Dragostea în vremea Wattpad-ului

  Visurile se împlinesc uneori, dacă crezi cu adevărat în ele. Andreea Cristina Şuteu, sau ChristineHS, asa cum o cunoaşte lumea în mediul virtual, este o tânără scriitoare clujeancă de 20 de ani, care şi-a văzut visul împlinit pe Wattpad.

  16426612_1324228800969806_318887869_n
  Foto: arhiva personală

  A început să-şi scrie povestea în urmă cu vreo 5 ani, pe când ea nu avea decât 15 ani. „Totul a început cu o idee copilărească şi prima dată am început să scriu în joacă, deoarece eram fascinată de această lume ce se afla pe Wattpad.”, spune Andreea.

  [otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” background_color_class=”otw-red”]Wattpad este un site unde poţi crea poveşti care pot deveni ulterior adevărate cărți. Pentru a deveni membru al acestei comunităţi, tot ce trebuie să faci este să îţi creezi un cont, apoi poţi începe să îţi scrii povestea. În momentul de faţă, sunt peste 45 de milioane de oameni abonaţi pe Wattpad, iar unii din ei se bucură de un succes enorm. Partea cea mai bună este că dacă povestea ta are succes şi este apreciată, poţi ajunge să publici chiar şi o carte. Anna Todd, o altă autoare de pe Wattpad, de exemplu, şi-a publicat deja seria de cărţi After, urmând ca anul viitor aceasta să fie şi ecranizată.[/otw_shortcode_info_box]

  Sub numele de ChristineHS, Andreea a început să lucreze la DNA, povestea ei, dorindu-şi să-şi demonstreze ei că poate să facă acest lucru. Cu toate că şi-ar fi dorit să păstreze această poveste doar pentru ea, a hotărât să o publice, iar din acel moment totul s-a schimbat.

  „Vedeam cum crește sub ochii mei, ceea ce mi se părea incredibil. Primeam mesaje de la persoane mult mai în vârstă decât mine în legătură cu DNA. A fost copleșitor, mi se părea incredibil tot ce se întâmpla.”, a mărturisit ea. În prezent, DNA este pe locul 116 în top 1000 cele mai bune poveşti de pe Wattpad, la categoria „fanfiction”, şi e printre cele mai urmărite poveşti scrise în limba română. Andreea recunoaşte că nu ştie de unde vine tot succesul ăsta şi de ce lumea îi apreciază munca atât de mult, însă se bucură pentru fiecare cititor în parte din cei 2,000,000 pe care îi are.

  DNA spune povestea unui cuplu care luptă pentru a rămâne împreună, chiar dacă totul este împotriva lor. Andreea afirmă ca „Am încercat să fac din DNA o poveste orginală, atât pe cât se poate. Este vorba despre epica iubire dintre un băiat rău și o fată inocentă. Momentul potrivit și o greșeală aduc împreună două suflete care se zbat să rămână împreună, indiferent de încercările la care sunt supuși. DNA este o poveste de dragoste intensă și dezastruoasă în același timp, o iubire ce-ți va rămâne în ADN pentru totdeauna.”

  [otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” background_color_class=”otw-red”]„Câteodată aş vrea să ştiu cum este lumea din ochii unei persoane diferite. Aş vrea să văd iubirea prin ochii diferiţi, să o simt diferită. Aş vrea ca povestea mea să fie o carte, pentru că, dacă ar fi aşa, poate aş fi avut curajul să spun cuvintele pe care n-am îndrăznit niciodată să le spun în realitate.(…) Mama mi-a spus cândva că depinde de noi cum ne vom scrie povestea, depinde de noi ce final va avea „cartea” noastră. Atunci cand îi spui acest lucru unui copil, el zâmbeşte şi-ţi va răspunde fericit „Voi avea un final de prinţesă, un final fericit. Mă voi îndrăgosti de prinţul pe care-l iubesc şi voi fi fericită”. Deschizi ochii şi priveşti chipul luminos al mamei şi zâmbeşti crezând că e mândră de cuvintele tale, când, de fapt, în mintea ei ea se roagă ca lucrurile să stea aşa cum le-ai spus.” – fragment din DNA[/otw_shortcode_info_box]

  Este adevărat că nu i-a fost uşor tot timpul şi uneori se confrunta cu momente când nu avea inspiraţie şi nu putea scrie nimic, însă Andreea spune că „mereu mi s-a părut extrem de important să scriu exact ce simt”. În momentele grele, apela la propriile ei sentimente şi gânduri pentru a ieşi din impas.

