Anumite sporturi sunt practicate în special de bărbați, dar asta nu înseamnă că femeile nu le pot practica. Claudia este un exemplu în acest sens. Pe numele ei complet, Claudia Roxana Dandu este o tânără de 18 ani care face downhill de câțiva ani. Iubitoare de experiențe noi și de aventuri, acesta trăiește clipa la maxim. Motto-ul după care se ghidează este: „Go with the flow!”.
„Îmi propusesem să termin integral traseul din Piatra-Neamț, care era destul de dificil pentru un începător, iar timp de două luni l-am exersat pe bucăți. Într-o zi din august m-am urcat pe bicicletă și am vrut nepărat să termin traseul. După 4 minute de coborâre, și trebuie să recunosc, multă frică și tensiune, care se resimțea în fiecare contrapantă, am ajuns la linia de finish. Acolo cred că am realizat sentimentul pe care-l simți la finalul unui traseu, când știi că ai ajuns ok, fără probleme, și ai reușit să-i faci față. Îți dă încredere și, mai mult de atât, îți confirmă că a meritat fiecare zi de antrenament, fiecare căzătura și tot timpul investit.”
CINE ESTE FATA DE SUB CASCĂ?
Claudia s-a născut în Bicaz-Chei, județul Neamț și studiază la București, în cadrul Academiei de Studii Europene. Claudia este o persoană complexă și plină de surprize, care se adaptează destul de repede și căreia îi place să cunoască oameni noi în permanență. „Mă consider o persoană destul de sociabilă, cred că aș putea să exagerez și să spun că sunt foarte sociabilă.” Maturitatea este una dintre calitățile acesteia, alături de perseverență, munca având un rol important în viața ei.
Un alt lucru pe care aceasta adoră să-l facă este yoga, practicând disciplina de aproximativ doi ani: „În perioada aceasta de autoizolare, am profitat mai mult și m-am focusat mai mult pe asta. (…) Îmi place să învăț despre asta, să învăț cum funcționează organismul meu”. Dezvoltarea personală este un alt țel din viața Claudiei, totul începând cu o simplă carte, Puterea subconștientului de Joseph Murphy, ajungând să aiba o listă de lecturi în acest domeniu. „Îmi place să știu cum funcționeză energiile, cum ne descurcăm noi ca oameni(…) mi se pare foarte interesant că toate aceste lucruri au de fapt o explicație mai spirituală decât logică”, spune ea.
„LIFE IS BETTER ON A MOUNTAIN BIKE”
Mountain bikingul cuprinde mai multe categorii, printre care downhillul, pe care l-a practicat Claudia în mod frecvent, dar și enduro, pe care aceasta l-a încercat, dar și-a dat seama că nu este pentru ea. 2017 a fost anul în care a decis să aleagă o viață plină de aventuri, alături de noi persoane și de bicicleta ei. Totul a început datorită unui prieten care i-a prezentat toate secretele acestui sport. A început să-l însoțească la antrenamente, la plimbările pe noile trasee și la concursuri, toate acestea făcând-o să fie din ce în ce mai atrasă de downhill: „Mereu mi-au plăcut lucrurile extreme sau senzațiile tari și, deși am fost oarecum împinsă de la spate să încerc și eu asta, nu regret nimic.”
Acest sport implică multe sacrificii și necesită un psihic puternic pentru a rezista, mai ales ca începător. Tânăra mărturisește că „primele experiențe au fost dezastruoase”. Inițial, Claudia nu avea propria ei bicicletă, folosind una cu două mărimi mai mari decât îi trebuia și nu dispunea de echipament. O întâmplare care a marcat-o pe aceasta a fost unul din antrenamentele la care a participat. Fără echipament special sau orice alt lucru care să-i confere o doză de siguranță, a avut parte de un accident. „Nu a fost foarte grav, bine că nu a fost. Am avut câteva complicații care au lăsat și niște ușoare semne, dar nu contează. Eu le-am numit semne de bună purtare.”, spune ea. Majoritatea apropiaților au sfătuit-o să renunțe, dar acest mic incident a ambiționat-o mai tare: „Am vrut să încerc. De atunci, ieșeam doar cu echipament și mergeam destul de des la antrenamente. Aproape în fiecare zi ieșeam cu bicicleta și am ajuns să mă descurc ulterior.”
