„Esențele tari se țin în sticluțe mici”, sau cel puțin așa se spune. Pe cât sunt de tari esențele, pe atât de fragile sunt sticluțele. Am 153 cm și am trăit foarte multe experiențe neplăcute datorită înălțimii mele. Tot datorită ei, m-am ales, însă, și cu amintiri amuzante. Aici sunt 7 lucruri pe care le trăiești ca om de statură mică.
1. Nimeni nu te ia în serios
Atunci când ești mic de înălțime, ești mai greu de luat în serios printre cei înalți. dacă mergi într-un bar și vrei să-ți cumperi o băutură cu alcool, primul lucru pe care îl face barmanul e să se uite la tine, să-ți afișeze un zâmbet superior și, cu sprâncenele ridicate, să-ți ceară buletinul. Poate ai noroc și ai trăsăturile mai mature și scapi fără întrebare, dar nu doar în baruri trebuie să ai 18 ani. Într-o seară m-a apucat cheful de dansat și m-am hotărât să ies cu niște prieteni într-un club. Bineînțeles că mi-am luat buletinul cu mine. Am ajuns cu toții la intrarea în club și prima întrebare pe care mi-a pus-o bodyguard-ul a fost dacă am 18 ani. După ce am reușit să mă calmez că m-a făcut minoră, i-am zis că da. „Atunci să te întorci cu buletinul.”
Dar faptul că arăți mai tânăr decât ești nu e tot timpul o problemă: primești reduceri la transport pentru că arăți mai mult de 16 decât de 19 sau avantajul meu preferat, tot timpul vei arăta mai tânăr decât ești în realitate.
2. Ești sac de box în autobuz
Totul începe în momentul în care te-ai urcat în primul autobuz care a venit în stație, chiar dacă e plin până la refuz, pentru că ești deja în întârziere.
Încerci să îți găsești un locșor pentru tine. Ce poate fi atât de greu, că doar ai un metru și jumătate? Să încapi în locuri mici e specialitatea ta. Reușești să te întorci, dar dai față în față cu pieptul voluptuos al unei doamne, sau de geanta unui licean care-i ca Guliver în Țara Piticilor. Așa că te hotărăști să te întorci înapoi și atunci – ei bine, atunci – e momentul în care „magia” se produce și simți o lovitură în cap. Cineva s-a prins de bara de lângă tine și nu-i pasă că te-a lovit. Ori asta, ori simți o presiune în vârful capului, și dacă ai puțină imaginație, îți dai seama că cineva se sprijină de capul tău, în timp ce se ține de mânerul de sus. Și, pentru că astea nu sunt de-ajuns, mai primești și un colț de poșetă în ceafă, pentru că doamnei de lângă tine îi e lene să-și lase geanta în jos. Dacă ai reușit să intri și să te așezi lângă bara de la geam, mulțumit că măcar ai de ce te ține, ai grijă să te așezi comod, deoarece cu siguranță se va găsi cineva care să te împingă până în colț și să se lase pe tine, ca și cum te-ai putea face mai mic decât ești, ca să încapi sub scaun. Există, însă, și un avantaj minuscul: tot timpul ai de unde să te ții, pentru că acea parte a barei de susținere care e perfectă pentru înălțimea ta, e incomodă pentru ceilalți.
3. Ai nevoie de ajutor să ajungi la anumite lucruri
În orice magazin ar trebui lăsată câte o scară la fiecare raion. Nu e chiar atât de ușor să-ți faci cumpărăturile când produsele pe care le vrei sunt pe raftul de sus. E enervant să tot ceri ajutor pentru aia și pentru cealaltă. În camera de cămin, cine s-a gândit să pună încă un dulap deasupra primului dulap? Ori n-a fost prea inspirat, ori avea 2 metri. Aici intervin momentele acrobatice, în care stai cocoțat pe scaun, pe vârfuri și parcă-parcă reușești să vezi ce ai și prin dulapul respectiv. Avantajul e că nu trebuie să te apleci prea mult ca să-ți scoții chestii de sub pat sau de pe raftul de jos.
4. Hainele
Pe eticheta de la haina mea scrie 12-14 ani, deoarece e luată de la raionul de copii. Încă un dezavantaj e că hainele de la adulți sunt prea mari. Dacă îți vine bluza bine la lungime, e lungă la mâneci. Dacă pantalonii sunt buni la lungime, e posibil să fie prea strâmți. E cam greu să găsești perechea potrivită și, dacă te hotărăști să-ți iei ce ai găsit, vor arăta pe tine ca pe gardul școlii.
Avantajul e că poți purta haine de la copii, mai ales că uneori sunt mai faine decât cele de la adulți.
5. Glumele pe seama ta
„Tu poți să mergi și pe vârfuri sub pat și tot nu dai cu capul”, „un metru sub clanță”, ori acele glume neortodoxe: nu e amuzant deloc, mai ales când auzi aceleași lucruri la nesfârșit. Măcar mai schimbați placa. Se mai găsesc și viteji care-ți iau lucrurile din mână și le ridică sau le așază pe cel mai înalt raft, iar apoi privesc cu satisfacție cum te chinui să le recuperezi.
6. Noi nu mergem, noi fugim
Unul dintre cele mai enervante dezavantaje este atunci când prietenii tăi sunt înalți și se decid că trebuie să vă grăbiți, iar tu, pe lângă faptul că până acum mergeai repede, de-acum trebuie să alergi. Pasul lor face cât doi de-ai tăi. Cel mai amuzant e să încerci asta pe tocuri sau la deal.
7. Mulțimile
Te-ai pregătit pentru concertul trupei preferate o lună întreagă. Ți-ai strâns bani, ți-ai luat bilet, iar acum vine seara mult așteptată. Pentru că vrei să stai până la sfârșit și vrei să și dansezi, îți iei niște teniși sau papuci cu talpă joasă. Ajungi la concert, te uiți în jur și vezi așa: oameni de 1.70, 1.80 sau chiar 1.90. În momentul ăla, începi să cauți goluri, să te strecori cât mai în față posibil. Poate reușești, dacă nu te vede vreo matahală care se enervează că ai avut curajul să te bagi în față și face tot posibilul să nu mai înaintezi nici 1 cm. Rămâi la concert, pentru că-i trupa ta preferată și ai plătit biletul, dar la final îți dai seama că ai văzut din show exact cât ai fi văzut la matinalul de la radio.