foarte bine transpuse pe ecran, ce se dezvoltă pe parcursul filmului și care nu sunt eroi încă din primul act. Pe lângă Felicity Jones, mai ies în evidență Diego Luna în rolul lui Cassian Andor, Mads Mikkelsen interpretând rolul lui Galen Erso și în special Riz Ahmed, ca Bodhi Rook. Saw Gerrera, personajul interpretat de Forest Whitaker, poate deranja după o vreme prin vocea aleasă.
După ce Suicide Squad a făcut o campanie agresivă promovând un nou Joker, interpretat de Jared Leto, ca mai apoi să își dezamăgească plătitorii de bilete cu o apariție de doar cinci minute pe parcursul filmului a acestuia, acest lucru s-a întâmplat și cu Rogue One. Fanii așteptau revenirea lui Darth Vader după trailere și după confirmarea întoarcerii lui James Earl Jones ca voce a celui mai cunoscut antagonist din toate timpurile. Dar, ca și în cazul Jokerului, Darth Vader are prea puține scene. Scenele sunt foarte bine realizate și entuziasmante, dar puteau face mai mult pentru temutul Vader.
Scenele de acțiune sunt filmate extraordinar, luptele din spațiu arată superb și te țin cu sufletul la gură. Efectele speciale sunt foarte bune și există și o surpriză interesantă din punctul acesta de vedere: un actor este creat în totalitate pe calculator.
Coloana sonoră este la fel ca atmosfera filmului, tensionată și mai puțin dinamică decât mă așteptam, dar se potrivește cu restul filmului. Rogue One este o surpriză plăcută, care se poate vedea fie ca parte a seriei Star Wars, fie separat de aceasta, pentru că e și un film de război foarte bun.