Nandor Kuti: Baschet 24/7

Universitatea Cluj este o echipă iubită și susținută meci de meci de suporteri, indiferent de localitate sau sport. Echipa de baschet a clubului clujean a trecut prin multe de-a lungul timpului, începând cu anumite divergențe cu fanii și culminând cu revenirea la clubul universitar și la multiplele trofee pe care au reușit să le câștige în ultimii ani. Pentru a afla mai multe detalii despre baschet și despre conduita unui baschetbalist, am discutat cu unul dintre cei mai iubiți jucători ai echipei „U” BT Cluj, Nandor Kuti.

 Nandor Kuti în tricoul naționalei de baschet a României (foto: pagina personală de Facebook)

Născut în Sfântu Gheorghe în data de 10 Ianuarie 1997, jucătorul Universității a început să joace baschet încă de la vârsta de 6 ani: „Pasiunea mea pentru baschet a început de când aveam 6 ani. Fratele meu m-a dus la un antrenament de baschet. El știa unde să mă ducă și cu cine să vorbească fiindcă și el făcea baschet pe vremea aceea. După primul antrenament m-am îndrăgostit de acest sport și am continuat să merg la antrenamente, așteptam cu nerăbdare fiecare întâlnire.”

Baschetbalistul a evoluat și a crescut, practic, la antrenamente și în turnee. „Când aveam 13 ani, U Mobitelco, cum se numea pe atunci secția de baschet, s-a unit cu PH baschet, unde evoluam eu, și antrenorii Răzvan Cenean și Horia Pascu au vorbit cu părinții mei și m-au chemat la Cluj. Familia „U” m-a primit cu brațele deschise și m-am simțit foarte bine și mândru că pot să fac parte din această academie foarte bună. Părinții mei au înțeles cât de mult îmi place baschetul și că vreau să joc la un nivel înalt. Cred că au observat și ei dorința mea și motivația mea de a juca baschet la cel mai înalt nivel așa că m-au lăsat să plec de acasă pentru a-mi realiza visele din copilărie.”

Nandor Kuti (foto: totalbaschet.ro)

După ce a ajuns la U Mobitelco Cluj, în anul 2010, Kuti a jucat pentru toate grupele de juniori ale clubului, înainte de a fi promovat la prima echipă, în 2015. La juniori se poate mândri cu titluri de campion alături de toate grupele de vârstă la care a evoluat. În sezonul 2015- 2016, a fost în lotul care câștigat Cupa României la baschet masculin, iar în sezonul următor (2016-2017), sub comanda lui Mihai Silvășan, a fost unul dintre jucătorii cheie ai Universității Cluj, echipa câștigătoare a Cupei României și a Campionatului României. Kuti spune că cel mai mult îi place la meseria de baschetbalist faptul că acest sport îl face foarte competitiv și îi întărește dorința de victorie: „Sunt foarte competitiv, îmi place să câștig. Bineînțeles nu întotdeaunea reușim să câștigăm. Avem zile bune și zile mai puțin bune. M-am simțit foarte satisfăcut de munca noastră depusă sezonul trecut, într-un sezon atât de lung, cu multe deplasări și meciuri.”

Nandor Kuti ținând Cupa României la baschet (foto: pagina personală de Facebook)

Pentru acest sezon baschetbalistul de 21 de ani și-a propus să câștige alături de echipa sa toate trofeele puse în joc și să se perfecționeze cât mai mult posibil: „Speranțele sunt aceleași. Vreau să câștigăm tot ce se poate și anul acesta. Personal, aș vrea să evoluez cât de mult posibil pentru a ajunge un baschetbalist de calitate.”

Pentru că niciun om nu se poate gândi doar la meseria sa, Kuti preferă să îți petreacă timpul liber departe de baschet, cu gândul la persoanele dragi lui. „În timpul meu liber îmi place să nu mă gândesc la baschet, să fac lucruri care nu au nicio legătură cu baschetul. În fiecare zi numai baschet am în cap, câteodată e bine să mă deconectez și să fac și altceva. Îmi place foarte mult să îmi petrec timpul cu iubita mea, să vizităm locuri noi, să mâncăm la restaurante diferite și bineînțeles, îmi place să mă distrez. Încă sunt tânăr și am nevoie de asta.”

Când faci un lucru cu pasiune, acel lucru îți va ieși mereu. Nandor Kuti a fost înțeles de toată lumea când a decis să meargă pe drumul acesta, drumul baschetului profesionist. E important de spus că pasiunea sa l-a adus în punctul de a evolua în prima echipă a României la baschet și de a evolua în două All Star Game-uri ale baschetului românesc (2017, 2018).


Posted

in

by

Tags: