‘No worries, mate!’ – românii din Australia

    Situată în Emisfera sudică și fiind singura țară din lume care acoperă un întreg continent, Australia este considerată ca fiind atât din punct de vedere geografic, cât și etnic, una dintre cele mai diverse națiuni de pe Terra. În ciuda faptului că Australia este pământul cu cele mai multe specii otrăvitoare, este populată de 25 de milioane de locuitori, aceștia declarându-se cu mândrie fiii și fiicele „țării norocoase”. Peste 84% din populație trăiește în orașe, iar 25% din totalul populației e născută în afara Australiei. Cele mai mari orașe, precum Melbourne, Sydney, Brisbane și Perth sunt ușor diferite unul față de altul, oferind la fel de multe atracții ca și alte orașe importante ale lumii, precum Londra, Los Angeles sau Singapore.

    Perth, Western Australia

    Cu toate că diversitatea populației australiene a crescut mult în ultimele secole, procesul de a ajunge și de stabilire în Australia este, de obicei, stresant, scump și necesită multă birocrație, mai ales din cauza faptului că obținerea vizei australiene este anevoioasă. Am vorbit cu mai mulți români care mi-au spus cum e viața în Australia și ce posibilități le-a oferit țara din care, acum, nu mulți s-ar mai întoarce. Diferențele față de România, respectiv față de Europa, sunt mari, începând de la climă, la amenajarea teritoriului național și până la economie și învățământ, însă acestea nu au reușit să îi țină departe pe români. În prezent, comunitatea de români din Australia depășește 100.000.

    FUGA DIN COMUNISM SPRE CELĂLALT COLȚ AL LUMII

    În anii ’80, regimul comunist din România reușea să blocheze nu doar granițele, ci și orizonturile, retezând avântul tinerilor, care, mai sătui ca oricând de situația din țară, visau la un viitor mai bun. Decada ai cărei ani s-au sfârșit cu Revoluția Română a împins mulți români în afara țării, unii mai norocoși reușind cu succes să fugă spre meleaguri care le puteau oferi viața la care visau de atâta timp.

    Clasificată ca fiind una dintre cele mai fericite țări de pe planetă, Australia ducea stilul său de viață în topul celor mai cunoscute și invidiate țări în ceea ce privește o viață fără griji, făcând-o, în acest fel, destinația ideală pentru românii dornici de un nou început, departe de dictatura comunistă. Prin natura sa, Australia este o țară multiculturală, iar străinii, care proveneau din întreaga lume, nu se simțeau marginalizați de societatea australiană, deoarece diversitatea era considerată un avantaj. În acest context, mulți români plecau spre Australia, iar drumul către un viitor pe care România era departe de a-l putea asigura se deschidea înaintea lor.

    Niciun început nu este ușor, iar pentru români, plecarea și stabilirea într-o țară atât de îndepărtată și diferită față de tot ce mai văzuseră ei până atunci era o adevărată provocare, mai ales când încă regimul comunist se afla la putere în România. Statul australian le acorda românilor dreptul de intrare și ședere pe teritoriu său, din cauza persecuției politice din România. Însă, ca orice străini proaspăt ajunși în țară, românii erau nevoiți să își înceapă viața de la 0 și să găsească soluții pentru a-și putea asigura un trai decent, lucru care nu era tocmai simplu într-un mediu în care abia începuseră să se acomodeze. „Ne-am mutat în Australia acum aproximativ 30 de ani,deoarece soțul meu avea concerte cu Filarmonica din Oradea în Australia, iar cum în România era o viață grea din cauza comunismului, a cerut azil politic acolo. Până am primit cetățenie australiană, nu aveam voie să ne întoarcem în țară, ceea ce a durat aproximativ 1 an și jumătate. În acest timp, a trebuit să ne găsim chirie și loc de muncă acolo, iar după căderea regimului comunist și obținerea cetățeniei, părinții celor mutați acolo puteau primi casă și pensie, dacă doreau să se mute alături de copiii lor în Australia.”,spune Viorica Pop, stabilită în Perth din anul 1987.

