ARMATA E CU NOI! „Sunt mândru că am putut contribui la împiedicarea răspândirII COVID!”

    Declarația de mai sus aparține unui militar din cadrul UMZ1463 Florești, județul Cluj. Odată cu instaurarea stării de urgență, militarii Armatei Române au fost nevoiți să iasă pe străzi pentru a contribui la împiedicarea răspândirii virusului. Are o experiență de peste 28 de ani în domeniu, dedicat și pasionat în continuare de meseria lui.

    V-ați gândit vreodată că un asemenea eveniment va avea loc vreodată? Cum ați primit vestea că veti fi nevoiți să ieșiti pe străzile orașelor?

    M-aș fi așteptat la orice altceva, dar nu la o pandemie. Am fost anunțați din timp de către comandant că e foarte probabil ca acest lucru să se întâmple, așa că noi trebuie să fim pregătiți. Ne-a spus mereu să ne ținem telefoanele aproape pentru că putem fi chemați la unitate în orice moment.În 25 martie, acest lucru s-a și întâmplat. Am fost anunțați cu câteva zile înainte mergem la lucru pentru a începe pregătirile.

    În ce au constat aceste pregătiri?

    Ni s-a arătat cum să ne echipăm și dezechipăm corect cu acele mănuși și măști pentru că noi, împreună cu poliția, aveam să verificăm oamenii carantinați la domiciliu din județul Cluj. Iar orice contact cu un om suspectat că ar fi bolnav reprezenta un pericol pentru noi, chiar dacă păstram distanța față de el. S-a pus mai mult accentul pe dezechipare. E foarte important să iți dai jos masca și mănușile fără să atingi zonele care ar putea fi contaminate.

    Am văzut pe străzi patrule mixte formate din poliție și militari. Care era de fapt rolul militarilor acolo?

    Acolo, lucram împreună pentru ca lucrurile să meargă mai repede. Eu am stat doar la ieșirea din Cluj, iar acolo toate mașinile trebuiau oprite. Iar ca lucrurile să meargă mai repede și să nu formăm coloane infernale de mașini, eu verificam o mașină, iar colegul polițist altă mașină.

    Ați avut vreodată probleme cu vreo persoană care a refuzat să vă prezinte adeverința?

    Nu, oamenii au fost foarte receptivi și au înțeles că așa stau lcururile, asta e situația și nu ne putem opune. Dar au fost și zile în care colegii polițiști au dat zeci de amenzi oamenilor care se deplasau fără motiv.

    Care este rolul armei pe care o aveți în dotare și de ce este necesară?

    Avem armă în dotare la fel cum au polițiștii și jandarimii. Singura diferență este că arma noastră nu este încărcată. Noi nu avem voie să acționăm singuri sau de capul nostru. Nu putem lua nicio decizie, nu putem aplica amenzi sau reține persoane. Deciziile aparțineau polițistilor.

    Ce alte misiuni ați mai avut de îndeplinit?

    Tot împreună cu colegii polițiști am fost să împărțim Sfintele Paști oamenilor din zonele puțin mai defavorizate ale Clujului. Am fost la Pata Rât, insoțiți și de un preot. Oamenii s-au bucurat foarte tare să ne vadă și ne-au mulțumit. La fel am făcut și pentru oamenii din Florești, doar că acolo am fost singuri.

    O altă misiune era aceea de a verifica dacă oamenii carantinați au părăsit domiciliul. Asta făceam tot împreună cu polițiștii. Și când nu eram trimiși să patrulăm alături de polițiști pe străzi, eram trimiși să păzim diverse obiective.

    Alți colegi de-ai mei ai fost duși la Timișoara pentru a ajuta la construirea spitalului mobil. Eu mi-am desfășurat activitatea doar aici, în județul Cluj.

    Cum se desfășura acea verificare a oamenilor carantinați?

    Polițiștii țineau evidența tuturor oamenilor carantinați. Aveau o listă cu numele, adresa și numărul de telefon. Noi ii sunam pe oameni și îi rugam ca în 15 minute să iasă la poartă. Aceștia ieșeau și ne făceau cu mâna iar poliția bifa prezența lor pe o foaie. Acest lucru s-a întâmplat în mai multe sate din comuna Baciu, Chinteni și Nădășel.

    Cum credeți că va arata viața după relexarea restricțiilor?

    Cred că până la apariția unui vaccin lucrurile nu vor mai fi așa cum le știam noi până acum. Sunt de părere că restricțiile vor exista mereu, va fi o normalitate cu care noi vom fi nevoiți să ne obișnuim.

    BACIU CĂTĂLINA