Articol de Ana-Mariu Puiu și Lucia Cozma
Trecem printr-o perioadă a încercărilor psihice și emoționale. Ne-am trezit într-o dimineață de martie și totul urma să se schimbe, fără știrea noastră. Am trăit un final, pe care la momentul respectiv nu am știut de fapt că-l trăim, nu am știut să-l prețuim. Totul s-a schimbat.
Dacă înainte nu puneam accentul pe libertatea de care aveam parte, cu siguranță de acum o să o prețuim nespus de mult. Tendința de a anula evenimente sau ieșiri se va transforma în bucuria de a le avea, de a le trăi. Cursul vieții noastre e diferit acum. Tot ce ne-a rămas e prietenia, rătăcită undeva între șirurile singurătății care ne bântuie de aproape două luni.
Odată cu această perioadă, inevitabil s-a sporit și petrecerea timpului în mediul online. La pachet cu asta vine și înconjurarea noastră cu mesaje din partea cunoscuților, mesaje de tipul “Cum mai ești?”, “Ce faci în această perioadă?” – vrem să rămânem conectați în permanență, să știm ce se întâmplă, să aflăm cum trec alte persoane peste încercările la care suntem cu toții supuși.
Marius Fica este student în anul I la Facultatea de Matematică și Informatică din Cluj-Napoca. Pentru el această perioadă de izolare socială a fost una dificilă, însă a știut cum să gestioneze situația și să fie productiv.

„Locuiesc la bloc și consider că am un dezavantaj în acest sens deoarece sunt o persoană energică iar majoritatea activităților mele se desfășurau în aer liber. Pot spune că m-am adaptat destul de ușor chiar dacă am avut parte și de stări mai proaste. Mi-am planificat să învăț cât mai multe lucruri legate de programare, să fac exerciții fizice și sa vizionez cât mai multe seriale.”, spune el.
A avut posibilitatea să comunice mai mult cu cei dragi, după cum spune, acest lucru fiind unul din avantajele acestei perioade: „M-am apropiat de familie, eu si sora mea suntem fiecare la facultăți în orașe diferite, acest lucru ne-a separat familia, mă bucur că a venit o astfel de perioadă în care putem sta mai mult împreună.”
A reușit să lucreze la o aplicație software și a susținut un interviu important pentru un internship la software development. Deși iubește sportul și îi lipsesc orele petrecute pe terenul de baschet, și-a menținut calmul, iar starea lui emoțională a fost bună până în prezent. Chiar dacă a reușit să se adapteze, afirmă că și-ar fi dorit să fie acum în Cluj, iar primul lucru pe care îl va face după carantină va fi să revină la activitățile sale sportive și să își revadă prietenii.

Ana Maria Stoleriu preferă să se automotiveze deoarece consideră că dacă tu ca om nu te motivezi, nimeni nu o poate face. Este studentă în anul I la Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca la secția Comunicare și Relații Publice . Această perioadă a fost fructificată prin muncă, care a făcut-o să uite de monotonia perioadei, după cum spune: „Lucrez, altfel aș fi înnebunit.” Totodată a menținut legătura cu familia și prietenii, iar distanța a apropiat-o și mai mult de cei dragi pe care abia așteaptă să îi revadă.
Sabina Popescu este studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, în Cluj. Ea se declară a fi o persoană care nu întâmpină dificultăți în ceea ce privește adaptarea față de situații noi. Nici de această dată nu a avut o problemă.

Pentru ea, singurătatea este un lucru esențial, o ajută să-și facă ordine printre gânduri și este recunoscătoare că acum are momentele de singurătate de care nu avea parte înainte.
Timpul și-l petrece într-un mod cerebral. Deși la început era unul haotic, programul său este acum structurat într-un mod care o ajută să uite de pierderea timpului, ba chiar este foarte productivă. O mare parte din timp și-o dedică unei noi pasiuni, descoperită chiar în această perioadă: fotografia alb-negru. „Odată cu instaurarea carantinei, am descoperit diferite pasiuni, printre care se numără și fotografia alb-negru. În prezent, îi dedic o mare parte din timpul meu, mă ajută să mă „descarc” de tot ce se sedimentează înăuntrul meu.”, mărturisește Sabina.
Din punct de vedere al psihicului, Sabina, nu este răbdătoare în ceea ce privește propria persoană, însă reușește să se stabilizeze singură prin mici intervenții „prin certuri și discuții acide cu ea înseși”. Cu toate că a întâmpinat și perioade mai dificile, Sabina a reușit să găsească soluții pentru a se regăsi.
„Am avut perioade când simțeam că viața trecea fără să reușesc să țin pasul cu ea. Ce s-a întâmplat și continuă să se întâmple, într-o formă sau alta, mă chinuie și mă frustrează. Uneori simt că îmi îngheață ambiția, iar atunci frustrările cresc.”
Andreea Cârcoană este studentă la Facultatea de Drept și Științe Sociale din Alba –Iulia. Este o fire sociabilă, iar activitățile sale zilnice implicau prezența unui număr mai mare de persoane. De aceea, pentru ea adaptarea la situația actuală nu a fost ușoară, iar nesiguranța îi provoacă anumite stări neplăcute: “În aceste momente mai apar acele stări proaste care îți strică ziua deoarece nu știi ce va urma, dacă va mai fi vreodată la fel, dacă viața noastră va mai fi cea de dinainte.”

