7 muzee pe care le poți vizita online

    Girl looking at a painting

    Poate că te plictisești în carantină sau vrei îți extinzi cunoștințele în materie de artă. Oricum ar fi, poți explora unele dintre cele mai mari muzee, gratis, stând în pat, fără aglomerație. Deși efectul nu e mereu același cu cel al unei experiențe reale, expozițiile virtuale se apropie pe cât posibil de realitate, oferind imagini de înaltă rezoluție. Pe lângă colecții de artă, multe dintre aceste muzee pun la dispoziție și alte articole și materiale informative și interactive, sau chiar experiențe de realitate virtuală.


    Van Gogh Museum – Amsterdam

    Photo: Jan Kees Steenman
    Van Gogh Museum

    Este cel mai vizitat din Olanda, deschis din 1973 și dedicat lui Vincent van Gogh, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți artiști ai post-impresionismului . Muzeul deține cea mai mare colecție de opere ale artistului din lume, secțiunea permanentă incluzând peste 200 de picturi, 500 de desene și 750 de scrisori.

    Toate lucrările din colecție pot fi accesate online. Pe lângă acestea, poți găsi povestea vieții artistului, povești despre el sau scrisori ale acestuia, sau chiar vizita muzeul de acasă, printr-un tur video 4K.


    Museum of Modern Art (MoMA) – New York

    Fondat în 1929, MoMA este unul dintre cele mai importante muzee de artă contemporană din lume și are o influență majoră în branșă. Colecția MoMA cuprinde opere din mai multe domenii – pictură, sculptură, design, fotografie, ilustrație, arhitectură, film.

    Pe platforma online a muzeului poți găsi peste 86.000 de lucrări, din cele 200.000 ale colecției integrale. Pe lângă aceste lucrări, MoMA pune la dispoziție cursuri online gratuite, sugestii de activități în familie. Poți citi revista online a muzeului, sau poți explora și expozițiile virtuale, printre care una cu lucrările lui Donald Judd, sau selecția Ten Interiors, cu lucrările mai multor artiști.


    Tate – marea Britanie

    Photo by Miguel Sousa on Unsplash

    Tate prezintă o gamă foarte variată de colecții, deținând o rețea de patru galerii în Marea Britanie – deține colecția națională de artă britanică, dar și colecții internaționale de artă modernă și contemporană. De la impresionism la performance-art, în colecție se regăsesc o mulțime de tehnici, stiluri și tematici. Toate (sau aproape toate) lucrările sunt accesibile pe platforma online a muzeului. Pe lângă colecții, există o multitudine de materiale cu și despre artă. Printre acestea se numără un tur online al expoziției Andy Warhol, tot felul de tutoriale de pictură, desen, colaj etc., sau podcasturi pe subiecte cum ar fi muzica hip hop, visele, creativitatea, personalitatea.


    Galeria Uffizi – Florența, Italia

    Ufizzi este unul dintre cele mai importante și mai vizitate muzee din Italia și din lume, cu o colecție impresionantă. Cele mai multe lucrări sunt din perioada Renașterii italiene. Botticelli, da Vinci , Michelangelo, Rafael sunt doar câțiva din artiștii ale căror lucrări le găsești la Uffizi.

    Colecția o găsești și online, pe site-ul muzeului. Dacă vrei să afli mai multe, poți accesa și revista online a muzeului – „Imagines”, unde găsești articole despre tradiții, artiști, expoziții și stiluri care se regăsesc la muzeu. Poți face un tur virtual 360⁰ prin galeriile noi, sau poți vizita expozițiile online.


    The Metropolitan Museum of Art (Met) – New York

    Un proiect și mai ambițios care folosește tehnologia 360⁰: The Met vine cu cu șase clipuri scurte care îți permit să explorezi arhitectura și arta unor spații celebre ale muzeului, într-un mod inedit, dintr-o perspectivă a muzeului lipsit de aglomerație, neaccesibilă publicului până acum. Cel mai mare muzeu din Statele Unite, și al patrulea cel mai vizitat muzeu din lume, are o colecție de peste 2 milioane de lucrări de artă, artefacte și, la fel ca și muzeele enumerate mai sus, colecția de lucrări este accesibilă online. Pentru și mai multe resurse, la secțiunea „Online features” găsești proiecte și materiale informative, iar la secțiunea video găsești materiale despre procesul de creație al unor artiști, interviuri și discuții cu curatori.


    Louvre – Paris

    Muzeul Luvru noaptea
    Photo by Bharat Patil on Unsplash

    Deschis încă din 1793, este cel mai mare și cel mai vizitat muzeu din lume, având o colecție elaborată, împărțită în 8 departamente curatoriale, cu lucrări datând din Antichitate și până în secolul 21, de la artefacte antice la picturi și sculpturi. Platforma online oferă resurse variate – poți vedea cele mai mici detalii ale lucrărilor la secțiunea „A closer look”, aflând în același timp mai multe lucruri despre acestea, prin intermediul comentariilor și animațiilor. De asemenea, poți căuta și viziona lucrări din colecție sau poți naviga printr-o selecție a acestora. Găsești și istoria pe perioade a muzeului, sau povești și anecdote despre acesta.

    Google Arts&Culture

    Google Arts & Culture este o inițiativă culturală care își propune să aducă arta aproape de toți, făcând-o accesibilă pentru toată lumea. Poți găsi jocuri, galerii și expoziții virtuale, sau pur și simplu – cam orice lucrare, la rezoluție înaltă. Poți să faci un tur al casei Fridei Kahlo, să te plimbi prin templele Indiei, sau să explorezi lumea artei în funcție de timp, culoare sau curent artistic.