PRIMA COMPETIȚIE
Prima competiție la care a participat a fost „Progression in session” de la Arena Platoș, în 2018. A fost un concurs care a durat trei zile: primele două au fost alocate antrenamentului participanților, iar în a treia zi s-a desfășurat competiția propriu-zisă: „Pentru mine a fost o totală aventură. Am ajuns acolo fără cazare. Vremea era destul de precară, însemnând că ploua încontinuu și era destul de frig. Am fost nevoiți să rămânem cu cortul în condițiile în care nu eram deloc pregătiți cu echipamente pentru asta, dar a trebuit să ne desurcăm cu ce avem.” Deși totul s-a desfășurat în niște condiții mai dificile, din cele zece participante, Claudia a luat locul doi: „Premiul a constat într-un ghiozdan de bicicletă și câteva băuturi energizante, premiile nefiind mari din cauza bugetului.”
„Am ajuns la linia de finish, care era cel mai jos punct al traseului, dar sunt sigură că, de fapt, atunci atinsesem un punct mai înalt decât cel de unde am plecat.”
VIAȚA DE BIKER
Diverse categorii de persoane practică acest sport. Vârsta, religia sau locul de muncă nu mai contează atunci când ești pe munte și ai alături de tine o bicicletă: „Dacă ar fi să-i descriu, aș spune că sunt niște oameni minunați. În principal au fost oameni maturi, de la care am avut ceva de învățat.” Siguranța este mereu cea mai importantă pentru aceștia, distracția sau orice alt lucru ocupând un rol secundar. Prin intermediul concursurilor și al diverselor excursii, Claudia a învățat să vadă viața dintr-o altă perspectivă și a reușit să-și creeze noi prietenii de durată: „Am cunoscut un grup de persoane din București cu care încă sunt prietenă și acum. Aceștia sunt oameni mai maturi ca mine și mai în vârstă, dar de la care am învățat o mulțime de lucruri.”
Una dintre persoanele care au marcat-o pe Claudia este Peter, un tânar de 25 de ani care locuiește în București și este iubitor și practicant al mountain bikingului. „El mi-a demonstrat că o pasiune merită trăită și merită să săcrifici orice doar să ajungi unde-ți dorești.”, mărturisește ea. Peter este al doilea cel mai bun biciclist din țară la acest sport. Tânărul lucrează pe parcursul sezonului rece în străinătate, pentru a putea strânge cât mai mulți bani pe care să-i investească ulterior în biciclete și echipamente. „Mi se pare incredibil sacrificiul pe care îl face, doar să poată să se bucure primăvara și vara de sportul acesta, să-l facă cu plăcere și să obțină premii, care sunt pe măsură.”, a completat Claudia. Acesta nu ratează niciun concurs care se desfășoară în sezonul cald, și se clasifică mereu pe una dintre primele trei poziții. Atunci când nu este la vreun concurs, se atrenează continuu, chiar zilnic. De altfel, Peter lucrează vara la un magazin de biciclete, în departamentul de service.
PLANURI DE VIITOR
Momentan, a luat o pauză atât de la competiții, cât și de plimbări și antrenamente, dar plănuiește să se reapuce. Ea își dorește să fie independentă, iar după încheierea studiilor de licență să poată investi în hobby-ul ei: „Văd un viitor în downhill pentru mine. Nu drept carieră, deorece acest lucru este destul de dificil în țara noastră, nefiind un sport destul de popular, dar ca un hobby sau o distragere ar fi ideal. Am un plan, după ce termin facultatea să reîncep, să reapuc acest drum și, poate, să particip la mai multe concursuri.”
Motivul principal al acestei pauze sunt costurile ridicate pe care le implică.Mountain biking-ul este un sport costisitor, prețul echipamentelor și al bicicletor fiind destul de ridicat în comparație cu alte spoturi. Din cauza acestui aspect, nu este atât de popular sau cunosccut la nivel național. Tot din cauza acestui lucru, numărul participanților nu este foarte mare, deși în ultimii ani a crescut. Totuși, datorită unei bogate varietăți de zone muntoase din România, există multe trasee. O parte din ele sunt Izvoarele – Colțești (Alba), Dealu Botii – Doda Pilii – Răchițele (Cluj), Experiența Căsoaia (Arad), Boistea-Dealul Rusului (Bacău), Experiența Bistra (Timiș). Lista poate continua cu multe alte trasee, unele mai populare, altele mai puțin cunoscute.
Pe plan național,Federația Română de Ciciclism (FRC) coordonează diversele sporturi pe care le practică iubitorii de biciclete.