Perioada izolării a ajutat-o să se apropie de familie: „Această perioadă m-a ajutat, în mod special, să îmi dezvolt relația cu familia deoarece înainte nu petreceam prea mult timp cu ei. Acum timpul îmi permite acest lucru, să discutăm despre anumite subiecte, să jucăm diverse jocuri sau chiar numai să luăm masa împreună.” Perioada petrecută în carantină i-a adus de Paștele în familie și de momentele remarcabile alături de cei dragi.
Pe lângă timpul petrecut alături de cei dragi, Andreea, are și alte activități care o bine dispun: citește foarte mult, vizionează multe filme și seriale și lucrează la proiectele pentru facultate. Ba chiar a descoperit o nouă pasiune: gătitul.
Lipsa prietenilor își face simțită prezența, însă comunicarea dintre ea și prietenii săi continuă zilnic, prin intermediul rețelelor de socializare.
Studentă la Facultatea de Medicină din Cluj, Iulia Ordean este o persoană cerebrală, cu capul pe umeri. Pentru ea, situația actuală reprezintă atât o limitare, cât și o perioadă benefică.

Timpul liber și-l petrece în mare parte cu fratele său mai mic sau lucrează la diferite proiecte legate de facultate, aceasta fiind pe primul plan pentru Iulia. Lipsa motivației se simte, iar nesiguranța îi oferă anumite stări neplăcute, însă gândurile pozitive sunt mereu prezente: „Psihic sunt bine, mai ales când mă gândesc ca familia, prietenii și cunoștințele sunt în siguranță. Da, am avut stări proaste datorită nesiguranței și agitației create.” Cel mai mult simte lipsa prietenilor, însă relația lor a rămas la fel de apropiată.
Andreea Zaharia este studentă în anul I la Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca. Se consideră un „overthinker” cu diplomă deoarece are atât zile bune, când se bucură de timpul petrecut cu cei dragi, cu un serial și o carte bună, dar și zile în care privește cu nostalgie spre trecut și realizează cât de important era să poți să-ți vezi prietenii și să îți faci amintiri. „Am zile bune și zile proaste”.

A reușit să fie optimistă și să se bucure de timpul petrecut cu familia, chiar dacă ideea de facultate și sesiune online o neliniștește. „Serile petrecute cu familia în curte, jucându-ne cu Zoro, cățelul meu au fost cele mai frumoase. Îl iubim nespus și el cu siguranță se bucură de această perioadă mai mult decât noi. Consider că cele mai mici momente ajung să fie cele pe care ni le amintim la bătrânețe, iar eu îmi voi aminti cu siguranță de cum râdeam toți trei la apus în curtea casei alergând după o minge de fotbal veche.”, mai spune Andreea.
A reușit să-și păstreze o relație la fel de apropiată cu prietenii săi și să fie aproape de rudele sale de la distanță prin intermediul mijloacelor de comunicare online: „Timpul liber «câștigat» odată cu declararea stării de carantină l-am folosit și spre a vorbi cu prieteni vechi, cu rude pe care nu le-am mai auzit de multă vreme. A fost tare plăcut să depănăm amintiri prin apeluri video, sau să ne plângem unii altora în legătură cu vremurile în care trăim.”
Deși a avut parte de momente frumoase alături de cei dragi, faptul că nu mai are parte de acea „libertate” și nu mai poate participa fizic la cursurile de la facultate, au făcut-o să fie mai puțin motivată și să aibă unele stări anxioase: „Singurătatea de care am avut parte a făcut doar ca nivelul anxietății pe care o resimt să crească.”
Vara aceasta și-ar fi dorit să se reîntoarcă la malurile mării din Vama Veche alături de prieteni și să meargă la Untold. Aceste planuri anulate au făcut-o să realizeze că este foarte importantă și o plimbare în aer liber.
Pentru Andrea Oltean, studentă la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii din Cluj, perioada de izolare a reprezentat o perioadă mai dificilă. Motivația i-a fost mai scăzută decât înainte, dar a încercat să-și păstreze optimismul. „Încerc să mă adaptez și sa am o stare okay, gândesc numai pozitiv și asta mă ajută”, spune ea.

