STUDENȚII MEDICINIȘTI DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN PRIMA LINIE ÎN LUPTA CU COVID-19

    Întreaga lume se confruntă cu un număr semnificativ de persoane diagnosticate cu COVID-19. Multe dintre spitale nu sunt pregătite şi dotate corespunzător pentru a face faţă unui număr atât de mare de îmbolnăviri. Conform Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, până la sfârșitul lunii mai, au fost înregistrate 5934 de cazuri de infecţie cu noul COVID-19 dintre care 207 de decese.

    sursă: radiochisinau.md

    Voluntarii din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie alături de alţi asistenţi medicali şi medici din spitale luptă pentru vieţile celor diagnosticaţi cu COVID-19. Conform rectorului USMF, 103 studenţi sunt angajaţi ai instituţiilor medico-sanitare publice din ţară în calitate de asistenşi medicali, dintre care 40 lucrează în Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă (sursă: Sputnik.md)

    Mariana Covali este în anul patru la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ,,Nicolae Testemiţeanu’’ din Chişinău, Republica Moldova. Este asistentă medicală într-un spital din capitală.. Pentru ea, o zi de gardă începe la 7:30. Merge în zona unde îşi pune echipamentul de protecţie care constă din: costum chirugical, bonetă, bahile, mască, ochelari. Peste acel costum, îmbracă salopeta, botoşei şi şorţul impermeabil. Pe mâini, asistenţii medicali poartă trei perechi de mănuşi. După acest proces, Mariana trece prin două filtre în zona contagioasă.

    ,,Să fiu sinceră e îngrozitor. Cu toţii aşteptam ca numărul de pacienţi să scadă, dar el creşte în continuare, şi avem din ce în ce mai multe internări. E mult mai complicat de interacţionat cu pacienţii, pentru că echipamentele noastre creează o barieră psihologică între pacient şi lucrătorul medical. Pacienţii sunt la fel de înfricoşaţi, cum, de fapt suntem şi noi. La început, primele ture erau foarte dificile, pentru că nu ştiam ce ne aşteaptă şi asta ne crea un sentiment de spaimă”.

    ,,Vin în fiecare zi la spital cu speranţa că vor fi astăzi mai puţini pacienţi în stare foarte gravă. Şi plec cu ideea că am făcut tot posibilul pentru însănătoşirea pacienţilor”.

    ,,Sistemul medical din Republica Moldova, la momentul actual, încearcă să se descurce cu situaţia, dar privind statistica putem vedea că numărul pacienţilor continuă să crească şi cred că vom face faţă cu greu provocărilor”.

    Cei de acasă încearcă să îi susţină pe eroii care luptă pentru fiecare viaţă în parte, atât moral cât şi material. Mulţi dintre cetăţeni, proprietari de restaurante, localuri, vin în ajutor oferindu-le medicilor şi asistenţilor mese calde şi cuvinte de încurajare. Cel mai important lucru este suţinerea reciprocă dintre cadrele medicale. Mariana ne spune că în interiorul spitalului, toţi sunt uniţi. Mereu comunică pentru a găsi soluţii de a îmbunătăţi situaţia pentru pacient dar şi pentru lucrători.

    Cum va fi viaţa după COVID-19?

    ,,Pentru unii va fi cum era şi înainte de situaţia de urgenţă, alţii după atâta timp de autoizolare vor începe să perceapă altfel lucrurile care li se păreau fireşti până la momentul dat, spre exemplu o plimbare prin parc, o vizită la muzeu, teatru… Alţii vor pune accent mai mult pe relaţiile interumane şi pe socializare.”

    Studenta vine şi cu un mesaj pentru toţi cetăţenii.

    ,,Fiţi răbdători şi respectaţi regimul de carantină! Noi, lucrătorii medicali facem tot ce ne stă în puteri, de aceea rugăm înţelegere şi susţinere din partea voastră. În acest mod puteţi ajuta şi contribui la limitarea răspândirii virusului COVID-19.”

    MĂDĂLINA GUȘTIUC