Furries-Un fandom pufos și puțin cunoscut

Faptul că oamenii cu interese comune se adună în grupuri și formează comunități nu este nou. Internetul permite conectarea persoanelor care nu au în jurul lor indivizi cu interese ca ale lor. Astfel, au apărut multe comunități cu pasiuni particulare, în afara mainstream-ului. Unora le place să cânte, să danseze, altora să facă origami. O comunitate aparte este comunitatea Furry, interesată de personaje sub forma animalelor antropomorfe, care au calități și caracteristici umane.

Fotografie de grup, Eurofurence 2019. Fotografie preluată de pe Eurofurence.

Termenul furry a fost folosit pentru prima dată la o convenție science fiction din 1980. Fandomul s-a consolidat în anii 90.

Explicarea câtorva termeni specifici fandomului este necesară pentru a înțelege mai bine contextul comunității. Un fursuit este costumul purtat de un furry; nu este necesar să ai unul pentru a fi un furry, însă este o parte foarte distinctivă față de alte comunități. Fursona este reprezentarea individului ca furry, iar furmeet este un termen provenit prin combinarea ,,furry” și ,,meet”, fiind o întâlnire a mai multor furries, de obicei la convenții.

Fandomul își ia ca inspirație și ca subiecte de discuție personaje din cărți, filme, desene animate și alte produse media care conțin animale cu caracteristici umane (care vorbesc, umblă în două picioare, poartă haine). Activitățile practicate de membrii fandomului sunt diverse și majoritatea fac parte din sfera artei. Printre ele se numără fotografia persoanelor îmbrăcate în fursuits, ca photoshoots sau instantanee, filmulețe în stilul de videoclip muzical care spun o poveste, desene create de fani care ilustrează personaje deja existente sau personaje originale, create de ei și prietenii lor. În mod mai special, fandomul furry se ocupă și de spectacole cu marionete, acestea fiind animale antropomorfe create de ei. Animațiile sunt o altă parte importantă a comunității. Cea mai utilizată platformă pentru distribuția lor este YouTube.

Florin este un student de 22 de ani din București și face parte din acest fandom.

„Modul în care am descoperit fandomul a fost foarte interesant. Prin 2014, eram foarte pasionat de modelare și animație 3D, în aplicații precum Blender. Într-o zi, voiam să caut un model de lup sau alte animale similare anthro, care să aibă textură pentru blană deja adăugată. Am căutat după cuvintele «furry wolf anthro» și atunci am făsit informații despre furry fandom și poze cu fursuits. După aceea, am vrut atât de tare să am unul, încât în următoarele luni am început să lucrez la costum. L-am terminat după examenul de bacalaureat, cusut tot de mână. În timp ce învățam pentru bac, coseam. Fursona mea este o vulpe, pe nume Nitrox. Am ales o vulpe deoarece vulpile sunt inteligente, șirete și drăguțe.”

Faptul că a intrat în fandom l-a făcut să realizeze multe lucruri despre el. Și-a ales specializarea la facultate, anume Limba și Literatura Engleză, deoarece a fost inspirat de scriitorii din comunitate. Și-a făcut mulți prieteni, atât în țară, cât și în străinătate. Așa și-a cunoscut partenerul și au mers împreună la o convenție, fiind un lucru pe care Florin și-a dorit mereu să-l facă.

„Am văzut și am auzit eu însumi de situații în care furries sunt stigmatizați. Când mergeam pe stradă, în Berlin, îmbrăcat în fursuit, am auzit o doamnă vorbind cu cineva, spunând că «ăștia sunt ăia care fac stuff în costume». Iar pe lângă imaginea asta, există și ideea că e prea copilăros și nu e normal pentru mulți. Nu pot să neg existența unei părți mature a fandomului, dar nu toată lumea este în comunitate pentru acest lucru.”

Activități specifice comunității

Partea din fandom cea mai vizibilă pentru publicul din afara comunității este reprezentată de cei care se îmbracă în costume cu blană (fursuits) făcute de cele mai multe ori de ei înșiși. Învață singuri cum să le realizeze, urmărind tutoriale și discutând cu alte persoane din comunitate, dându-și sfaturi. Crearea costumelor necesită un efort substanțial, multă dedicare și este un proces costisitor. De altfel, mulți furries nu dețin un fursuit tocmai din cauza prețului ridicat necesar pentru a achiziționa sau pentru a realiza un astfel de costum. Prețurile variază între 100€ și 5.000€. Cele mai scumpe fursuits din lume trec de suma de 15.000$. Pentru a scădea costurile, unii poartă costume parțiale, adică doar cap, coadă și membre.

„Am intrat în fandom în 2015. Aproximativ în 2008-2010, cineva a făcut primul website furry românesc. Nu cred că a fost foarte popular atunci, era foarte neprofesionist făcut și simplul fapt că s-a închis spune multe. Când am intrat în fandom, în 2015, am vrut să cunosc furries români, însă era foarte greu să îi găsești, fiind răsfirați pe mai multe platforme. În 2017, am făcut eu un website, un grup de Facebook și un server de Discord, pentru a ne putea cunoaște. Înainte să fi intrat în fandom, eram interesat de personaje antropomorfe, însă nu știam ce sunt. Într-o zi mi-a apărut ca prieten sugerat o persoană îmbrăcată în fursuit și atunci am aflat. Am o fursona, un lup pe nume Raito. Am făcut singur costumul, a durat cam o lună. Am fost o dată la o convenție, în 2018, în Berlin. Costurile sunt destul de mari, costurile de transport cresc, deoarece costumul este voluminos și are nevoie de spațiu suplimentar. În România, nu există o convenție specifică pentru furries, unii merg la Comic Cons. Persoanelor din viața reală, cărora le-am spus, li s-a părut interesant, însă am avut și reacții negative, în forma mesajelor pe Facebook, de la persoane pe care nu le cunosc.”, spune Alex*.

Unde se întâlnesc?

Cea mai mare convenție la nivel mondial este Anthrocon, care se ține anual în Statele Unite ale Americii și a avut prima ediție în 1997, iar la nivel european este Eurofurence, cu prima ediție în 1995, fiind cea mai longevivă convenție din fandomul Furry. În cadrul convențiilor Furry există concursuri de costume, show-uri live, panel-uri și sesiuni de autografe cu artiști din fandom și, desigur, există o gamă variată de produse specifice. Majoritatea convențiilor furry au o campanie de caritate, banii strânși fiind folosiți în special pentru ajutorarea unor centre de îngrijire a animalelor.

Numărul de participanți la Eurofurence 2019 după țară (preluat de pe Eurofurence)

Sherry Khanny este unul din membrii mai în vârstă ai comunității.

„În fandom aș putea spune că am intrat pe la mijlocul lui 2017, deși am fost atras de imaginile cu animale antropomorfe de mult mai mult timp, însă nu știam că există un fandom pentru această pasiune. Le-am dat Like mai multor pagini pe Facebook cu furries și la un moment dat am văzut o postare a unui artist care avea un stil drăguț și l-am rugat să îmi deseneze personajul pe care mi-l imaginam eu ca o reprezentare a mea în lumea virtuală.”

El consideră că fandomul românesc este compus din membri în general foarte tineri, timizi, care discută despre problemele și pasiunile asociate vârstei, fiind primitori și prietenoși. De asemenea, spune că fandomul e foarte incluziv, întrucât a găsit persoane care au trecut prin multe probleme în viață și care știu să dea un sfat util, sunt sufletiști și ascultă când cineva are o problemă.

„Întotdeauna mi-au plăcut tigrii, deci fursona mea este, desigur, un tigru. De când am fost mic l-am ținut minte pe Shere Khan, tigrul din Cartea Junglei. Îmi plăceau timbrul vocii, ferocitatea, personalitatea lui, avea simțul umorului. A avea această fursona mă ajută să trec peste momentele mai grele în viață, să vreau să fiu mai puternic. În plus, uneori mă arunc cu capul înainte, așa că se cam potrivește.”

*Pseudonim. Persoana intervievată a dorit păstrarea anonimatului.


Posted

in

by

Tags: