Când ne gândim la copilărie, în mintea noastră se derulează imagini, clipe și momente incomparabile, căci felul în care am crescut este unic. Fie că se datorează locurilor unde am copilărit, experiențelor trăite sau oamenilor care ne-au înconjurat, copilăria oricărei persoane rămâne acea perioadă unică, pură, când nu exista nicio grijă pe lume și a cărei amintiri ne vor însoți pe tot parcursul vieții.
În ciuda tuturor deosebirilor, copiii fiecărei generații împart, într-o oarecare măsură, lucruri ce creează între ei o legătură indestructibilă și care, mai târziu în viață, trezesc cele mai profunde stări de nostalgie. Dintre toate aceste lucruri, desenele animate sunt cele care au reușit să dea viață tuturor posibilităților, iar poveștile și personajele au fost prietenii pe care cu toții i-am avut la un moment dat și cu care obișnuiam să ne petrecem fiecare zi.
Începând cu 1998, postul de televiziune european pentru copii „Minimax” a transmis desene animate în România, iar pentru cei a cărei copilărie s-a desfășurat la sfârșitul anilor ‘90, respectiv începutul anilor 2000, Minimax rămâne de neuitat datorită seriilor și filmelor animate a căror difuzare a dat culoare și avânt imaginației. „Autobuzul Magic”, „Simsala Grimm”, „Zâmbetul lui Sharon”, „Arthur” sunt doar câteva din desenele animate care ne-au înfrumusețat copilăria, însă universul vechiului Minimax se întinde mult peste limitele a ceea ce putem explora doar în amintiri. Iată 20 de desene animate difuzate pe Minimax care au fost date uitării odată cu trecerea anilor.
- PETTSON & FINDUS
Animația suedeză bazată pe cărțile pentru copii ale autorului Sven Nordqvist a fost ecranizată pentru prima oară în anul 2000, sub formă de episoade a câte 12 minute, dar și a câtorva lung-metraje cu o durată de 75 de minute. Povestea prezintă aventurile unui bătrân fermier (Pettson) și a pisicii sale vorbitoare (Findus), care trăiesc în mediul rural suedez, la o fermă veche. Pe lângă cei doi eroi, personajele ce aduc un plus de amuzament sunt găinile năzdrăvane, vecinul morocănos Gustavson și câteva creaturi mici care apar deseori pe parcursul episoadelor și pe care doar Findus pare că le poate vedea. Fiecare episod prezintă evenimente simple și tipice vieții de țară, cum ar fi grădinăritul, pescuitul, pregătirea pentru Crăciun și așa mai departe.
- BABAR
Seria animată canadiană Babar se bazează pe cărțile lui Jean de Brunhoff. Cu 78 de episoade, serialul a fost difuzat în 30 de limbi din peste 150 de țări. Firul narativ al primelor două sezoane se concentrează pe povestea lui Babar, narată de către el copiilor săi. Babar, un pui de elefant, rămâne traumatizat atunci când un vânător îi ucide mama. Acesta fuge în oraș, unde o doamnă în vârstă bună la suflet îl adoptă și îl învață calitățile vieții umane. Ulterior, el se întoarce în pădurea natală și, în urma morții regelui elefant, inițiază un plan de alungare a vânătorului și a oamenilor săi. Pentru eroismul său, Babar este încoronat rege al elefanților, planifică și construiește „Celesteville” și devine el însuși tată. Seria își mută accentul în cel de-al treilea sezon pe viața de familie a lui Babar din prezent.
- JUCĂRIILE UITATE
Serialul de televiziune animat britanic este bazat pe cartea pentru copii „Noaptea de după Crăciun”. Povestea prezintă experiențele vii ale unor jucării abandonate ce sunt în căutarea unor copii care să îi iubească: Teddy, un ursuleț de pluș ce are un temperament destul de aprins și care deseori se plânge de orice și Annie, o păpușă veche, care e mereu curioasă despre tot felul de lucruri.
