Am întrebat studenții din Cluj cum fac față sesiunii

    Imediat după ce sărbătorile de iarnă se sfârşesc şi trecem în noul an, lucrurile se schimbă. Afară e frig de crapă pietrele, parcă nici chef de ieşit cu prietenii nu mai ai şi, pe deasupra, mai vine şi perioada examelenor.

    E perioada aia când ai de dat examen la vreo şapte cursuri pe puţin şi, pe lângă asta, mai sunt și proiectele alea pe care profu’ le-a anunţat cu aproape două luni înainte de vacanţă, însă pe care le-ai amânat pentru că, bineînţeles, a fost vacanţă şi ai avut timp. Unii îi spun ianuarie, însă, pentru studenţi, mai e cunoscută şi ca perioada de stresiune.

    Am întrebat câţiva studenţi din Cluj cum fac faţă sesiunii şi cum se pregătesc pentru examenele de sfârşit de semestru. În cele mai multe cazuri, se pare că timpul este problema numărul unu.

    marta hasna

    Marta Hasna, studentă la Farmacie – „Tocesc totul în ultima seară.”

    Marta Hasna este studentă în anul întâi la Farmacie şi recunoaşte că sesiunea o sperie foarte tare: „E ceva nou pentru mine şi am mari emoţii.” Totuşi, la fel ca mulţi alţii, şi ea învaţă totul cu o seară înainte de examen. „E mai uşor să tocesc totul în ultima seară, altfel o să uit, dacă mă pun să învăţ din timp.” Râde când spune lucrurile acestea şi afirmă cu mândrie că, până acum, aşa a făcut înainte de orice test susţinut şi a trecut cu brio.

    carmen irimie

    Carmen Irimie, studentă la Jurnalism – „Procrastinez mai mult decât învăţ.”

    Carmen Irimie e studentă în anul doi la Jurnalism și admite faptul că „procrastinez mai mult decât învăţ.” Niciodată nu se stresează pentru examene din timp, doar vine vremea şi pentru aşa ceva: în sesiune, bineînţeles. Cu toate acestea, sunt materii pentru care citeşte din timp şi se pregăteşte, însă asta „depinde”. La cele mai multe obiecte se stresează foarte tare în ultima săptămână. Stai liniștită, Carmen, cu toţii o facem.

    daniela muresan

    Daniela Mureşan, studentă la litere – „În sesiune aş face orice decât să învăţ.”

    Daniela Mureşan e studentă la Litere în anul doi și spune că „anul ăsta e mult mai greu decât anul trecut.” Pentru ea, sesiunea înseamnă învăţat şi iar învăţat. „Citesc, învăţ, fac exerciţii, merg la bibliotecă, stau acolo şi citesc sau împrumut cărţi. Mă pregătesc din timp la multe materii, însă, când ai 18 examene într-un semestru, la unele înveţi şi cu două zile înainte.” Dana admite faptul că uneori învaţă haotic şi îi e greu să ţină pasul cu toate examenele, iar uneori, când se apucă de învăţat, îi vine cheful de curăţenie sau de gătit. „Sunt momente când aş lăsa totul şi aş face orice altceva.”

    16295881_1203356453051195_869226955_n

    Csilla Lukacs, studentă la postliceala de asistente Sf. Bartolomeu – „Las totul pe ultimul minut.”

    Csilla Lukacs este studentă la postliceala de asistente Sf. Bartolomeu, în anul întâi. Şi pentru ea, la fel ca şi pentru alţi studenţi, învăţatul pentru examenele de a doua zi se petrece în ultimele ore din ziua precedentă. „Nu ştiu de ce, dar las totul pe ultimul minut. Aşa am fost de când mă ştiu. Mă apuc de învăţat abia când conştientizez că nu mai am foarte mult timp.” Deja e oficial faptul că, atunci când vrei să înveţi, chiar şi holbatul la pereţi devine interesant. La fel procedează şi Csilla. Însă, dacă e presată de timp, dă tot ce poate să se concentreze. „Totul depinde de cât de tare sunt în criză de timp. Uneori mă pierd şi eu pe mine şi încep să fac altceva, însă, dacă mai am o zi până la examen şi încă nu am învăţat mai nimic, nu mă pot concentra decât la învăţat.”

    bianca gheorghita

    Bianca Gheorghiţă, studentă la Jurnalism – „Stresul mă motivează să învăţ.”

