La Casa de Papel – cu ce ne surprinde sezonul 4?

Producția spaniolă care a cucerit publicul, „La Casa de Papel”, cunoscută în engleză și sub numele de „Money Heist”, s-a întors pe Netflix cu cel de-al patrulea sezon al seriei. Premiera noului sezon a avut loc pe data de 3 aprilie 2020, iar în bine-cunoscutul stil Netflix, toate cele opt episoade au fost lansate în aceeași zi.

Primul sezon al seriei a început să fie difuzat în Spania pe data de 2 mai 2017, iar apoi Netflix a decis să-l facă accesibil tuturor spectatorilor din data de 25 decembrie a aceluiași an, deoarece până atunci serialul putea să fie vizionat doar pe Netflix Spania. Deși serialul trebuia să aibă doar două părți, succesul producției i-a determinat pe cei de la Netflix să adauge mai multe sezoane.

Regizorul serialului este Álex Pina, cunoscut și pentru producții precum Oamenii lui Paco și Kamikaze, dar cu siguranță La Casa de Papel este cea mai de succes producție a lui.

O INTRODUCERE ÎN POVESTEA JAFULUI PERFECT

Serialul urmărește povestea lui Sergio Marquina (Álvaro Morte), supranumit și „El Profesor”, care strânge un grup de opt hoți care nu se cunosc între ei, pentru a realiza cel mai mare jaf din istorie: furtul a 2,4 miliarde de euro din Monetăria Spaniei. Cei opt hoți primesc nume de orașe: Tokio (Úrsula Corberó), Río (Miguel Herrán), Denver (Jaime Lorente), Nairobi (Alba Flores), Berlín (Pedro Alonso), Helsinki (Darko Peric), Oslo (Roberto Garcia) și Moscú (Paco Tous), iar Profesorul le explică planul său genial de acțiune până la ultimul detaliu.

Sursa: BingePost

Jaful pare să meargă conform planului, până când intervine un factor care dă totul peste cap: dragostea. Tokio și Río încep o relație, iar Denver se îndrăgostește de una dintre ostatice, Moníca (Esther Acebo), care este însărcinată cu directorul Monetăriei, Arturo Román (Enrique Arce). Poate cea mai surprinzătoare relație este cea care se înfiripă între Profesor și Raquel Murillo (Itziar Ituño), polițista care face tot posibilul să oprească jaful și care devine, ulterior, Lisabona. Dragostea este unul dintre elementele care le pune piedici personajelor și care schimbă radical desfășurarea acțiunii.

Deși ideea serialului nu este una nouă, deoarece au mai fost realizate de-a lungul timpului filme și seriale despre jafuri, povestea personajelor este cea care captează atenția spectatorilor, fiind aproape imposibil să nu vizionezi și următoarele episoade odată ce l-ai terminat pe primul. Fiind un serial de acțiune și crimă, evenimentele care se desfășoară pe ecran îl țin cu sufletul la gură pe privitor. Scenele în care se desfășoară schimburi de focuri între poliție și grupul de hoți sunt intense, iar scenele în care Profesorul este urmărit de membri ai poliției mențin suspansul.

De asemenea, scenele care prezintă grupul de hoți înainte de jafuri ajută la umanizarea acestora, arătându-ne că, la finalul zilei, și ei sunt oameni și vor să se bucure de momente frumoase alături de prietenii lor, care le-au devenit familie.

Sursa: CNET

 Jocul actoricesc este unul foarte bun, actorii reușind să dea viață unor personaje credibile, ale căror emoții sunt trăite și de spectator. Dialogul nu pare forțat, iar acțiunile personajelor se integrează în situațiile cu care se confruntă, fără a da impresia că sunt fără rost sau exagerate.

De-a lungul epsioadelor aflăm detalii despre povestea de viață a fiecărui personaj, iar aceste detalii, cum ar fi viața de familie, relațiile amoroase sau infracțiunile pe care le-au comis (în cazul grupului de hoți), reușesc, împreună cu acțiunile, vorbele și gândurile fiecăruia, să construiască o identitate foarte bine definită a personajelor.

De exemplu, personajul Profesorului întruchipează geniul din spatele scenei, care planifică fiecare acțiune până la ultimul detaliu. Chiar dacă nu se află în mijlocul jafurilor, Profesorul conduce din exterior grupul de hoți, rezolvă conflictele care apar în interior și anticipează mișcările polițiștilor pentru a-i conduce pe piste false.

SEZONUL 4 – LUCRURILE SCAPĂ DE SUB CONTROL

Fiind un serial atât de apreciat, am așteptat cu nerăbdare să vizionez sezonul 4, sperând să-mi depășească așteptările.