Andrea simte lipsa persoanelor dragi, dar își ocupă timpul cu diferite activități care o fac să uite de ceea ce se întâmplă: „Pe parcursul acestei perioade în fiecare zi am avut activități de diferite feluri și încercam să fac, pe lângă lucrurile legate facultate, și lucruri care îmi dădeau o dispoziție bună, chiar de multe ori uitam de situația în care ne aflam legat de această pandemie”.
Relația cu familia a fost întotdeauna una foarte apropiată, dar acum, Andrea a reușit să petreacă mai mult timp cu cei dragi, ceea ce a determinat formarea unei legături mult mai strânse cu de aceștia.
Diana Pavel este studentă în anul I la Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării din Cluj Napoca, secția Media Digitală. Ea consideră că este o perioadă în care cu greu ne mai găsim motivația pentru facultate sau alte activități, dar și-a dat seama că sunt mai importante sănătatea și siguranța: „Pentru mine, aceste săptămâni au fost poate cele mai neproductive și stagnante, însă conștientizez că trebuie să mă focusez pe părțile pozitive, cum ar fi starea de sănătate a întregii familii și că mă pot adapta situației prin motivația personală, la care totuși trebuie să mai lucrez”.

Deși nu trece prin cele mai favorabile stări, întreține o relație apropiată cu prietenii săi și nu a observat o distanțare față de aceștia. „Nu consider că această perioadă îmi afectează relația cu cei dragi, prin faptul că deși nu interacționăm în persoană, prin mediul digital continui în fiecare zi comunicarea și apropierea față de ei.”, mai precizează Diana.
BTS este ca o salvare pentru ea, deoarece este una dintre cei mai mari fani ai acestei formații. Au organizat un livestream pe parcursul a două zile, iar acest lucru a făcut-o să uite pentru moment de monotonia provocată de carantină.
Cel mai mult îi lipsesc ieșirile cu prietenii și plimbările în aer liber și abia așteaptă să poată să își reia activitățile: „Unul dintre lucrurile de care îmi este dor, ar fi activitatea fizică. Prin asta, mă refer la plimbări sau pur și simplu mersul pe jos în fiecare zi, mai mult decât pașii făcuți dintr-o camera în altă. Aș putea spune că îmi este dor de relația cu natura.”

Pentru Bianca Cojocaru perioada reprezintă un prilej pentru practicarea pasiunilor de care în mod normal nu a avut timp pe durata facultății, iar pentru ea asta se traduce în „artă”. Este studentă în anul I la Facultatea Grigore T. Popa din Iași, secția Asistență Medicală Generalistă.
După primele restricții, Bianca, a crezut că va avea parte de o perioadă lungă și grea, însă a reușit să facă lucruri interesante cu timpul său liber. S-a dedicat pasiunii sale: „Mereu îmi spuneam «ce păcat ca nu pot sa fac măcar un desen», pentru că într-adevăr îți trebuie timp și inspirație”. În anumite perioade a simțit că îi este greu și a fost afectată din punct de vedere emoțional deoarece nu a putut să socializeze activ cu prietenii săi, dar acum starea ei este bună și abia așteaptă să călătorească: „Îmi voi lua persoana dragă sufletului meu și voi călători. Nu contează locul.”
Student și el la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, George Grindean este un tânăr artist, iar timpul și-l dedică muzicii.

