Festivalul Luminii: redescoperă bucuria lucrurilor mărunte

10000 de luminițe au dat viață Cetății Medievale din Târgu Mureș, în cadrul Festivalului Luminii.

Cercetașii din Centrul Local Tîrgu Mureș și-au respectat tradiția și au organizat anul acesta a 9-a ediție a Festivalului Luminii. Acesta a avut loc în Cetatea Medievală, locație deja familiarizată cu festivalul. Fiind cercetaș, știam deja la ce mă pot aștepta în mare parte, dar voiam să aflu cum este văzut festivalul și din partea participanților, dar și cum alte orașe îl organizează și care este atmosfera generală pe parcursul unui astfel de eveniment.

Pentru a intra mai bine în poveste, propun o întoarcere în anul 2004, când cercetașii din Cluj-Napoca au decis să organizeze prima ediție a Festivalului Luminii. Pentru cercetași, acest eveniment a fost o oportunitate de implicare în comunitate și un prilej de promovare a mișcării scout. Totodată, aceștia au reușit să creeze o metodă prin care să unească valorile și principiile pe care se bazează, într-o activitate la care să participe și oamenii care nu fac parte din această organizație, demonstrând astfel că niște forme din hârtie numite gulguțe și niște lumânări pot aduce zâmbetul pe buzele oamenilor, într-o seară obișnuită de mai. 

Pe acest principiu s-au bazat și cercetașii din Târgu Mureș, intenționând să promoveze bucuria lucrurilor mărunte, la festivalul care a ajuns anul acesta la cea de-a 9-a ediție. Programul a fost unul interactiv, compus din diverse activități, precum un treasure hunt, în care participanții au căutat răspunsuri la diferite întrebări legate de cercetășie, sau un concurs de fotografie, ambele activități fiind premiate cu câte un hamac.

În program au fost cuprinse și diverse ateliere, care au variat de la picturi pe față până la robotică. Sclipiciul a fost atracția principală la atelierul Praf de stele, iar amprentele pe cearșaf au dat culoare festivalului. Cei mai aventuroși au avut ocazia să participe la atelierul de tir cu arcul, iar cei care doreau să se destindă în preajma unor jocuri s-au alăturat atelierului de board games. Pentru a experimenta mai bine cercetășia, participanții au putut opta pentru un atelier de jocuri cu cercetașii, unde au avut loc activități antrenante, care au reușit să pună un zâmbet pe fețele oamenilor.

Ca în fiecare an, participanții au avut ocazia să învețe cum să își facă propria gulguță, dar de data aceasta toate activitățile s-au petrecut pe un fundal muzical creat de elevii Școlii Populare de Artă și de alți câțiva invitați, care au creat o atmosferă călduroasă. Însă finalul serii a încălzit puțin mai tare atmosfera, astfel că, devenite deja tradiție, au fost prezente jongleriile cu foc, care au animat festivalul pe timpul nopții.

Pot spune că este un proiect foarte mare și înseamnă mult pentru mine. Am lucrat de câteva luni și mă bucur că am avut oportunitatea de a-l coordona. Este o provocare pentru toți, dar chiar dacă pare greu la început, tot efortul merită, când într-un final auzi doar gânduri bune de la oamenii din jur. Până la urmă, asta înseamnă Festivalul Luminii, un prilej de bucurie care vine de la niște lucruri aparent neînsemnate.

Andrada Brudan, coordonatoarea festivalului

Pentru cercetași, dar și pentru pentru participanți, Festivalul Luminii înseamnă mai mult decât o simplă seară petrecută printre luminițe.

Pentru mine, festivalul luminii a fost o lumină de bucurie la ceas de seară. Printre cercetași, am simțit că un bun spirit de organizare și dorință poate lumina și la propriu o cetate, Cetatea din Târgu Mureș. Cred că Festivalul Luminii are un impact foarte mare asupra orașului. Locuitorii participă negreșit la fiecare ediție. Festivalul acesta îi atrage mai mult decât o lumină de la capătul tunelului.

Georgiana Nica, studentă în Târgu Mureș

Implicați în acest proiect au fost și peste 80 de voluntari care au ajutat la diverse ateliere, la amplasarea gulguțelor și la asigurarea voii bune pe timpul festivalului. Am stat de vorbă cu Emilia Barac, una dintre voluntarele festivalului, și am întrebat-o cum de a ajuns să facă parte din acest eveniment, dar și despre impactul pe care l-a avut festivalul asupra ei. 

Am văzut o postare pe Facebook și mi-a atras atenția, auzisem de la prieteni de acest festival că este unul dintre cele mai spectaculoase și mi-am completat fișa de voluntar pe platforma online. Am primit răspuns pozitiv că pot lua parte în urma unor ședințe ținute de către cercetași. Festivalul luminii a însemnnat multă implicare, spirit de echipă, socializare, mi-a plăcut bucuria care se simțea în jur, iar seara a fost superb luminată în Cetatea Medievală. Voi participa și anul viitor cu drag!

Emilia Barac, voluntară

În final, festivalul a reușit să transforme o seară oarecare într-una de poveste, animată de toate culorile gulguțelor, de luminile calde, de râsetele copiilor și de toate lucrurile mărunte în care partcipanții au reușit să găsească bucurii.

Sabina Notar

Sabina Notar