Sezonul 4 aduce răspunsuri la întrebările lăsate de sezonul 3: Va supraviețui Nairobi?, Ce s-a întâmplat de fapt cu Lisabona?, Va reuși grupul de hoți să scape din nou?. După cum ne-am obișnuit, Tokio este cea care narează evenimentele și în acest sezon.

Sursa: Vertele

Cel de-al patrulea sezon urmărește 3 planuri mari. Primul plan este cel al grupului de hoți din interiorul Băncii Spaniei, cel de-al doilea este cel al Profesorului care fuge de poliție și în același timp încearcă să gestioneze situația din interior, iar cel de-al treilea plan urmărește acțiunile poliției.

Continuând povestea sezonului 3, în care banda se reunește sub o nouă formă și organizează un alt jaf pentru a-l salva pe Río, primul episod al sezonului 4 începe cu scena în care Tokio și Río aruncă în aer una dintre dubele blindate ale poliției, astfel declarând război forțelor de ordine.

În continuare, grupul de hoți încearcă să o salveze pe Nairobi, care a fost împușcată de poliție la finalul sezonului 3. Aceștia o operează cu ajutorul indicațiilor unui doctor din exterior.

Tokio preia conducerea operațiunii, ceea ce îl determină pe Palermo (Rodrigo De la Serna), care era până atunci la conducere, să renunțe la participarea la jaf. Colegii lui îl opresc și devine din hoț, ostatic.

Sursa: Publimetro

În acest sezon, grupul de hoți se confruntă cu un nou antagonist, și poate cel mai periculos, deoarece este unul dintre ostatici, Gandia (José Manuel Poga). Gandia este șeful securității de la Banca Spaniei și reușește să se elibereze cu ajutorul lui Palermo. Acesta instaurează teroarea în interiorul băncii, deoarece este înarmat și gata să se răzbune pe grupul de hoți.

Neînțelegerile și viziunile contradictorii își fac loc în rândul grupului de hoți, ceea ce îi determină să nu mai aibă încredere deplină unul în celălalt și să acționeze după propriile reguli, destrămând planul cărămidă cu cărămidă.

Sursa: Semana

Lisabona este capturată de poliție, dar Profesorul nu știe asta, ceea ce îl determină să ia decizii pripite. Negociatoarea Alicia Sierra (Najwa Nimri) încearcă diferite modalități prin care să o facă pe fosta polițistă să dea informații despre jaf.

Profesorul are numeroase flashback-uri de la nunta fratelui său, Berlin, care explică relațiile dintre cei doi, Palermo și alți doi membri ai grupului implicat în jaf, Bogotá (Hovik Keuchkerian) și Marsella (Luka Peros).

Un element interesant în acest sezon este introducerea unui personaj transgender, Julia (Belén Cuesta), care este reprezentativ pentru o categorie a comunității LGBT.

Gandia le capturează pe Tokio și Nairobi, iar restul grupului face tot posibilul să le elibereze.

Sursa: DondeIr

Urmărind planul din exterior, poliția își pierde credibilitatea și încrederea, deoarece populația primește informații cu privire la torturile la care a fost supus Río de către aceștia.

O scenă reprezentativă pentru acest sezon este cea în care Nairobi, care deși se afla într-o stare proastă, fiind împușcată și având parte de o operație improvizată, merge în topitorie pentru a-și încuraja colegii speriați de faptul că Gandia se plimbă liber și înarmat prin Bancă.

Ultimele două episoade sunt intense, aducând răsturnări de situație și ținând spectatorii cu sufletul la gură pentru a afla care este deznodământul sezonului. Deoarece se termină cu un cliffhanger, putem presupune că sezonul 4 va fi urmat de un sezon 5, pentru ca acțiunea să fie continuată și pentru a aduce clarificări și răspunsuri.

Deși a fost un sezon bun, cu multă acțiune, suspans și răsturnări de situație, iar jocul actorilor a fost la fel de bun ca în sezoanele anterioare, aș putea spune că sezonul 4 nu s-a ridicat la așteptările create de celelalte sezoane. Poate acest lucru se datorează neînțelegerilor dintre membrii grupului, care până acum formau o familie unită. Deși aceste dispute sunt de înțeles, fiind datorate stresului și haosului care s-au instaurat în Bancă, acestea oferă o stare de nesiguranță. De asemnea, situația pare să le scape de sub control atât membrilor grupului, cât și Profesorului, care ia decizii impulsive.

Cu toate acestea, finalul sezonului 4 te face curios și nerăbdător în aflarea continuării poveștii grupului de hoți.


Posted

in

by

Tags: