Criza locuirii din Cluj-Napoca, problema majoră a chiriașilor

    În ultimii ani tot mai mulți elevi optează pentru studiile universitare în Cluj-Napoca, după terminarea liceului, datorită ofertei educaționale variate, universităților modernizate și oportunităților deangajare. Clujul se află pe locul doi din țară ca număr de studenți, cu peste 70.000 de persoane, dintre care  aproximativ 15.000 au locuri de cazare în cămine. Rămân, totuși, zeci de mii de studenți care trebuie să-și caute chirie în apartament.

    Conform statisticilor, chiriile din capitala Transilvaniei au crescut foarte mult, reușind să depășească Bucureștiul la acest capitol. Potrivit site-ului www.criticatac.ro, în septembrie 2016,chiria medie pentru un apartament cu 2 camere era de 330 de Euro (față de 270 de Euro în Timișoara și 300 de Euro în București), iar pentru un apartament de 3 camere se cerea în medie o chirie de 420 de Euro (față de 300 Euro în Timișoara și 380 Euro față de București). În 2018, chiria medie pentru un apartament cu 2 camere era de 350-370 de Euro (față de 330 de Euro în 2016). În multe situații, chiriașii preferă să mai găsească pe cineva pentru închirierea apartamentelor de 3 și 4 camere. Din cauza acestor prețuri ridicate, au de suferit și cei care sunt veniți din alte orașe, pentru a-și construi o viață aici. Piața imobiliară este într-o continuă creștere și nici măcar în zonele de periferie nu se mai găsesc prețuri accesibile.

    Deși Clujul este un oraș atractiv și oferă multe oportunități de job-uri, când ne referim la capitolul chiriilor, mulți întreabă dacă merită să plătească acele prețuri. Acest lucru îi determină pe unii să renunțe la ideea de a se stabili pe viitor în Cluj și aleg să se mute chiar în capitală.

    În această situație s-a aflat și Șerban Isac (23 ani), care s-a mutat din Cluj în București acum 2 ani. „Eu am locuit în Cluj-Napoca, în perioada 2013-2016, când eram student al facultății de Geografie. În această perioadă, chiriile au crescut semnificativ odată cu anul 2015, când Clujul a fost capitala europeană a tineretului. Dacă în 2013 am găsit un apartament cu 2 camere la 200 de Euro pe lună, în 2016 am ajuns să plătesc pentru un apartament, în condiții asemănătoare, în același cartier, nu  mai puțin de 310 Euro”, declară Șerban.

    Nu doar studenții români aleg să facă facultatea aici, ci și străinii. Aceștia sunt încântați de ceea ce li se oferă, iar unii dintre ei se stabilesc în acest oraș după terminarea studiilor. În urmă cu puțin timp, majoritatea alegeau să meargă în capitală pentru o facultate cât mai bună sau pentru a-și asigura un trai decent, însă, de ceva vreme și Clujul a devenit o variantă de luat în calcul. Pe de altă parte, sunt câteva cazuri în care unii, chiar aleg să se mute în București din cauza chiriilor.

    „Deși în Cluj-Napoca sunt posibilități de carieră, am ales să plec în București, deoarece m-am gândit că pot să îmi încep cariera de la un nivel mai ridicat. Oricât de dezvoltat ar fi Clujul, București este capitala României, iar aici pot progresa mai ușor, mai rapid și mai sigur pe domeniul meu de studii. În primul rând, din cauza chiriilor foarte mari am ales să fac acest pas. Inițial, voiam să rămân acolo să fac și un master, iar apoi să lucrez pentru a mă putea descurca singur, dar din cauza situației de atunci, am renunțat. Aș fi fost dispus să mai economisesc din bani ca să îmi pot plăti chiria și aveam de gând să rămân câțiva ani în Ardeal, pentru că îmi place zona și mentalitatea oamenilor, dar când sesizat creșterea continuă a chiriilor, m-am hotărât să plec în București. Sincer să fiu, m-aș întoarce în Cluj doar pe o poziție executivă sau să dețin propria afacere”, explică tânărul student.

    Din cauza investițiilor care au luat amploare în ultima vreme, cerințele devin din ce în ce mai mari pentru locuitorii clujeni. Prin urmare, dezvoltarea continuă a Clujului pentru a deveni un oraș smart precum cele din afară, are și dezavantaje.

    Unul din ele ar fi creșterea prețurilor pentru calitatea serviciilor de care ne folosim. „Presupun că o criză financiară ar fi benefică pentru scăderea chiriilor. Situația Clujului nu este unică în România sau Europa. Atât timp cât vor fi făcute investiții, iar nivelul de trai va crește, și chiriile vor continua să crească”, încheie Șerban.

     Șerban nu este singurul în această situație. Și Valeriu Simion Cosma (33 ani), împreună cu familia lui, a ales să plece recent din Cluj-Napoca fiind determinat tot de prețurile prea mari ale chiriilor. S-a stabilit la Zalău, unde lucrează la Muzeul Județean de Istorie și Artă.

    La ce să ne așteptăm în următorii ani, în privința chiriilor

    „Am stat în chirie din 2004 până în 2010 și din 2015 până în 2016. În 2010 m-am mutat 5 ani la Bonțida, deoarece era tot mai costisitor traiul în Cluj și pentru că voiam să mă mut în propria locuință, dar nu-mi permiteam. La Bonțida, locuințele erau mai ieftine, mult sub prețurile din Cluj. Din 2016, am locuit în alte orașe, deoarece odată ajuns tătic nu-mi permiteam să închiriez o locuință decentă pentru mine și familia mea. Am avut parte de condiții modeste, minimale. Prețurile solicitate erau raportate la nivelul pieței sau foarte puțin sub. De câteva luni m-am mutat în Zalău, însă și în orașele din preajma Clujului prețurile sunt în creștere, mult peste posibilitățile cuiva cu venit minim spre mediu”, declară Valeriu.

    Situația chiriilor nu s-a schimbat prea mult. Din contră, prețurile cresc în continuare. În Cluj, viața devine cât mai scumpă, iar tot mai multe agenții imobiliare și proprietari speculează piața. Agențiile imobiliare au un cuvânt de spus în toată această afacere care a devenit destul de profitabilă. Agentul imobiliar Claudiu Năstăsache explică motivele creșterii prețurilor:

    „Dinamica chiriilor, atât din punct de vedere al numărului lor, cât și al prețurilor estre strâns legată de evoluția pieței imobiliare un general. Piața imobiliară și-a început ascensiunea imediat după ieșirea din criza economică din anii 2008-2011. Într-o primă etapă, 2011-2014, s-a înregistrat o creștere ponderată de până în 10%, iar în perioada 2015-2018, am asistat practic la o creștere atât a numărului chiriilor din Cluj, cât și creșteri ce s-au dus în principiu spre 10% de la un an la celălalt. De exemplu dacă în 2014 un apartament de 2 camere într-o zonă bună se închiria între 300-350 de Euro în prezent un apartament similar se închiriază între 450-500 de Euro” , precizează Claudiu Năstăsache, agent imobiliar.

    Prețurile chiriilor au început să crească de o perioadă mai îndelungată de 10 ani, însă acest aspect a luat amploare de aproximativ 2-3. Discutând cu Valeriu despre acest subiect, l-am întrebat ce trebuie să se întâmple din punctul său de vedere, astfel încât chiriile să scadă, și dacă este o soluție bună ca proprietarii să înregistreze contractele.  

    „Am resimțit mult mai dur prețul chiriilor după 2009, odată cu criza și mai apoi odată cu tăierile salariale care au amplificat decalajul dintre venituri și costurile locuirii. Nici înainte nu era ieftin, raportat la veniturile din România. Referitor la scăderea chiriilor, din punctul meu de vedere ar trebui ca autoritățile să construiască locuințe sociale și să propună impunerea unei cote de locuințe sociale sau accesibile ca preț tuturor dezvoltatorilor imobiliari, așa cum se face în majoritatea țărilor vestice. Programul „Prima Casă” să fie adresat cetățenilor, nu băncilor, cu rate fixe raportate la nivelul veniturilor și impunerea unor plafoane în funcție de zone și suprafețe, pentru a limita creșterea articifială a prețurilor. Da, categoric că ar trebui înregistrate contractele, iar impozitul pe chirie să fie mai mare, cu specificarea ca acesta să poată fi direcționat către construirea locuințelor sociale sau la prețuri accesibile”, precizează Valeriu.

    Orașul a devenit extrem de scump în ultima perioadă, însă ofertele sunt condiționate de cereri. Nivelul de trai și oportunitățile din capitala Transilvaniei au și cerere pe măsură. „Principalele motive care au dus la dinamica pieței în ultimii ani sunt următoarele: dezvoltarea segmentului în cadrul Clujului, creșterea nivelului de salarizare și creșterea nivelului educațional”, explică agentul imobiliar.