    Viorica Pop (stânga) împreună cu alți români din Perth

    AMABILITATEA ȘI ATITUDINEA PRIETENOASĂ: PRINCIPALELE INGREDIENTE ALE SOCIETĂȚII AUSTRALIENE

    Pentru români, schimbarea a fost una radicală, deosebirile însemnante dintre Australia și România spunându-și cuvântul în procesul acomodării. Venind dintr-o țară care i-a obligat să își părăsească patria fie în favoarea libertății, fie în favoarea unui trai mai bun, românii au descoperit ce presupune viața într-o țară din celălalt colț al lumii, alături de o națiune a cărei cultură și stil de viață erau diferite. Distanța față de casă, inversarea anotimpurilor, organizarea teritorială sunt doar câteva dintre aspectele care au avut un impact major asupra procesului de adaptare. „Țara este extraordinar de frumoasă, dar acomodarea este destul de dificilă din cauza climei diferite și a distanței față de casă. Cum în Australia nu ninge aproape deloc, sărbătorim Crăciunul în mijlocul verii și încă nu ne-am putut obișnui cu acest lucru nici după 30 de ani.”, mărturisește Viorica Pop. Cristian Trișcă, un român stabilit în Melbourne din 2002, confirmă: „Distanța de România și distanța dintre orașe aici e probabil cel mai greu lucru de ‘overcome’ ( n.r. depășit). E foarte diferit față de orașul unde am crescut, la bloc, cu magazine, cafenele, restaurante la parter. Puteam merge pe jos oriunde sau cu transport public. Aici e totul departe.”

    Cu toate acestea, atitudinea și comportamentul societății par a fi motivele principale care au făcut ca acomodarea să fie una mai ușoară și pentru care nu doar mulți români, ci și mulți alți străini au ales Australia în detrimentul altor țări europene. Valeriu Nica, un român care a locuit o perioadă de câțiva ani și în Spania, dar a decis să se stabilească în Australia în 2008, spune „Numai aici în tramvai, spre exemplu, tinerii se ridică să dea locul unui bărbat în vârstă, nu doar unei femei. Dacă te întâlnești față în față cu un tânăr în parc, el te va saluta primul, fără să te cunoască. La intrarea în magazine, tinerii și tinerele deschid ușa. Este o țară bogată, dar și o societate omenească, curată, pusă pe adevăr și respect. Eu nu am studii superioare, aici nu contează, am învățat asta spre uimirea mea. Nu contează, între prieteni, dacă ai studii superioare sau nu; prietenia,înțelegerea, să fii cam pe aceeași lungime de undă, asta contează”.

    Valeriu Nica

    Cu stilul său de viață relaxat, Australia combină eficiența și rigoarea țărilor din nordul Europei cu „joie de vivre” (pofta de viață) și atenția la starea de bine care este tipică țărilor din sud. „Datorită oamenilor foarte prietenoși și politicoși, stilului de viață mai puțin stresant și locurilor inedite pe care le poți vizita, am ajuns să ne simțim ca acasă.”, afirmă Viorica Pop.

    „No worries, mate!” (n.r. Nicio grijă, frate!) este expresia care, în opinia Annei Weirzbicka, profesoară poloneză de la Universitatea Națională din Canberra, este „cea mai australiană dintre toate frazele australiene specifice”. Ea „exemplifică excelent cultura Aussie (n.r. australiană), ea incluzând: amabilitate, prietenie, așteptare la atitudini împărtășite (înclinație către o apropiere ușoară), strășnicie glumeață, un bun simț al umorului și, mai ales, optimism constant”. Cristian Trișcă aprobă, menționând faptul că „În spațiile publice, de obicei e lumea politicoasă și prietenoasă. Unde locuiesc eu, dacă mă duc la magazin, fie că mă cunosc sau nu, oamenii te salută pe stradă; fac small talk (n.r. conversație măruntă, flecăreală).

    MUNCĂ ȘI VENITURI PE MĂSURĂ

    Potrivit unui studiu din 2018 făcut de Comisia pentru Comerț și Investiții din Australia, economia australiană a cunoscut recordul a 26 de ani consecutivi de creștere neîntreruptă și reprezintă unul dintre succesele economice reale din ultimii 50 de ani. Multor migranți le sunt recunoscute calificările de peste hotare de către Departamentul pentru Imigrări și Vamă,dar există posibilitatea de a nu fi acceptate de potențialii angajatori, care preferă calificările australiene. De aceea, multe dintre persoanele care emigrează în Australia optează pentru obținerea unei calificări australiene, odată ce trăiesc în Australia, pentru a-și crește veniturile. „Am găsit loc de muncă într-o fabrică ce producea piese auto și aveau nevoie de cineva care să programeze roboții și să asigure calitatea pieselor. Am învățat destul de rapid. De acolo, am schimbat locul de muncă și lucram ca barman, câștigam mai mulți bani, dar erau ore târzii și weekenduri. Câștigam bine. În același timp, am studiat contabilitate și am găsit un job în marketing.Oportunitatea e prezentă, dar trebuie să faci niște riscuri calculate.”, spune Cristian Trișcă.

