De pe podiumul competițiilor de gimnastică, la Miss Boboc

Ambițioasă, îndrăgostită de sport, cu dorința de a fi prezentatoare – așa ar putea fi descrisă Andreea Rotărița. Ea este actuala Miss a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj și fostă gimnastă de performanță.

Andreea este din Fălticeni, județul Suceava. Ca orice gimnastă, a plecat de acasă de mică, ajungând la Colegiul Național Sportiv Cetate Deva, îndrumată de părinți. Acolo, a fost primită la gimnastică artistică și a stat în probe două săptămâni. Totuși, antrenorii au constatat că nu are calitățile necesare pentru a evolua în această direcție, așa că au îndrumat-o spre gimnastica aerobică.

La gimnastică aerobică a participat la primul concurs ca înlocuitoare a unei colege care nu putea ajunge. A luat locul 2, însă nu ține minte foarte multe detalii de atunci.

„Eu eram foarte amețită când eram mică. Nu mă gândeam… Trebuia să ne prindem părul, iar eu era să intru așa, aiurea. Trebuia să aibă grijă antrenoarea sau fetele mai mari.”

De atunci încolo, a continuat cu gimnastica aerobică de performanță timp de 11 ani.

„Făceam mai multe probe, și de cuplu, trio și ansamblu. Nu prea luam medalii, dar eram bunișoară.”

Visul ei, pe care nu îl prea împărtășea cu alții, era să ajungă la lotul național. Muncea zilnic cu pasiune pentru a-și atinge scopul, pentru că voia să meargă pe acest drum. Lucrurile s-au desfășurat însă altfel decât se gândea ea.

„Am fost într-un cantonament la Constanța pentru a ajunge la lotul național. Nu știu pe ce planetă am fost, nu am fost OK deloc. Eram foarte slabă, nu aveam forță. Atunci am fost foarte dezamăgită, era visul meu. De mică mă gândeam să ajung la lot, să ajung la lot, să ajung la lot.”

Experiența a fost descurajantă pentru sportivă. Consideră că nu a fost „omul potrivit la locul potrivit”.

„Eu în sală eram foarte bună, așa spuneau și antrenorii. Când intram în sala de concurs mă simțeam puternică, dar în momentul când făceam integralul eram obosită, frântă. Nu înțelegeam de ce. A fost punctul meu slab.”

Anii treceau, iar ea simțea cum șansele de a-și îndeplini visul scădeau. De aici au pornit neînțelegeri cu părinții și o perioadă de dezorientare.

„Dimineața și seara plângeam pe balcon încontinuu. Atunci m-a susținut antrenoarea, am fost la psiholog. Eu susțin pe oricine, chiar dacă nu are  nu știu ce probleme, să meargă la psiholog. Pe mine m-a ajutat foarte mult.”

A urmat și o serie de accidentări, care au contribuit la greutățile gimnastei.

„În ultimii ani, m-am accidentat de mai multe ori la glezna dreaptă. Nici nu am mers la doctor să o pună în atelă sau gips. Nu voiam pauză, voiam să mă antrenez. Eu nu m-am îndrăgostit de niciun băiat până acum. Însă de sport am fost și sunt. Fără să îmi dau seama pe moment.”

„Am vrut și sport, am vrut și învățat, și să ajung la jurnalism”

Ideea de a merge la jurnalism i-a venit din liceu, când încă făcea sport de performanță. Profesoara de limba și literatura română a înscris-o într-un concurs pentru care trebuia să scrie un reportaj. Subiectul ei a fost o tânără atletă, care se antrena și ea la Deva.

„Îmi era foarte greu. Mă duceam la antrenamente, și când mă întorceam, mă puneam direct și scriam. Și luam cărți despre sport, mă duceam la ea în cameră și îi mai puneam întrebări, mă întorceam, scriam. Eram foarte agitată. Am luat premiul I pe țară.”

Această reușită a împins-o de la spate, zice ea. Mai mult,dorința a venit și din experiența sa cu lumea presei. Ca gimnastă, a fost invitată cu echipa la mai multe transmisii televizate. De obicei, ea era cea care vorbea în numele echipei, îi plăcea dinamica din platou și se gândea căi-ar plăcea să devină prezentatoare.

Ajunsă la facultate, nu a durat mult până să se facă remarcată, atunci când s-a înscris la Balul Bobocilor. Evenimentul nu îi era străin.Andreea a fost aleasă Miss Boboc când era în liceu.

„Prietenii apropiați îmi ziceau că eu voi câștiga. Eu nu îi credeam, eram slabă fizic, urâțică așa.”

Nu a crezut atunci că va câștiga nici atunci, și nici la facultate. Tot prietenii au susținut-o să dea audiție, unde spunea ea că s-a simțit ca o altă persoană. La bal, a impresionat juriul cu elemente de gimnastică aerobică și momente coregrafice primite cu aplauze puternice de către public.

„Am avut foarte mari emoții. Mă plimbam pe acolo și ziceam „Nu, n-are cum”. Sincer, nu m-am așteptat, deși multă lume nu crede. Chiar Miss-ul e așa… șansă de 1%.”

Deși are gânduri să lucreze în domeniul jurnalistic, Andreea nu s-a despărțit de gimnastică total și nu crede că o va face. Este chemată uneori la demonstrații și ține legătura cu fosta antrenoare. Face cursuri de dans contemporan, pentru că sportul este parte din viața ei de mic copil.

„Sufăr foarte mult pentru că nu am continuat cu sportul. Acum, dacă aș putea, m-aș apuca din nou.”


Posted

in

by

Tags: