Despre oameni și rock

concert-609266_1280

Cum ar fi să fii judecat pentru ceea ce îţi place? Ai putea trăi zi de zi ştiind că cei din jur o să spună despre tine diferite lucruri doar pentru că playlistul tău e diferit de al lor?

Pakáy Andy Csaba, sau, mai simplu, AndyGhost, cum îl cunoaște toată lumea, este solistul trupei Altar din Cluj de 25 de ani. Pentru el, „rock-ul a fost şi este o provocare”. Andy recunoaşte că „nu-mi amintesc cum m-am apucat de rock”, însă a fost „afectat de acest virus” deoarece întreaga lui gaşcă de prieteni asculta rock şi această muzică i-a ajuns la suflet. Alături de formaţia Altar, a trăit cele mai intense emoţii din întreaga sa carieră. Înfiinţată în 1991, formaţia a devenit cunoscută în ţară în urma unei apariţii la televizor. La scurt timp după această apariţie, Andy a realizat cum sunt oamenii din jurul lui cu adevărat.

„Persoane care până atunci nici nu mă băgau în seamă, sau mă judecau pentru cine eram, au început deodată să vină la mine, să-mi strângă mâna şi să-mi spună, cu zâmbetul pe buze, că m-au vazut la televizor şi cât sunt de fericiţi pentru mine. Acest lucru mi s-a părut şi atunci, şi mi se pare şi acum foarte ciudat şi nelalocul lui”, a spus el.

16118589_1310428519016501_1614189186_n

Până să ajungă să atingă acest succes, nu a avut un drum ușor. Vreme îndelungată a fost tras la răspundere pentru că nu se integra în mulțime şi era diferit, însă asta nu l-a oprit din a face ceea ce a iubit cel mai mult.

„Am fost chiar şi tuns de poliţie pentru că aveam părul lung şi am primit nenumărate amenzi pentru felul în care mă îmbrăcam. Era ceva pot să spun normal să fii oprit de poliţie pe stradă.”, a spus Andy zâmbind.

„Să fii rocker era o provocare şi nu de puţine ori am fost bătut şi arestat de poliţie pe tema asta.” De asemenea, AndyGhost confirmă faptul că i s-au confiscat lucruri şi i s-a făcut „dosar cu amprente” deoarece, să fii rocker „nu era deloc un lucru bun.”

„Rockul era, în mod eronat, asociat cu satanismul şi violenţa în acea perioadă, iar să asculţi rock era interzis şi împotriva sistemului.” Totuşi, acest lucru nu i-a stat în cale. În prezent, Andy face parte din mai multe formaţii. Acesta recunoaşte fapul că şi-ar fi dorit să-şi îndrepte atenţia şi să-şi concentreze energia mai mult asupra trupei Altar. „Motivul pentru care albumele noastre de început sunt în engleză este pentru că speram că trupa Altar va pătrunde în afară.” Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat aşa cum şi-ar fi dorit el, formaţia nu duce deloc lipsă de fani în România.

Unul din cei mai mari fani Altar, şi în special AndyGhost, este Xenia. Masterandă la UBB, Xenia s-a declarat total cucerită de melodia La noi de pe albumul Atitudine. „Această formaţie cântă adevărul curat, n-are cum să nu-ți placă”, a spus ea zâmbind larg.

16144563_1310428525683167_1070337396_n

De asemenea, şi-a arătat încântarea şi când a venit vorba despre celelalte albume ale formaţiei. „Ai auzit vreodată albumul The last warning? Na, aia e some serious shit!”.

https://www.youtube.com/watch?v=7Mz7DB9bwNs

Xenia ascultă rock pentru că aşa a fost învăţată de mică, iar pentru ea, muzica rock este „un stil de viaţă şi o ieşire din realitate.” Nici ea nu a scăpat de gura lumii şi de prejudecăţi. „Era o perioadă, acum câțiva ani, când unele persoane se uitau la mine ciudat, iar alţii, mai curajoşi, dintre ei mă întrebau ce văd atât de interesant la muzica asta. Cu toate acestea, nu i-am băgat niciodată în seamă pe aceşti oameni şi mi-am continuat viaţa. Nu-mi place să trăiesc condusă de alţii şi nu dau ascultare gurilor rele”.

16118550_1310428512349835_1431285009_n

Un alt adept al acestui gen muzical este Alex. El se descrie ca fiind „un artist necunoscut”, care, pe lângă că îşi dedică aproape întregul timp liber chitării, ascultă muzică rock şi nu numai. „Pentru mine e doar un gen de muzică ca oricare altul, însă mă face să mă simt bine”. Pasionat până peste cap de chitară şi de ceea ce poate face aceasta, pentru el este mai important mesajul transmis de o melodie decât genul de muzică din care face parte, iar părerea celor din jur nu îl interesează.

Rock-ul mai provoacă încă rupturi sociale și controverse: vezi cazul Colectiv, când multe voci au spus că tragedia din clubul bucureștean a fost o pedeapsă divină pentru manifestările sataniste ale tinerilor. Totuși, cei mai mulți oameni învață, încet-încet, să accepte mai ușor diferențele dintre ei și persoanele din jurul lor.

vox

AndyGhost ştie că „rock-ul i-a schimbat viaţa” și nu și-ar schimba niciodată stilul de viață. Spune că oamenii „ar trebui să se bucure de viaţă şi să nu se îngrijoreze”, iar dacă eşti rocker „ascultă rock, vino la concerte, bucură-te de muzica pe care artiştii preferaţi o creează şi susţine-i.”


Posted

in

by

Tags: