Ghid Nightcore pentru începători: existență și controverse

    Este destul de simplu să creezi o piesă Nightcore. E nevoie de o melodie originală, cunoștințe minime de soft video și audio și o imagine anime (preferabil în culori neon), pentru partea vizuală.

    Cum se face

    În programul de editare audio, se mărește viteza liniei melodice cu o valoare cuprinsă între aproximativ 150-200%. În plus, se poate crește și înălțimea pitch-ului. Se exportează fișierul astfel creat și se introduce în programul de editare video. Pe linia sonoră se pune track-ul creat anterior, iar pe cea vizuală se folosește imaginea din lista de mai sus. A mai rămas doar un export și produsul este gata.

    Origini

    Este o practică atât de folosită, încât a ajuns să fie considerată un subgen, deși nu creează nimic nou din punct de vedere muzical. Este specifică fandomurilor produselor media asiatice, dar originea sa se regăsește pe bătrânul continent. Termenul a fost folosit pentru prima dată în 2002 de un duo de DJ norvegieni, care au și deschis un website dedicat acestuia, denumit „Nightcore is hardcore”. Practica era aceeași, însă doar piesele din genul dance erau considerate a fi nightcore. Celelalte erau văzute ca falsuri. În 2011 a fost încărcat pe YouTube primul clip care nu avea la bază un track dance. De aici, popularitatea genului a început să crească, cu tot mai mulți oameni care aplicau modificări pe melodii hip hop și pop.

    Popularitate 

    În prezent, piesele care aparțin genurilor alternative rock, pop și K-pop sunt cele mai populare ca bază pentru acest tip de conținut. Fanii Anime și J-pop au popularizat forma actuală de nightcore, deoarece ca sunet se aseamănă foarte mult cu Vocaloid, un sintetizator virtual de voce. Este folosit pentru a le da voce unor personaje virtuale japoneze, care au ajuns să fie asociate termenului de Vocaloid. Acestea au un succes imens în Japonia, susținând și concerte ca holograme pe stadioane cu mii de locuri. Concertele oficiale de acest gen sunt foarte frecvente în Asia de Sud-Est, au ajuns și în Statele  Unite, iar în 2018 au ajuns și în Europa. Prin urmare, Vocaloid a ajutat la popularizarea ideii de voce cu pitch-ul foarte înalt și melodii alerte, iar această analogie cu Japonia a dus la stilizarea videourilor cu personaje din anime sau variante desenate ale interpreților originali.

    Cel mai vizional clip nightcore, cu 170+ milioane de vizionări și peste 1 milion de aprecieri

    „Sunt un mare fan Nightcore și nu înțeleg de ce primește atâtea reacții negative. Cred că ascultarea acestui gen m-a învățat să socializez cu alți fani, din moment ce aveam deja un interes în comun”, spune pllove, un utilizator Reddit.

    Te poate face să crezi că ai stat prea mult pe internet pentru o zi

    La căutarea „nightcore” pe Google, se obțin 16 300 000 de rezultate video, dintre care 12 400 000 sunt de pe platforma YouTube. Restul numărului de clipuri se împart între alte câteva platforme, următoarele după cifre fiind fandom.com, aparat.com și bilbili.com. Evident, sunt platforme de sharing video puțin cunoscute. Fandom este un wiki specific pentru comunitățile de fani de orice fel, aparat este un site arab, iar bilbili, chinezesc. Ca fun fact, primul rezultat găsit de mine la filtrarea pe bilbili este o variantă nightcore a melodiei „Despre Tine” a trupei O-Zone, deci cu siguranță orice fel de muzică se poate sta la baza unui produs nightcore.

    https://www.youtube.com/watch?v=mpcdYTTiIRY

    Utilizatorul christmasonthemoon de pe Reddit crede că „ceea ce este atractiv la nightcore pentru marea parte a publicului și motivul pentru care video-urile sunt mereu însoțite de poze anime este pentru că sună foarte mult ca muzica japoneză vocaloid. Personal, mie chiar îmi place, e hilară. Fiecare piesă de pe Pământ va avea o variantă Nightcore la un moment dat. Caută artist+nightcore și e aproape garantat că vei avea un rezultat.”

    „Unii oameni consideră că versiunile nightcore sunt chiar mai bune decât piesele originale. Poate le place o anumită piesă, însă li se pare că e prea înceată sau are un ton prea jos pentru gustul lor, deci găsesc un nightcore pentru a auzi melodia mai rapidă sau mai înaltă. Se poate să le placă un anime, deci caută cântece din acel anime și de multe ori piesele din anime sunt nightcore”, spune Elizabeth, pe site-ul Quora.

    D’ale tehnicului

    În ceea ce privește sunetul, sunt niște variațiuni, comparativ cu începuturile genului. Există modul clasic de nightcore, cel detaliat la începutul acestui text, adică înălțimea vocii ridicată și viteza crescută. Apoi, a devenit tot mai populară rețeta de Nightcore „Male Version” sau ”Deeper Version”. Atunci când piesa originală este interpretată de o voce feminină, înălțimea vocii se scade, pentru a obține o voce masculină, iar viteza poate fi crescută, dar se practică și varianta slow, în care viteza este scăzută. Unele produse nightcore au un aport artistic original, în sensul că sunt chiar remixuri, cu elemente muzicale noi și rearanjarea muzicii.

    Video Nightcore care îmbină imagine, versuri și alte elemente grafice

    Referitor la aspectul vizual, elementul comun și proeminent al tuturor materialelor de acest gen este o imagine a unuia sau a mai multor personaje desenate. Paleta de culori preferată este în jurul nuanțelor de mov, roz, albastru, turcoaz, cu o diferență de luminozitate și contrast vizibilă. Totuși, această estetică este asociată mai mult cu variantele high-paced de nightcore, pe când cele slowed-down sunt prezentate mai mult prin imagini mai întunecate, misterioase, chiar alb-negru, de multe ori. Chiar dacă la bază vizualul folosit este doar o imagine statică, multe dintre videoclipurile de acest gen conțin elemente dinamice. Printre acestea se numără versuri statice și animate, colorate diferit, în funcție de semnificația unui anumit pasaj, cu schimbare de font, de mărime, de poziție pe ecran etc.

    Între remix și plagiat

    Din punct de vedere etic, părerile sunt împărțite. Cei care sunt împotriva genului susțin că încurajează plagiatul și că este un mod ușor și leneș de a obține popularitate și vizionări. Cei care sunt fani nightcore spun că modificările aduse piesei originale pot schimba total vibe-ul asociat ei și unii preferă produsul muzical în formă nightcore și că nu poți spune cuiva să se oprească din a consuma un fel de produs media doar pentru că unora nu le place. În prezent, chiar și cu schimbările de viteză sau de înălțime a vocii, YouTube-ul recunoaște piesa originală, deci videoclipul poate fi monetizat, însă suma va fi primită de creatorul original. Acesta decide, prin politica sa de monetizare, cum sunt gestionate sumele obținute în urma vizionărilor și sponsorizărilor. Prin urmare, producătorii de nightcore pot obține profit, însă doar dacă deținătorii drepturilor de autor sunt de acord. În descrierile videourilor de acest fel, de obicei sunt menționate sursele originale, creatorii originali de conținut și este menționat că cel care făcut clipul nu își însușește drepturile asupra unor produse care nu îi aparțin.

    Creatorul de nightcore NightcoreMarin3s, spune că „Dd obicei, plagiatul este criticat doar când unii folosesc ideile altora pentru a face profit. Noi facem nightcore pentru entertainment. Nightcore ajută oamenii să simtă diferit piesa originală, printru-un tempo mai alert sau o voce mai clară. Cam acesta este scopul creatorilor. Facem Nightcore pentru fanii și ascultătorii noștri.”

    Deși poate fi văzut ca un furt, este totodată adevărat și faptul că produsele create de fani oferă continuitate și popularizează produsul original. Părerile sunt diverse: unii își găsesc răspunsuri în coduri de etică, alții în vocalize mult prea înalte și poze editate artistic cu Naruto. Internetul are loc pentru toată lumea.