Distanțarea socială și izolarea reprezintă o perioadă care-i aduce acestuia lipsă de motivație și voință. După cum spune, este „o perioadă la care s-a adaptat doar pe jumătate”. Pe de altă parte, această perioadă i-a adus și beneficii, l-a ajutat să descopere lucruri noi despre el, printre care și un lucru la care acesta dorește să lucreze, și anume ineficiența comunicării cu cei apropiați. Cu mai multe probleme ieșite la iveală, George este dornic de o schimbare, dornic de a găsi soluții: „Ideea este să conștientizezi cât mai multe neajunsuri, să le recunoști și să începi a le reconstrui, reclădi, pentru că o simplă reparație se poate dovedi a nu fi durabilă.”
A avut o perioadă care i-a dat multe de gândit. George poate fi numit un „câștigător”, datorită faptului că a reușit să scape de temeri, a început să experimenteze lucruri noi și să fie productiv . „Am început să învăț niște lucruri de care îmi era teamă înainte, cumva, de pildă: învăț să mă joc cu tehnologia muzicală (înregistrări audio / muzicale) și experimentez cu Adobe Premier, cunoscutul software de editare audio-video.”, povestește el.
Timpul și l-a dedicat muzicii și noilor proiecte și a reușit să realizeze două piese noi. În această perioadă a avut parte și de unele obstacole, fiind nevoit să amâne filmarea unui videoclip pentru piesa sa.
Anca Vrabie este psihoterapeut. Ea a fost de acord să ne ajute să înțelegem efectele pe care această perioadă le poate avea asupra noastră. Este de părere că, inevitabil, vremurile actuale nu ne sunt de ajutor din punct de vedere al sănătății noastre mintale. Fie că suntem introverți sau extroverți, distanțarea socială vine cu dezavantaje pentru starea noastră. Datorită faptului că este o perioadă relativ lungă, mental, ne-am obișnuit să fim singuri (sau alături doar de membrii familiei), fapt care o să ne determine să ne simțim oarecum incomod atunci când activitățile la care participam zilnic vor reîncepe. Oamenii nu se tem de singurătate, cel puțin nu ar trebui. Oamenii se tem de a se obișnui cu singurătatea, la fel și în acest caz.
Sprijinul oferit de membrii familiei sau de prieteni este de mare ajutor. Cu siguranță, orice om poate crea legături noi, poate descoperi diferite laturi noi ale celor apropiați. Acesta este beneficiul adus de perioada asta: îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur. Învățăm să comunicăm eficient, învățăm să avem răbdare, să nu ne pierdem cumpătul.
Cu siguranță cea mai bună alegere pe care o putem face atunci când suntem singuri este să profităm de moment, să-l considerăm liniște și relaxare. Un alt beneficiu al acestei perioade este timpul – putem să analizăm lucruri legate de sine cărora nu le-am acordat importanță în trecut, putem să ne organizăm – un program bine planificat ne ajută să nu mai acordăm atenție faptului că suntem singuri dacă luăm în considerare că nu este o perioadă tocmai plăcută.
Suntem îndrumați, în această privință, să ne petrecem timpul într-un mod care să îmbine utilul cu plăcutul: „Ideal ar fi să ne petrecem timpul cu activități de diverse tipuri, însă mai ales în familie. Putem descoperi pasiuni noi, poate chiar legături noi. Dacă suntem înconjurați de copii cu vârste sub 13 ani, este important să le acordăm cât mai multă atenție. Putem să introducem în rutina zilnică diverse activități educative, menite să dezvolte abilitățile celor mici. Există o multitudine de jocuri, cărți și aplicații care vin în ajutorul nostru.”, precizează psihoterapeutul.
Cu privire la problema găsirii motivației în această perioadă, psihoterapeutul ne sugerează să ne creăm un nou obicei: „Pentru a primi un plus de motivație, este necesar să decidem zilnic un set de obiective, însă motivația nu este singurul element esențial pentru a reuși să realizăm acest set de obiective. Atunci când întâmpinăm o perioadă fără motivație, nu înseamnă că nu putem să le îndeplinim. Putem folosi oricând și alte resurse precum: auto-încurajarea, disciplina, organizarea, odihna sau atenția. Acestea ne vor susține și ne vor propulsa, chiar și în perioadele în care ne simțim mai puțin motivați.”
Fiecare dintre noi este diferit. Privim situațiile într-un mod unic și ne adaptăm la schimbări în funcție de asta. Ce avem în comun cu toții este că ne dorim să fim înțeleși și să avem câteva persoane cu care să comunicăm, fie că vorbim de membrii familiei, fie de prieteni. În perioada pandemiei, comunicarea cu ceilalți ne ajută să ne adaptăm mai ușor deoarece simțim că nu suntem singurii care trec prin anumite stări de spirit. Psihoterapeutul spune că tot ce trebuie să facem este să privim dincolo de „interdicții” și să vedem ce a mai rămas important pentru noi, vom realiza că putem să trăim doar din lucruri esențiale.
„Cel mai important – înainte să îți pui etichete legate de starea ta emoțională, întreabă-te dacă ai avut parte de: suficient soare, suficientă apă, suficient aer proaspăt și suficientă mișcare. Izolarea ne-a distanțat de mediul extern, dar nu ne-a interzis conexiunea cu acesta.”
Anca Vrabie, psihoterapeut