- ANNE DE LA GREEN GABLES
Bazată pe romanul publicat în 1908 ce poartă același titlu, seria animată „Anne de la Green Gables”, cu cele 26 de episoade, urmărește viața lui Anne, o fetiță orfană, cu păr roșcat și o imaginație nemărginită ce o face să creadă că poate zbura. Ea este adoptată de cei doi frați în vârstă, Matthew și Marilla Cuthbert și își petrece copilăria la o fermă din apropierea orașului ficțional Avonlea, alături de colegii și prietenii ei. Fiecare episod conține un aspect educativ, existând mereu o problemă cu care unul sau mai multe dintre personajele serialului trebuie să se confrunte și să o rezolve.
- FRANKLIN
Serialul original „Franklin” a fost difuzat pentru prima oară în anul 1997 în Canada și este bazat pe cărțile Brendei Clark intitulate „Franklin țestoasa”. Povestea se concentrează pe mica broască țestoasă, Franklin, care locuiește într-un sat mic, numit Woodland, și care, împreună cu prietenii săi, are parte de multe aventuri, jucându-se și învățând în lumea din jurul său, uneori primind o mână de ajutor din partea părinților săi, domnul și doamna Țestoasă.
- PRIMA ZĂPADĂ
Povestea acestui film animat combină armonios folclorul Irlandez cu o destinul emoționant al unor păsări migratoare. Sean, o rățușcă năzdrăvană se pierde de familia lui în momentul în care acesta este lovit de un avion și își rupe aripa. E nevoit să rămână în Irlanda, unde iarna cea nemiloasă este pe cale să sosească. Dar, spre norocul lui, Sean îl întâlnește pe Voley, un bursuc care îl ajută să se pregătească pentru anotimpul ce avea să vină. În continuare, micul Sean se străduiește să rămână în viață pe timp de iarnă și totodată, să nu cadă pradă unei vulpi care îl vânează.
- SPARTACUS ȘI SOARELE DE DINCOLO DE MĂRI
„De la Marele Cataclism, arkadienii locuiesc în centrul Pământului. Credeau că sunt singurii supraviețuitori ai acestei catastrofe. Civilizația lor a prosperat sub puterea soarelui lor, Tehra, până când aceasta a început să pălească. De disperare, copiii din Arkadia au încălcat legea și au pătruns în Arhivele interzise, în căutarea unei soluții. Ceea ce au descoperit le-a dat speranță. Și-au folosit puterile speciale și au creat un mesager pe care l-au trimis oamenilor de la suprafață. Mesagerul se numește Arkana.” Aceste cuvinte cunoscute introduc povestea Arkanei care întâlnește doi copii de la suprafață, Matt și sora sa Rebecca. Îi readuce prin straturile subterane, ce par a fi dimensiuni separate, un strat reprezentând chiar viitorul îndepărtat, cu scopul de a-și salva civilizația. Ei călătoresc într-o navă spațială vie, numită Tehrig, împreună cu Spartakus, un misterios rătăcitor și Bic și Bac, o pereche de creaturi arkadiene preistorice.
- BOB ȘI BOBEK
Cei doi iepuri care trăiesc în pălăria unui vrăjitor, Bob și Bobek, sunt două personaje amuzante care se gândesc la ceva nou de făcut în fiecare zi. Chiar și cu cele mai bune intenții, uneori lucrurile merg prost, dar aventurile lor vesele au de obicei un mesaj practic: exercițiile sunt sănătoase, munca poate fi distractivă și dăruirea este un mod minunat de a fi un bun prieten. Bob și Bobek transmit copiilor să nu trișeze niciodată, să nu fie leneși și să nu participe la conflicte – și, de asemenea, faptul că este înțelept să mănânci o mulțime de morcovi.
- AVENTURILE LUI BLINKY BILL
Seria animată îl are ca protagonist pe Blinky Bill, un ursuleț koala, iar povestea urmărește eforturile sale și ale prietenilor săi de a reconstrui satul din Greenpatch în urma distrugerii sale de către oameni. Blinky Bill, Nutsy, Splodge, Flap și Marcia sunt reuniți după ruinarea satului lor și aleg un loc pentru noua lor casă, instalându-se cu mare băgare de seamă. Dar, povestea surprinde mai mult decât reconstruirea caselor lor demolate. Este vorba și despre modul în care aceste animale se restabilesc ca o comunitate și despre cum se înțeleg cu noul lor vecin, Dingoes. Ecranizarea este adaptată după cele mai vândute cărți pentru copii ale lui Dorothy Wall.
