Cu o experiență de șapte ani în domeniu, Marius Nica, respectiv ambasadorul brand-ului Narcoffe, se ocupă cu importarea boabelor de cafea, dar mai ales de prelucrarea și rafinarea ei. Campion naţional şi premiat internaţional la CupTasters şi Latte Art, Marius Nica dezvăluie câteva secrete ale cafelei de la Narcoffee.
Momentul în care Marius și-a dat seama că prăjitul cafelei este un domeniu de activitate atractiv a avut loc la vârta de 27 de ani. Lucra ca barman în acea perioadă: „ Am vrut să descopăr mai multe detalii despre prăjirea cafelei, așa că am urmat un curs de barista”.
Cum ajung boabele de cafea neprăjiteîn România?
Narcoffee importă boabele de cafea crude de pe mai multe continente: Africa, Asia America de Sud, America de Nord. Transportul lor este realizat pe cale maritimă până în porturile din Europa: Londra (Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), Amsterdam (Olanda) sau Antwerp (Belgia). Ajunse pe continentul gazdă, boabele sunt aduse în România prin intermediul transportului rutier.
Narcoffee folosește, predominant, cafele din America de Sud și America Centrală: „Pentru amestec, în blendul de cafea folosit pentru espresso, adaugăm și cafele din Africa, pentru că dau note mai fructate și se completează bine cu notele mai ciocolatii ale cafelelor din Americi”. Din aceste considerente, Marius este de părere că Narcoffe comercializează „o cafea echilibrată, cu ușoare note fructate”.
„Măiestria prăjitorului constă în a controla fiecare etapă a prăjirii cafelei”
După ce străbat un drum care durează, în medie, două săptămâni, boabele de cafea urmează să fie prăjite. Există patru etape distincte, după rețeta Narcoffee.
Prima dintre ele constă în aclimatizarea boabelor de cafea sub acțiunea unui prăjitor cu tambur rotativ, care cântărește nu mai puțin de 15 kg și care consumă gaz natural. Mișcarea dispozitivului propagă căldura emisă într-un mod unitar, astfel că boabele de cafea sunt prăjite uniform. Întreaga etapă are loc atunci când boabele sunt reci, având o temperatură de 20 grade C.
A doua etapă începe odată cu mărirea temperaturii, când are loc, totodată, și încălzirea boabelor de cafea. Astfel, se poate observa schimbul cromatic al acestora: din verzi devin galbene.
În momentul în care boabele și-au schimbat complet culoarea, începe a treia etapă, cea a caramelizării zaharurilor din bob. Etapa este cunoscută și sub denumirea de reacția „Maillard”. Aceasta are loc la o temperatură cuprinsă între 160 și 195 gr C.
Sunetul boabelor pocnind marchează ultima etapă. Zgomotele specifice pot fi auzite până la fnalul procesului, când boabele de cafea devin negre. Întreaga operațiune trebuie supravegheată cu mare atenție: „Măiestria prăjitorului constă în a controla toate etapele, știind că fiecare dintre ele o va afecta direct pe următoarea.”
Întregulproces de prăjire a boabelor de cafea durează aproximativ șase săptămâni. Deșieste o procedură destul de îndelungată, cei de la Narcoffe sunt de părere căpentru cafea primează calitatea, gustul ei, nu timpul scurt în care estepreparată: „Preferăm să o prăjim individual pentru a pune în valoare, prin profilurispecifice de prăjire, fiecare tip de bob în parte”.
Pentrua fi conservată cât mai eficient, cafeaua trebuie ferită de umiditate și temperaturiextreme. „Asta implică păstrarea ei în dulapul din bucătărie fără probleme, atâttimp cât este închisă în punga specială de cafea, cu folie de aluminiu lainterior și valvă de degazare unisens la exterior.”
Modalități de preparare a cafelei măcinate
Narcofee alternează metodele de preparare a cafelei, utilizând diverse aparate: Espressor, French Press, Aeropress, Hario V60, Syphon coffee și altele.
Pentru a putea savura la maxim gustul băuturii preparate, Marius recomandă consumarea ei fără lapte sau zahăr. Ea poate fi servită la orice oră din zi, „ atât timp cât este bine preparată, prăjită și consumată fără lapte și fără zahăr”.
Note fructate
Există peste 50 de tipuri de boabe de cafea diferite în toată lumea. Diferențele dintre ele sunt date de anumite modificări biologice care au loc la nivelul arborelui, prin diverse încrucișări de soiuri sau varietăți. Mai pot apărea diferențe între ele și prin prisma condițiilor climatice, care variază de la o regiune/țară la alta.
Cafeauadin anumite regiuni ale lumii a rămas cunoscută pentru gustul inedit. ConformNarcoffe, cea din Costa Rica are arome de măr verde sau roșu și o aciditatemoderată. Pe lângă măr, se regăsesc cireșe, și „accente finale de cacao șicondimente”. Cafeaua din Kenya are note fructate de coacăze negre, fructetropicale, fiind caracterizată drept „corpolentă și suculentă.”
Diferențele dintre cafeaua prăjită individual și cea din supermarket
Foarteimportant, atunci când vine vorba despre modul de preparare al cafelei, estefaptul că boabele trebuie consumate cât sunt proaspăt prajite. Asta înseamnă că pot fi preparate în termen de maxim 15 zile de la data când au fost prăjite. „Pentru a avea rezultate bune, ar fi recomandat să folosim un ghid depreparare dat de specialiști.”
Lapolul opus se situează cafeaua din comerț, vândută în supermarket-uri, care are un termen de valabilitate de circa un an. „Din păcate, majoritatea brandurilor din comerț nu promovează trasabilitatea produsului de la producător la consumator.” Acest fapt are un efect negativ direct asupra consumatorilor, care nu au informațiile necesare referitoare la substanțele din pachetele de cafea de pe rafturi.
O măsură care ajută la distingerea cafelelor de calitate față de celelalte constă în citirea, pe pachet, a datei când a avut loc prăjirea ei: „ Ambalajul trebuie să aibă inscripționată data de prăjire (a nu se confunda cu data de expirare). Ăsta e un semn foarte bun”.
„Interesant este impactul pe care îl avem ca prăjitori de cafea”
Ca barista, Marius își vede job-ul ca fiind unul destul de provocator, dar și plin de satisfacții: „Este o meserie care te solicită fizic, dar îți și oferă posibilitatea să te dezvolți din punct de vedere social și cultural”. Nu s-a gândit până acum să renunțe. Fascinant la job-ul pe care îl are este „impactul pe care îl avem noi ca prăjitori de cafea, asupra calității produsului final.”
Satisfacțiacea mai mare a meseriei ține de producția cafelei de calitate pentru clienți. Astfel,sfatul lui Marius pentru consumatorii de cafea este următorul: „Consumați cafeaprocesată organic, proaspăt prăjită și proaspăt măcinată!”
Cafeaua Narcoffee poate fi savurată atât în Cluj Napoca sau București, cât și în Praga.