    Biroul Australian de Vize a emis o listă cu topurile locurilor de muncă pentru persoanele calificate. Lista e utilizată ca parte a sistemului australian de imigrație, bazat pe puncte. Ocupațiile enumerate sunt acele ocupații care au fost identificate ca fiind cele mai importante pentru dezvoltarea Australiei și care, totodată, oferă oportunități de carieră pe termen lung. Potrivit acestei liste, calificările cele mai cerute sunt cele de manager în proiecte de construcții, coordonator de proiecte în construcții și de inginer șef, munca fizică și ea prețuită. În ceea ce privește persoanele mai înaintate în vârstă, acestora li se oferă locuri de muncă speciale, potrivite pentru forța lor de muncă. De asemenea, recalificarea la vârste mai înaintate este un lucru comun și mulți locuitori o practică. Valeriu Nica confirmă spunând că „Aici, lucrul fizic nu este o rușine, ești chiar apreciat, căutat, ești chiar invitat la reuniunile clienților, îți faci repede prieteni”.

    Prețurile, atât ale alimentelor și carburanților, cât și ale locuințelor,deși ridicate, sunt acceptabile pentru media veniturilor lunare, iar statul australian își ajută cetățenii aflați în situații mai puțin favorabile prin diferite metode, precum: ajutor social pentru nevoiași, „rent assistance” (n.r. ajutor pentru chirie) pentru cei care au nevoie de ajutor pentru o locuință, „unemployment benefits” (n.r. ajutor de șomaj), „newstart allowance” (n.r. îndemnizație pentru un început nou) pentru cei care își caută job sau sunt între joburi și plată pentru cei care și-au pierdut locul de muncă, dar vor să studieze.

    Australia are în prezent al 12-lea cel mai ridicat cost de viață din lume, SUA și Marea Britanie fiind cu mult în urmă, pe locul 21, respectiv 23. Costul general al vieții în Australia este cu 9% mai mare față SUA, dar cu 10% mai ieftin decât capitala Marii Britanii, Londra. Cel mai scump oraș din Australia, Sydney, este pe locul 42 în lume în clasamentul celor mai scumpe orașe. Cu toate acestea, salariile sunt mari, comparativ cu alte țări care sunt prioritare în rândul alegerilor. În momentul de față, câștigul minim în Australia este de 19.49$ australieni pe oră, față de 8.72 £ în Marea Britanie (16.76$ australieni) sau 7.25$ americani (11.32$ australieni) în SUA. „Sunt handyman, adică lucrător cu mâinile, bun la toate. Dacă lucrezi, ai de toate.Toți, sau majoritatea, au 2-3 case, nimeni din cei cunoscuți nu este sărac. Nu suntem milionari, dar ne permitem să mergem anual în concediu în țări precum Vietnam, Cambodia, Philipine, Japonia etc.”, spune Valeriu Nica. În anul 2004, neavând studii superioare sau o calificare obținută în Australia,Cristian Trișcă câștiga ca muncitor în fabrica de piese auto aproximativ 35.000$ australieni pe an, adică în jur de 21.000 de euro.

    Costurile de viață variază în funcție de factori precum stilul de viață și locația în care trăiește o persoană. Guvernul australian furnizează un ghid al cheltuielilor săptămânale. În condițiile în care salariul minim pe săptămână, echivalentul a 38 de ore lucrate, este de 740.62$ australieni, suma costurilor minime este de 380$ australieni, fiind distribuite astfel:

    Produse alimentare și alimente: AUD 80 până la 280 pe săptămână;

    Gaz și energie electrică: 35 AUD până la 140 pe săptămână;

    Telefon și internet: 20 AUD până la 55 pe săptămână;

    Transport în comun: 15 AUD până la 55 pe săptămână;

    Mașină (după cumpărare): 150 AUD până la 260 pe săptămână;

    Divertisment: 80 AUD până la 150 pe săptămână.

    În comparație, venitul minim pe săptămână în România este de 562.11 RON, echivalentul a 196.53$ australieni. În mediul urban, iarna, cheltuielile minime dintr-o săptămână sunt de aproximativ 615 RON (214 $ australieni), neluând în calcul cheltuieli opționale pe haine, divertisment, educație, reparații, etc. Acestea sunt distribuite astfel:

    Gaz și energie electrică : aproximativ 85 RON pe săpămână;

    Apă: aproximativ 25 RON pe săptămână;

    Produse alimentare și alimente: aproximativ 350 RON pe săptămână;

    Benzină: aproximativ 125 RON pe săptămână.

    Privind statisticile, cheltuielile săptămânale într-un oraș din România pot depăși lejer veniturile, în timp ce în Australia, din suma totală a unui venit minim pe săptămână, foarte puțin peste jumătate se cheltuie pe necesitățile de bază. „Locuim într-o casă cu 3 camere. Când lucram, câștigam între 35 și 50 de dolari pe oră. Acum lucrează doar soția mea și câștigă 40 de dolari pe oră. Deci gazul îl plătim pe 2 luni cu aproximativ 2,5 ore de lucru, iar curentul, pe o lună, cu 1,5 ore de lucru. Mă îngrozesc când aud cât costă curentul și gazul în România! Și unii români ne spun nouă că suntem sclavi.”, spune Valeriu Nica.