  Ea spune că se regăseşte total în personaje şi în povestea pe care a scris-o, însă cine este Andreea Şuteu și cine este ChristineHS?

  „ChristineHS este tot ceea ce Andreea nu a putut fi. ChristineHS este vocea, iar Andreea este mintea. Sunt precum soarele și luna, nu au nimic în comun, însă atunci când se întâlnesc, formează o eclipsă minunată. Am creat-o pe ChristineHS pentru a spune tot ceea ce eu nu am putut, pentru a face tot ceea ce eu nu am avut curaj să fac. ChristineHS este o voce. O voce ce a vorbit prin DNA și sper să o facă și mai departe”, pe când „Andreea Șuteu este o fată simplă de douăzeci de ani. O fată cu vise, ce luptă pentru a le împlini. Andreea nu are nimic special ieșit din comun. E o persoană aparent rece, însă dacă înveți să o cunoști, are un suflet cald. Andreea e o persoană rezervată atunci când vine vorba de prieteni. Preferă calitatea, nu cantitatea. De aceea, nu roiesc zeci de persoane în jurul ei. Andreea e o persoană complicată și în același timp simplă și am ajuns în punctul în care nu cred că mi-aș dori să o schimb.”

  16425406_1324228804303139_235909728_n
  Foto: arhiva personală

  Andreea spune că ambele laturi ale ei au avut câte ceva de învăţat una de la cealaltă. În afara Wattpad-ului, Andreea este o persoană normală, cu nimic deosebită de restul lumii, iar acest lucru îl afirmă chiar ea. „Îmi petrec aproape mai tot timpul liber într-o sală de fitness. Am fost de mică o fire sportivă, făcând și încercând tot felul de sporturi, iar atunci când ChristineHS termină de scris, pe Andreea o găsiți la sală, acasă cu o carte în mână sau petrecându-și timpul cu familia și prietenii.”

  Cu toate că povestea are succes, Andreea este rezervată când vine vorba de publicarea unui volum. Este conştientă că mai are mult de lucrat la ea, şi „fiind scrisă cu mult timp în urmă, povestea trebuie editată şi corectată, însă nu se ştie niciodată”, spune ea.

  Despre DNA, autoarea spune că „Am început DNA ca o poveste cu final fericit, însă odată ce am crescut, am realizat că DNA nu se va încadra niciodată în genul poveștilor tipice cu final fericit şi nelipsitul și-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Nu era ceea ce îmi doream. Voiam ca povestea să rămână în inimile cititorilor, așa cum a rămas și în inima mea. Spre bucuria mea, observ și în ziua de azi că a funcționat. Încă se mai vorbește de ea, deși povestea s-a încheiat de ceva timp.”

  16358503_1321014027957950_1823457188_n

  Andreea recunoaşte că odată cu trecerea timpului şi ea s-a schimbat, involuntar. „M-am maturizat, văd lucrurile diferit față de cum le vedeam atunci.” Pentru ea, scrisul este mai mult un hobby şi si-ar dori ca pe viitor să scrie doar în timpul liber şi din plăcere, nu să comercializeze acest lucru.

  Andreea vede Wattpad-ul ca pe „o familie mare, de unde poţi să începi chiar şi o carieră, dacă vrei.” Pe ea, Wattpad-ul a ajutat-o la împlinirea visului ei, şi anume de a spune lumii ce gândeşte, într-un fel mai aparte. Cea mai mare recompensă vine de la miile de persoane care îi citesc povestea şi îi sunt alături. „Pentru mine, nu există recompensă mai mare decât aceasta. Wattpad a ajutat la împlinirea micului meu vis și anume, să pot spune lumii ce gândesc.”