- LUMEA IEPURAȘULUI PETER ȘI A PRIETENILOR SĂI
„Lumea iepurașului Peter și a prietenilor săi” este originalul serial animat antologic din Marea Britanie, bazat pe lucrările lui Beatrix Potter. Fiecare episod începe cu Beatrix Potter, portretizată de actrița Niamh Cusack, care fuge acasă din cauza ploii, fie după ce termină o pictură în acuarelă, fie după ce vine de la o plimbare cu trăsura. Așezându-se la un ceai cu iepurele ei de companie pe nume Peter, ea prezintă povestea ce mai apoi urmează să fie animată. Unele episoade includ povestiri din două cărți separate, fie povestite una după alta, fie amestecate, iar stilul de animație este foarte asemănător cu operele de artă ale autoarei din cărțile originale.
- ÎNCONJURUL LUMII ÎN 80 DE ZILE CU WILLY FOG
În Londra anului 1872, într-o lume a animalelor umanoide, Willy Fog este un domn britanic cu obiceiuri sedentare și rigide, cel puțin din perspectiva noilor săi servitori, Rigodon și Tico. Deodată, Fog est forțat să accepte în numele unui prieten pariul că poate înconjura lumea în 80 de zile. Acum, cu nu mai mult decât o geantă ce poartă banii necesari călătoriei, Fog și personalul său încep călătoria. Neștiut însă de Fog este faptul că e urmărit în mod periculos de detectivii Dix și Bully din Scotland Yard, sub suspiciunea unui jaf bancar. Totuși, eroul este hotărât să ducă la bun sfârșit provocarea, dând peste pericole, dar și peste noi prieteni (dintre care grațioasa prințesă Romy este cea mai binevenită printre noii tovarăși) într-o călătorie deosebită de oricare alta la vremea aceea.
- PĂIANJENUL DE APĂ – PĂIANJENUL MINUNE
Original în limba maghiară „Vizipók csodapók”, serialul spune povestea personajului principal, păianjenul de apă, desfășurată pe parcursul unui an, din primăvară până la sfârșitul toamnei. În această perioadă, el descoperă viața din lac, își face prieteni noi și își construiește propriul castel din pânză și bule de aer. Desenul animat prezintă totodată și flora și fauna lacului, oferind cunoștințe reale despre ecosistemul de acolo. Păianjenul de apă întâlnește mereu noi aventuri împreună cu vecinii săi, melcii de apă și albinele, dar și cel mai bun prieten, păianjenul cu cruce. Serialul se încheie la fel cum începe, se finalizează încă un circuit, iar la final, personajul principal își dă seama că în natură există întotdeauna un început, niciodată un sfârșit permanent.
- LEO & FRED
Leul Leo și Fred sunt doi circari și prieteni apropiați, care se confruntă cu diverse probleme sau dezacorduri pe parcursul fiecărui episod al serialului maghiar. Ei nu vorbesc, așa că gesturile lor vorbesc pentru ei. Deși artiști de circ, munca lor nu primește atenție, povestea focusându-se pe viața lor de zi cu zi, care este diferită de viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți. O mare parte din poveștile lor au loc vara, uneori observându-se pe cerul nopții Constelația Leului, a cărei dată cade între 23 iulie și 22 august, potrivit astrologiei. Pe măsură ce circul lor se deplasează prin mediul rural, viața lor de zi cu zi este petrecută în simplitatea de la țară, uneori devenind chiar plictisitoare.
- GEORGE CEL MIC
Bazat pe cartea pentru copii scrisă de William Joyce, animația spune povestea unui băiat de zece ani pe nume George care, într-o noapte visează că are trei centimetri înălțime. Când se trezește descoperă însă că totul este adevărat. Sunt urmărite aventurile sale cu prietenii și familia, experimentându-le din mini-mașinuța sa, construită de tatăl lui. Serialul abordează un aspect retro din anii ’50, cu animație și culori simple. Jazz-ul este folosit pentru muzica de fundal, reflectând ocupația tatălui său de muzician și stilul artistic avangardist al mamei. Cu toate acestea, afirmațiile făcute în dialogul personajelor implică faptul că evenimentele au loc în anul în care desenul a fost difuzat.