    Tot de la facultatea de Jurnalism vine şi Bianca Gheorghiţă, studentă în anul întâi. Pentru ea, sesiunea pare a fi „o perioadă de timp foarte scurtă, dar care nu se mai termină.” Ea spune că „m-am apucat să învăţ de mai bine de două săptămâni, însă tot nu ştiu cum să învăţ tot într-un timp aşa de scurt.” Bianca regretă faptul că s-a apucat atât de târziu de învăţat, dar, în același timp, e mult mai motivată să înveţe pe ultima sută de metri. Cu toate acestea, dacă materia la care trebuie să înveţe nu îi place, cheful de studiat vine mult mai greu, iar telefonul nu o ajută, ci îi distrage atenţia foarte des. „Perioada de timp dintre examene este destul de scurtă și pare cam greu să schimbi așa repede materia și să înveți pentru altceva”, spune Bianca.

    12688390_1243626585654633_5448456094436282407_n

    Mihaela Fărcaş, studentă la litere – „Începutul e mai greu”

    Mihaela Fărcaș e studentă la Litere, în anul doi. Aceasta spune că „mai greu e până te apuci să înveţi” şi pare să aibă totul pus la punct de la bun început. Îi este puţin frică de examene, deoarece are o gramadă, însă, spune ea, „imediat ce încep să învăţ, frica dispare.” Şi pentru ea, numărul examenelor e disproporţional cu orele de învăţat, însă Mihaela s-a apucat din timp de studiat. „De obicei îmi fac un plan înainte de sesiune, pentru a-mi face o idee despre volumul materiei, şi îmi calculez numărul de zile până la examen. În funcţie de cate zile sau săptămâni am la dispoziţie, integrez materia pentru examen în perioada respectivă.” Chiar dacă sună complicat, Mihaela spune că doar aşa reuşeşte să ţină pasul cu toate. „Cel mai greu e până în momentul când te apuci de citit. Cel mai greu e atunci când constaţi că notiţele nu te prea ajută şi nu mai ştii ce să faci.”

    lorant bulgozdi

    Lóránt Bülgözdi, student la facultatea de geografie – „În sesiune, cele mai grele sunt examenele”

    Lóránt Bülgözdi este student la facultatea de Geografie, în anul trei, iar dacă i se pare a fi ceva greu în sesiune, acestea sunt examenele. „Ultimul an e cel mai greu. În plus, mereu rămân cu restanţe”, spune el, iar faptul că se apucă de învăţat cu vreo două zile înainte nu îl ajută prea mult. Şi el face excursii la bibliotecă în sesiune şi citește mult, însă uneori întâmpină dificultăţi când nu se poate concentra. Unul din cele mai grele lucruri e că are câte două sau chiar trei examene într-o săptămână şi, oricât de mult ar încerca, uneori sunt alte lucruri care iau locul învăţatului. Spre exemplu, Lóránt cântă într-o trupă, iar dacă are examen peste o săptămână, iar în următoarea zi trebuie să meargă la repetiţii, va renunţa la învăţat, bineînțeles.

    Până la urmă, important în sesiune nu este cum înveţi, sau cât de mult te pregăteşti moral, spiritual, fizic sau psihic. Este adevărat că o notă mare la examene dă bine în ochii tuturor, însă trebuie să fii mulțumit cu nota ta, deoarece ceea ce contează cu adevărat este faptul că ai trecut şi de acestă sesiune şi poţi sta liniştit până la vară, când o iei de la capăt.