Millenial Masterminds: despre idei, carieră și succesul în afaceri

    12 antreprenori români au vorbit, în cadrul evenimentului Akademics: Millenial Masterminds, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, despre reușită, înfrângere și cât de important este să îți urmezi visele, într-o lume condusă de tirania stereotipurilor. Conferința a adus în fața publicului persoane influente, ale căror discursuri au inspirat publicul, stimulând tinerii investitori să facă primii pași în direcția pe care pasiunea le-o dictează.

    Bogdan Pandea, căpitan la Captain Bean

    Bogdan Pandea, fondatorul Captain Bean, a fost unul dintre primii vorbitori. Acesta a povestit despre începutul afacerii sale și cum o bicicletă și un expresor au devenit, în scurt timp, elementele celui mai mare lanț de cafenele din Cluj-Napoca. Captain Bean sărbătorește, pe 7 mai 2017, doi ani de la deschidere și, potrivit lui Bogdan, ideea a fost mai mult copiată decât inovativă. De asemenea, „căpitanul” mărturisește că nu ar renunța niciodată la ceea ce face acum. Afacerea lui este încă în plină dezvoltare, iar oamenii alături de care lucrează sunt extraordinari. În finalul speech-ului, Bogdan a spus: „O poveste de succes se construiește cu răbdare și cu o ceașcă de cafea.”

    „Frica este cel mai bun prieten al curajului.”

    Veronica Soare, Fundraising fairy la minuni.ro și realizator „La minuni înainte!” – SmartFM

    O altă prezență care a stârnit ropote de aplauze, încă de la apariția sa în fața publicului, a fost Veronica Soare. Visătoare profesionistă, așa cum îi place chiar ei să se numească, Veronica și-a dedicat viața voluntariatului și creării de audiobook-uri pentru nevăzători. Aceasta a vorbit despre minuni.ro, site-ul de voluntariat prin care au fost ajutați, până în prezent, mii de copii din centrele de plasament, dar și despre experiențele sale personale. Una dintre aceste experiențe formatoare prin care a trecut a fost pelerinajul de 960 de km parcurși pe jos, în 40 de zile, de la poalele Pirineilor, până la capătul celelalat al Spaniei, la Santiago de Compostela.

    „Să învățăm că pentru lucruri mărețe, pentru visuri mari, nu există nu pot, există doar îmi doresc și voi reuși.”, a spus Veronica, adăugând că, în toate experiențele vieții sale, a avut curaj și s-a temut, în același timp: „frica este cel mai bun prieten al curajului.”

    „Vrem să facem bine.”

    Cornel Marian Hoza, președinte și membru fondator Beard Brothers

    Președintele Frăției Bărboșilor din Cluj-Napoca, Cornel Hoza, a distrat publicul, povestind, într-o notă ironică, despre adolescența sa rebelă, problemele înfruntate până în prezent și despre cum perseverența și anduranța l-au ajutat să creeze unul dintre cele mai de preț lucruri din viața sa: fenomenul Beard Brothers. Ajunsă, între timp, o asociație de voluntariat renumită la nivel național, Beard Brothers a pornit de la un colectiv de numai 6 oameni. Acum, numără 496 de persoane. În 2017, au reușit să se extindă, înființând filiale în alte 9 orașe din țară. Visul a devenit realitate. Totuși, Cornel spune că ideea unei asociații a venit de la un grup creat pe Facebook. Apoi, adunând oameni, și-au propus un scop: „Vrem să facem bine.” Așa a luat naștere cel mai non-conformist ONG din România.

    „Ușor știe oricine. Noi am muncit foarte mult și cred că puterea expemplului este cea mai bună cale de a ajunge la oameni.”, a mai spus Cornel Hoza.

    „De mic copil, mi-am dorit să pot zbura.”

    Mihai Pop, parașutist și specialist în media și marketing

    Pe Mihai Pop îl pasionează parașutismul, iar adrenalina este ceea ce îl definește cel mai bine. Mihai a captat repede interesul publicului cu povestea sa despre zbor. „De mic copil, mi-am dorit să pot zbura.” Mihai e un suflet tânăr, care a avut prima experință la înălțime în anul 2011, chiar de ziua copilului. De atunci, el călătorește prin țară și face parașutism în cele mai fascinante locuri. Spune că, până la o anumită vârstă, îi era foarte frică de înălțime, dar, odată ajuns deasupra norilor, „nu mai simți nimic, decât plăcerea momentului.” A mărturisit cu mândrie că anul acesta visul său de a zbura în spațiu este pe cale să se îndeplinească. A vorbit apoi despre evoluția sa personală și despre cum greșelile și eșecurile sunt cele care te formează, te dezvoltă și te fac mai bun.

    „Investiți în voi și întotdeauna aveți încredere în ceea ce faceți; indiferent de rezultat, trebuie încercat mai întâi.”

    „Îndrăzniți, cu riscul de a fi nebuni!”

    Radu Lupaș, co-fondator și CBD la SaladBox

    Co-fondatorul Salad Box, Radu Lupaș, împreună cu asociatul său, Dan Isai, muncesc în fiecare zi pentru a aduce în top acest business. El le-a reamintit tinerilor că riscul este foarte important: orice afacere începe cu un risc, unul asumat, dar care, într-un viitor, apropiat sau nu, ar putea da roade. Exemplul cel mai bun pe care îl poate da este chiar SaladBox. Renumita salaterie a fost inițiat o investiție de doar 20 de mii de euro. După cinci ani de la înființare, cifra de afaceri a crescut la 20 de milioane de euro, iar SaladBox a devenit brand internațional. Radu a menționat, de asemenea, cât de nebuni îi credeau oamenii când au spus că vor vinde salate. „Era o idee absurdă, dar nu am renunțat.” În ultimele cuvinte ale speech-ului, Radu i-a sfătuit pe cei prezenți: „Îndrăzniți, pentru că după aceea o să vă pară rău că nu ați îndrăznit la momentul potrivit. Dragilor, îndrăzniți, cu riscul de a fi nebuni!”

    La conferință au mai luat parte speakerii: Shurubel, Anca Paula Nicoleta, Peter Barta, Doru Pelivan, Mihaela Stroe, Alexandru Soiaca și Adrian Vântu.

    Evenimentul Akademics: Millenial Masterminds a fost organizat de Asociația Studenților Economiști din România (ASER) și constituie începutul proiectului Start your mind-blowing career, primul de acest fel organizat de ASER în Cluj-Napoca. Proiectul le este adresat studenților clujeni și își propune să îi sprijine pe aceștia în alegerea carierei care li se potrivește. Start your mind-blowing career se desfășoară în perioada 12-26 mai și constă în workshop-uri, training-uri și vizite în companii. În tot acest timp, studenții beneficiază de șansa unei orientări reale în ceea ce privește viitorul lor profesional.

    Millenial Masterminds a avut loc Vineri, 5 mai, în clădirea The Office.