- LITTLE BEAR
Povestea, bazată pe scriitura Elsei Holmelund, este plasată într-o lume ale animalelor vorbitoare de la sfârșitul secolului al XIX-lea în S.U.A. Micul urs cunoaște aventuri interesante și învață lucruri noi cu prietenii săi Rața, Găina, Pisica și Bufnița. Mama Urs este casnică și are grijă de puiul ei, în timp ce Tatăl Urs, un pescar, este de obicei plecat cu nava sa la pescuit. Ursulețul învață despre caracter, onestitate și dragoste, prin intermediul aventurilor distractive și al jocurilor.
- VÂNT PRINTRE SALCII
Filmul animat britanic produs în 1995 este inspirat din romanul literaturii clasice pentru copii „Vânt printre salcii”, de Kenneth Grahame. Sătul de curățenia de primăvară, Mole se aventurează din vizuina sa pentru prima dată și poposește la un râu, unde își găsește un nou prieten, Ratty. Cei doi îl cheamă și pe domnul Toad, care îi duce într-o călătorie de-a lungul drumului deschis, într-o rulotă. Când vine iarna, cei 3 se pierd unul de celălalt, însă, Mole și Ratty reușesc să se regăsească. Când ei află că domnul Toad nu are deloc intenții bune ,ei se văd obligați să îl găsească și să-i oprească planurile mârșave.
- URSUL DIN CASA ALBASTRĂ
Ursul locuiește în Marea Casă Albastră, unde are grijă de prietenii săi, ursulețul Ojo, șoricelul Tutter, lemurul Treelo, vidrele Pip și Pop și naratorul Shadow. El și prietenii săi au multe aventuri împreună. Acestea includ, în mod normal, rezolvarea problemelor și cooperarea între ei, pentru dezvoltarea abilităților necesare vieții. Fiecare episod se concentrează pe o temă care se pliază într-o lecție la sfârșit.
- TUPU
Serialul canadian-francez se învârte în jurul unei fete semi-sălbatice pe nume Tupu. Inspirată de cunoscutul Mowgli din „Cartea Junglei”, Tupu posedă o parte din manierele de bază și o înțelegere de bază a limbii engleze. Tupu locuiește în Parcul Central din New York, împreună cu prietenul ei, Whatzup, o veveriță și, de asemenea, petrece mult timp cu Norton, un băiat din oraș. Tupu este urmărită neîncetat de paznicul parcului, care face toate încercările pentru a demonstra existența fetei. Nereușind niciodată să o prindă, afirmațiile lui cum că o fată sălbatică ar trăi în parc îi determină pe oameni să îi considere cuvintele ca fiind tulburătoare.
- REDWALL
Matthias, un tânăr novice împlinește zece ani de când a fost adoptat de o mănăstire numită Redwall, după ce casa și familia lui au fost distruse de șobolanul Cluny the Scourge. Cu toate că a crescut în respectul și aprecierea folosofiilor mănăstirii, el visează să devină un mare războinic precum cel mai mare membru al ordinii, Martin the Warrior. Acest vis devine realizabil atunci când mănăstirea este asediată de Cluny. Matthias trebuie să-și protejeze casa cu orice preț. Serialul este bazat pe romanul cu același nume, scris de Brian Jacques.
- OMUL DE ZĂPADĂ
Filmul „Omul de zăpadă”, produs în 1982, este bazat pe cartea ilustrată a lui Raymond Briggs și animă aventura uni tânăr englez care face un om de zăpadă în seara de Crăciun. Acesta prinde viață în acea noapte și să-l duce pe băiat într-o aventură magică la Polul Nord, unde îl întâlnește pe Moș Crăciun. În dimineața următoare, băiatul se trezește și descoperă că omul de zăpadă s-a topit, lăsând doar pălăria, eșarfa, butoanele de cărbune și mandarina folosită drept nas într-un morman de zăpadă. Căutând în buzunarul halatului, băiatul găsește eșarfa pe care a primit-o de la Moș Crăciun și descoperă că nimic din ce trăise nu fusese doar un vis.