    Nu vor urma scăderi ale prețurilor pe piața imobiliară! „În perioada imediat următoare, consider că va fi o perioadă de stagnare în ceea ce privește prețurile chiriilor și totodată nivelul chiriilor din Cluj. Motivele ar fi următoarele: stagnarea nivelului prețurilor la apartament, chiriile fiind în stânsă legătură cu acest aspect și creșterea prețului chiriilor un pic peste normal, duce la o îndreptare a clienților spre achiziție mai degrabă și plătirea unei rate în detrimentul plății unei chirii”, declară Claudiu Năstăsache.

    Asociația chiriașilor din Cluj-Napoca dorește reprezentare instituțională pentru chiriași

    Am stat de vorbă despre acest subiect cu Robert Popa (24 ani), care stă în Cluj-Napoca din 2010. Ne-a împărtășit câte puțin despre toate zonele în care a stat în chirie în toți acești ani și cum a fost simțită creșterea chiriei pe propria piele. Robert s-a mutat acum opt ani din Galați, orașul natal, alături de mama sa. Pe vremea aceea, el era elev în clasa a X-a, astfel încât a urmat un transfer la un liceu în Cluj, iar mama sa era profesoară, însă preda la un alt liceu. După ce au stat o scurtă perioadă în zona gării, au renunțat timp de un an la ideea de a sta în oraș și s-au mutat în Apahida, într-un apartament cu o cameră. Atunci chiria costa 120 de Euro pe lună. Blocul era nou și se afla chiar în centrul comunei, iar apartamentul fusese mobilat exact când s-au mutat acolo. Deși era departe de centrul Clujului, dar și de locurile în care trebuiau să ajungă zi de zi, acest aspect nu i-a împiedicat să facă naveta din Apahida. Nu regretă că a stat acolo, deoarece avea condiții bune, iar prețul chiriei era în regulă față de ceea ce ar fi putut găsi în oraș la același preț. Singurul dezavantaj era distanța, de aceea trebuia să pornească mai devreme atunci când voia să ajungă la timp în oraș.

    Din Apahida s-au mutat în cartierul Gheorgheni, într-o garsonieră. Chiar dacă arăta într-un stil mai bătrânesc, chiria costa 110 Euro. Au stat în chirie timp de 1 an, însă proprietarul nu a înregistrat contractul și s-au înțeles doar verbal în legătura cu durata perioadei de ședere. După acest episod, în anul 2012, s-au mutat într-o garsonieră, în cartierul Mărăști, mai exact în zona Expo Transilvania, unde au stat pentru cea mai lungă perioadă a lor, până în 2017. Chiria era de 120 de Euro, dar, în schimb, apartamenul era gol. Au fost nevoiți să-și cumpere singuri toate utilitățile: pat, frigider, mașină de spălat și aragaz. Ca să facem o comparație cu apartamentul din Apahida, acolo unde aveau aceste utilități și pe deasupra, proprietarul a cumpărat și mobilă nouă în momentul venirii lor, la aceeași chirie de 120 de Euro, apartamentul din zona Expo era gol. În 2016, prin luna iulie au fost anunțati că din august se mărește chiria până la 150 de Euro. Robert mi-a spus că în primii doi ani, contractul a fost declarat cu suma pe care o primea proprietarul de la ei, dar în schimb, pentru următorii ani, s-au înțeles doar verbal. Ar mai fi stat în acea garsonieră pentru o bună perioadă de timp, însă perioada lor s-a terminat după 8 luni, în clipa în care proprietarul i-a anunțat ca vrea să vândă garsoniera. Au fost informați că trebuie să părăsească imobilul în maxim două luni. Și-au găsit rapid alt loc și s-au mutat pe strada Fabricii de Zahăr, tot în cartierul Mărăști. Chiria era de 180 de Euro în primăvara anului 2017. Deși prețul chiriei era mai mare, garsoniera nu era atât de spațioasă precum cea din zona Expo Transilvania. În toată perioada de 1 an și 5 luni cât au stat acolo, au avut probleme cu gândacii la un moment dat, dar situația s-a remediat după ce toți locatarii blocului au fost de acord să cheme deratizarea.