    Factură la curent pe o lună (de la Valeriu Nica)
    Factură la gaz pe 2 luni (de la Valeriu Nica)

    STUDIUL ÎN AUSTRALIA: OPȚIUNEA „SMART” DINTRE NAȚIUNILE VORBITOARE DE ENGLEZĂ

    Urmând după Marea Britanie și SUA, Australia se află pe locul 3 ca număr al studenților internaționali în țările vorbitoare de limba engleză. Conform datelor publicate de Departamentul Educației și Instruirii Guvernului Australiei, țara are cel mai mare raport de studenți internaționali pe cap de populație din lume. În 2019, studenții internaționali au reprezentat în medie 26,7% din numărul total de studenți din universitățile australiene. Prin urmare, educația internațională reprezintă una dintre cele mai mari exporturi ale țării și are o influență accentuată asupra demografiei, o proporție semnificativă de studenți internaționali rămânând în Australia după absolvire. Valeriu Nica afirmă că „Sunt foarte mulți studenți din Asia, mai ales China. În Asia, spre exemplu, valorează foarte mult dacă termini o facultate în Melbourne și toți cei care își permit, își trimit copiii aici”.

    Instituțiile educaționale din Australia oferă o largă varietate de cursuri și diplome, astfel încât studenții internaționali pot găsi cu ușurință școala și domeniul potrivit pentru ei. Unul dintre cele mai atrăgătoare aspecte ale Australiei pentru studenții internaționali este accentul pus pe cercetarea științifică, ei putând profita de tehnologia și resursele avansate ale țării. În plus, costurile sunt un factor la fel de important atunci când vine vorba despre studiul în Australia. Potrivit datelor generate de Top Universities, taxele universităților australiene de stat pentru studenții internaționali sunt considerabil mai mici decât cursurile similare din Marea Britanie sau SUA. Cursurile de drept, afaceri și arte pornesc de la 10.000$ americani până la 14.000$ pe an, iar cursurile de știință sau inginerie, de la 11.000$ la 17.000$ pe an, în timp ce în SUA, de exemplu, taxele pornesc de la cel puțin 26.000$ pe an. „Majoritatea cursurilor sunt online, dar am și laboratoare la care trebuie să mă prezint și examene. Nu trebuie plătit în avans, asta dacă ești cetățean… îți împrumută guvernul banii și plătești apoi. Depinde cât câștigi când îți calculezi impozitele, taxa la sfârșitul anului financiar.”, povestește Cristian Trișcă, care este cetățean australian și studiază la distanță la Universitatea „La Trobe” din Melbourne.

    Pentru studenții internaționali, cererea pentru viza de student se face prin intermediul instituției educaționale. Tot instituția îi oferă tânărului un loc de admitere, care îi va deschide calea înspre pașii necesari pentru procesarea cererii de viză. Totuși, obținerea acestei vize poate fi dificilă, având în vedere că, de multe ori, trebuie să se demonstreze dovada solvabilității financiare. În ceea ce privește viza de absolvent, garanția acesteia este condiționată. Dacă studentul decide că vrea să rămână în Australia după absolvirea cursurilor, acesta e nevoit să înceapă să colaboreze din timp cu cu biroul de cariere al școlii sale și să participe la târguri de locuri de muncă. Acest lucru este benefic prin faptul că va putea găsi un angajator dispus să-l sponsorizeze pentru a rămâne legal și pentru a lucra în Australia. Astfel, atât timp cât competența lui se potrivește cu lista calificărilor necesare, nu ar trebui să existe nicio problemă în obținerea vizei.

    AR TREBUI SĂ ALEGEM AUSTRALIA?

    Viața în Australia înseamnă multe oportunități, fiind o țară tânără, multiculturală și deschisă, cu o economie în continuă creștere. Calitatea vieții australiene și natura unică o fac o destinație tentantă pentru cei care doresc să își îmbunătățească viitorul, așa cum s-a întâmplat și pentru mulți români. Aceștia au reușit să treacă peste inconvenientele cauzate de distanță și dorul de casă, mulți chiar ajungând să regrete că nu s-au stabilit mai devreme în Australia. „Păcat că nu am venit mai repede aici sau că nu m-am născut aici”, spune Valeriu Nica, iar Cristian Trișcă adaugă: „Mie unul, viața în Australia mi se pare mai ușoară decât cea din România”.