Clujul a sărbătorit Ziua copilului

Ziua de 1 iunie era o sărbătoare pe care mulți dintre noi o așteptam cu nerăbdare în copilărie. În această zi ne simțeam speciali și aveam impresia că lumea ne aparține. Anul acesta, sute de copii au participat la ateliere, spectacole și jocuri, organizate pentru ei în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Indiferent dacă se întâmpla într-o zi de școală sau în weekend, ziua copilului era sărbătorită, după posibilități, în majoritatea familiilor. Puteai să primești o jucărie pe care ți-o doreai de mult timp, o haină nouă sau părinții te puteau scoate în oraș, la o pizza, o prăjitură sau te duceau în parc și îți cumpărau baloane ori vată pe băț. Indiferent dacă primeam o bomboană sau jucăria mult dorită, ziua copilului ne lăsa cu amintiri plăcute în fiecare an.

Scurt istoric al zilei de 1 iunie

Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1875, în Massachusetts, datorită reverendului dr. Charles Leonard. În a doua duminică a lunii iunie, el a organizat o slujbă specială, dedicată copiilor. Inițial, sărbătoarea a fost numită „Ziua trandafirului”, dar apoi a primit numele de „Ziua copilului”. Aceasta a fost menționată pentru prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925. În acest context, 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. În anul 1954, UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să instituie o așa-numită „Zi a copilului”.

Ziua copilului în Cluj

De 1 iunie, Parcul Central din Cluj s-a transformat într-un univers al celor mici. Încă de la intrare, se puteau observa o mulțime de copii, însoțiți de părinții lor, care se îndreptau spre activitățile care îi așteptau în parc. Chiar dacă vremea nu a fost cea mai potrivită pentru activitățile în aer liber, copiii nu au fost deranjați și au participat cu interes la diversele atelierele care le-au fost pregătite.

În zona cazinoului au fost amplasate diverse tarabe, care îi ademeneau pe copii cu înghețată, clătite sau sucuri de fructe. Părinții stăteau minute în șir la coadă, pentru a le îndeplini poftele micuților.

Pe toată suprafața parcului au fost amenajate tarabe și locuri speciale în care se desfășurau diverse activități pentru copii. Aceste activități au fost organizate în cadrul proiectului ARTdealul.

Ce este ARTdealul?

ARTdealul este un proiect non-profit, care promovează terapia prin artă, educația non-formală și divertismentul, fiind primul festival de acest gen care se desfășoară în aer liber. Acesta a început în 2016, sub forma unui eveniment de o zi, după care s-a extins pe două zile. Anul acesta a devenit un proiect pe mai multe luni, cu cinci evenimente independente, printre care și acest festival de două zile (1-2 iunie).

În prima zi sunt evenimente dedicate în special copiilor, având scopul de a îmbina terapia prin artă cu educația, prin diferite ateliere și activități. Printre acestea:

  • Ateliere de pictură, unde copiii și-au exploatat creativitatea
  • Interacțiune cu animale și terapiei asistată de câini, unde copiii și-au făcut prieteni patrupezi, terapia cu animale aducând efecte pozitive în starea de spirit a micuților
  • Business for Kids, unde copiii au avut parte de o inițiere în educația financiară
  • Spectacol de magie
  • Teatru de păpuși
  • Tatuaje cu sclipici și picturi pe față
  • Proiecția filmului Lion King în aer liber, pentru întreaga familie

La fiecare atelier, voluntarii se asigurau că cei mici sunt supravegheați și se simt bine.

Livia, studentă în anul II la Media digitală, spune că s-a alăturat „echipei Impuls, care organizează ARTdealul, doar anul acesta, însă deja simt de parcă aceasta este o doua familie. M-am atașat tare mult de proiect și îmi doresc din suflet ca toată lumea care a participat la oricare dintre evenimentele noastre să fi ieșit de acolo fie cu niște noțiuni în plus, fie cu niște griji în minus. Este un sentiment tare plăcut să vezi cum ideile tale se transformă în realitate și cum oamenii se simt bine în contextele pe care tu le-ai creat. Au devenit foarte importanți pentru mine, atât oamenii pe care i-am întâlnit în Impuls, cât și momentele în care am reușit să dăm ceva înapoi comunității clujene prin intermediul ARTdealul.”

„Momentan mă aflu la atelierul de pictură, dar aici se desfășoară mai multe activități: interacțiune cu animale, workshop-uri de slime, foarte multe activități pentru copii. Copiii au și pașapoarte ARTdealul, pe care le punem câte o ștampilă și la final primesc un premiu. Deși fac foarte multă mizerie, sunt niște scumpi”, spune Maria, studentă în anul I.

Atât copiii, cât și părinții spun că așteaptă cu nerăbdare ediția de anul viitor a evenimentului, cu la fel de multe activități, distracție și joacă în aer liber.


Posted

in

by

Tags: