6 oameni care au votat prima dată pentru europarlamentare

    26 mai a fost o zi importantă pentru România. Au avut loc
    alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție. A fost
    o duminică diferită de oricare alta pentru toți românii care și-au
    exercitat dreptul la vot, dar a fost o zi într-adevăr specială
    pentru tinerii români care au votat pentru prima dată.

    Din reacțiile și postările care au împânzit social media, alegerile au fost, cu siguranță, subiectul principal al zilei, cum e și firesc, de altfel. Umblă vorba pe Facebook cum că mersul la vot e cel mai cool lucru pe care îl poate face cineva pe 26 mai. Pe Instagram, 90% din story-uri sunt poze cu abțibildurile pe care scrie „VOTAT”, lipite pe spatele buletinelor alegătorilor, sau cu cozile interminabile de la secțiile de votare, semn că tinerii s-au mobilizat și s-au bucurat de dreptul lor, concentrându-și energia zilei de azi în ceva important pentru întreaga țară.

    Am întrebat câțiva oameni care, fiind născuți după 11 decembrie 1998, au votat pentru prima oară în viață la alegerile din 26 mai 2019, cum a fost această experiență nouă pentru ei.

    Ruxandra, 20, Cluj-Napoca: „Am avut un sentiment de împlinire când am ieșit din secția de votare, pentru că am simțit că votul ăsta e o șansă în plus pentru un viitor mai bun al țării. Cred că e datoria noastră, mai ales a tinerilor, să ne alegem reprezentanții, pentru că viitorul nostru este în joc. Am nevoie de o carieră, voi avea o familie și voi fi nevoită să mă supun
    unor legi pentru a-mi construi o viață în toate planurile. Voi merge la vot de fiecare dată și mi-am propus să mă implic, pentru că valorile morale ale românilor nu sunt reprezentate de imoralii ajunși la putere. Cred că e necesar să ne ștampilăm punctul de vedere, fără a fi împinși de la spate de mitinguri, mici, concerte și mită. Cred că e o datorie a românilor și am
    simțit ca mi-am îndeplinit această datorie.”

    Radu, 20, București: „Având în vedere situația din România din
    ultimii ani, cred că e nevoie de o schimbare fresh, care să aducă un nou val de energie față de tot ce exista până acum. Prin vot, fiecare am putut contribui la această schimbare și am arătat că există interes și determinare. Și înainte să votez, dar și după vot, am avut un sentiment de gol în stomac, greu de explicat, însă ideea e că îmi doresc din suflet ca tinerii să nu își
    irosească șansa de a vota. Dacă tot noi, tinerii, reprezentăm viitorul, ar fi ideal să ni-l facem așa cum vrem, cu mâna noastră, dar, de asemenea, ar fi ideal dacă am fi sprijiniți în demersul nostru într-o măsură mai mare.”

    Adelina, 18, Botoșani: „Sincer, am fost emoționată și destul de dezorientată în primele 3 minute, dar măcar am fost cu mama iar ea mi-a explicat ce trebuie să fac, ca să nu greșesc și să mi se anuleze votul. După ce am ieșit din cabina de vot, am avut un sentiment plăcut, cred că m-am simțit importantă oarecum. Sau, mai bine zis, implicată. Am simțit că fac ceva care poate ajută și că o să vreau să votez de fiecare dată.”

    Andreea, 18, Botoșani: „Până la 18 ani, asiști la discuțiile celor mari, cu drept de vot și pare o responsabilitate foarte mare, dar departe de tine. Apoi se întâmplă, devii major și vine ziua în care îți poți exercita dreptul de a vota… dreptul de a alege ce crezi tu că e mai bine pentru țara ta, pentru orașul tău, pentru comunitatea în care trăiești, pentru familia ta și, inevitabil, pentru tine. Eu am simțit un amalgam de sentimente… am fost
    emoționată, ușor agitată, nerăbdătoare, dar și foarte puternică. E copleșitor să te gândești cât de importantă este opinia ta și cât poate însemna votul tău. Ideea de a fi un cetățean responsabil mă încântă foarte tare.”

    Caterina, 19, București: „A fost foarte emoționant pentru mine, pentru că îmi era frică să nu fac ceva greșit și să mi se anuleze votul, pentru că știu că, deși e unul singur, contează. Îmi doresc ca lumea să voteze conștient și cu cap, pentru că facem parte dintr-o țară frumoasă, cu potențial, care merită un viitor mai bun. Am profitat de dreptul meu de a vota, deoarece îmi doresc să vreau să rămân în țara mea.”

    Primul vot, dar peste hotare

    Și în afară, tinerii au mers la vot, ceea ce înseamnă că nu vor
    să își uite țara și nici pe departe să o părăsească pentru totdeauna. Deși poate a fost mai greu pentru unii să ajungă la secțiile de votare, tinerii au așteptat, totuși, ore întregi pentru a se implica și ei în aceste alegeri.

    Unul dintre acești tineri este Ilinca, 20, din Bacău, care e plecată în Londra la studii, iar votul de pe 26 mai a fost, pentru ea și mulți alții, o provocare: „Când cineva îmi spunea acum câțiva ani că în diaspora se stă ore întregi la coadă pentru un exercițiu democratic absolut normal în orice țară, mi se părea că totul era o exagerare. Dar astăzi am aflat pe propria piele ce înseamnă asta. Am stat 6 ore la coadă, cot la cot cu mii de români aflați la
    Londra, pentru a ne exprima decizia. Pe de o parte, încrederea noastră creștea cu fiecare pas făcut, pe de altă parte scădea de fiecare dată când eram anunțați că nu mai sunt buletine de vot. Am fost să votăm într-un cartier exclusivist al Londrei, plin de oameni înstăriți. Se opreau britanicii pe lângă noi și ne felicitau pentru ceea ce facem și pentru cât de uniți suntem. Am stat înconjurată de români din toate colțurile țării și m-am simțit ca fiind parte dintr-o mare Românie, chiar departe de România.”