    De la începutul lunii noiembrie a acestui an, s-au mutat pe strada Dâmboviței, cu ajutorul unei agenții imobiliare, într-o garsonieră modernă și mai spațioasă. Prețul chiriei a ajuns la valoarea de 300 de Euro, cu o creștere de 120 de Euro față de anul trecut. Garsoniera se prezenta în condiții bune și era complet mobilată în momentul venirii lor. Pe de altă parte, ceea ce i-a deranjat pe cei doi a fost faptul că proprietarul a venit în mai puțin de două săptămâni de când s-au mutat în garsonieră și a început să le impună anumite reguli. Acestuia nu i-a convenit faptul că anumite cărți și lucruri de ale chiriașilor stăteau pe jos, astfel încât le-a dat un termen de aproximativ 15 zile pentru a aranja totul. După această discuție, i-a mai anunțat că, dacă nu găsește toate lucrurile la locul lor atunci când va veni să verifice, le va da termen până la data de 1 februarie să se mute din garsoniera lui. Robert i-a reamintat că între ei există, totuși, un contract care ar trebui respectat, însă proprietarul nu a vrut să audă lucrul acesta și i-a transmis faptul că poate să îl rezilieze oricând. Lucrurile nu au rămas chiar așa, deoarece la momentul respectiv a intervenit agentul imobiliar care le-a găsit acea garsonieră, discutând cu proprietarul despre detaliile contractului.

    „În momentul de față situația este sub control, proprietarul nu ne mai deranjează în urma intervenției agentului imobiliar.  Am apelat atunci la ajutorul lui, deoarece nu mi s-a părut normal faptul că a venit doar după două săptămâni și a început să ne impună noi reguli chiar absurde. Îi plătisem chiria la timp și cheltuielile, de asemenea. Noi am discutat foarte multe aspecte când am semnat contractul, iar eu am rămas cu impresia că ne-am înțeles destul de bine. Vom vedea în următoarele luni cum ne vom înțelege, iar în caz contrar, vom luam o decizie”, încheie Robert.

    Așa cum există aproape în fiecare domeniu câte o asociație care să militeze pentru drepturile membrilor săi, Asociația Chiriașilor din Cluj-Napoca (ACC), militează pentru drepturile celor care locuiesc în chirie. ACC a fost creată în urmă cu aproximativ doi ani, într-un moment în care problema chiriilor din Cluj devenea tot mai presantă și, în același timp, era tot mai evident că autoritățile nu vor lua măsuri fără presiune din partea cetățenilor. Este o idee relativ nouă în România, deși în alte țări organizațiile de chiriași sunt foarte comune și active.

    „Lucrăm pe 2 planuri: primul este la nivel politic, vrem să influențăm discursul public despre locuire și să promovăm mijloace politice pentru dezvoltarea unui oraș mai incluziv și accesibil pentru toți, nu doar pentru cei care au salarii foarte bune. Cel de-al doilea plan este la un nivel mai practic, ajutăm chiriașii cu sfaturi și uneori cu suport legal în problemele lor. De exemplu, luna trecută am ajutat un chiriaș să-și recupereze garanția de la un proprietar care a încercat să-l jecmănească și să-i fure cele 2 luni de chirie lăsate ca garanție. O altă temă în care suntem activi, este cea a evacuărilor. Am fost implicați pe strada Fagului, unde în jur de 40 de familii au fost în prag de evacuare, iar acum urmărim situația celor de pe strada Meșterul Manole, unde aproximativ 15 familii care locuiesc în locuințe sociale sunt amenințate cu evacuarea, deoarece terenul pe care locuiesc a fost retrocedat. Pe data de 17 decembrie, vom participa alături de campania Căși Sociale Acum la Marșul pentru Locuire, care este o comemorare a evacuării celor de pe strada Coastei. Ceea ce trebuie să înțeleagă în primul rând chiriașii este faptul că rezultate se vor vedea doar în timp și nu de pe o zi pe alta”, declară un membru al Asociației.

    Membrii Asociației luptă pentru rezolvarea problemeilocuirii tuturor chiriașilor. Printre măsuri se numără controlul chiriilor, darși construcția de locuințe publice și cămine studențești. De asemenea, lucreazăpe termen scurt la un ghid și la un site pentru chiriași, iar în paralel organizeazăîntâlniri cu aceștia, pentru a interacționa cât mai mult.„Încercăm, astfel, să-i ajutăm cu sfaturi practice despre cum potsă reducă șansele de a avea probleme cu proprietarii și să-i ajutăm să-șicunoască drepturile și obligațiile. Încercăm și să organizăm constant întâlniricu chiriașii, prin proiecte de documentare și discuții pe tema locuirii. Și,cum ziceam mai sus, vom susține campania CășiSociale Acum, precizează cei din Asociația chiriașilor.

    Sursa foto: cazareclujnapoca.ro