Iuliana Railean este o tânără pasionată de modă, încă de mic copil. Este studentă la Design Vestimentar, la Universitatea Tehnică din Moldova și studentă la Economie și Afaceri Internaționale, la Universitatea Babeș-Bolyai. A absolvit până acum cursuri de actorie, pian și dans, dar și o școală de pictură.

Fotografie din arhiva Iulianei
Cum a început relația ta cu hainele ?
„Relația” mea cu hainele cred că a început de la vârsta de 3-4 ani, când am început să fiu conștientă și să îmi dau seama cu ce vor să mă îmbrace părinții. De atunci au început „problemele”. Când vedeam că mă îmbracă în ceva ce nu-mi plăcea sau în loc de pantaloni ”cloș”, ce erau la modă, începea distrația și scandalul. Așa reacționez până în ziua de astăzi la articolele ce nu imi sunt comode, nu mă reprezintă, nu sunt actuale sau în trend. Îmi amintesc că, prima piesă vestimentară, dacă se poate numi așa, care a fost făcută de mine la 6 ani, a fost rochia păpușii mele Bratz. Nu am o poveste similară cu a designerilor considerate genii, însă, cu mândrie spun că iubeam să le fac păpușilor mele ținute „la modă”, defilări, într-un cuvânt să le fac să se simtă speciale.
„Consider că stilul definește personalitatea, așa a fost și așa va fi !”
Ce este stilul pentru tine?
Prin stil, noi povestim lumii ce fel de personalități suntem, mai romantici, mai sensibili, mai puternici, mai impulsivi, etc. Pentru mine stilul este mai mult decât atât, e ceea cu ce respiri, aerul ce îți dă încredere de sine, cum te prezinți în fața unei societăți și cum le comunici despre farmecul tău și personalitatea ta. Sunt o fire ambițioasă și fără provocări îmi pierd interesul pentru viață. Îmi place să îmi realizez scopuri propuse zilnic, apoi să trec la altele, să fiu în continuă mișcare. Principiul meu este să știu bine ce vreau și să fac doar ceea ce îmi place. Viața e prea scurtă pentru a mă ocupa cu „prostii”.
Ai un model de viață ?
Detest exprimările de genul: „mie nu mi-a reușit, nici ție nu cred !”, „la mine așa a fost, la fel va fi și la tine !”. Fiecare este diferit, își are propriul drum și propria soartă. Ceea ce nu i-a reușit unuia, poate să îți reușească ție, și invers. Trebuie să fim propriul nostru model, azi să fim mai buni decât ieri, să evoluăm, și astfel, vom fi modelul ideal pentru viața și scopul ce ni-l dorim.

Fotografie https://www.instagram.com/jrailean/
Cu ce realizare personală te mândrești ?
Mă simt mândră că am un scop bine definit și merg cu pași fermi spre el. Multe persoane nu se pot găsi pe ei înșiși până la finalul vieții, însă eu văd acel scop spre care merg și lupt trecând prin multe greutăți. Fac asta pentru a mă simți fericită. Le fac pe toate concomitent: de la pictură, cusut, brodat, până la economie, management și ce ține de planul intelectual. Pe plan personal, încerc mereu să mă dezvolt psihic, fizic, și desigur, să merg spre scopul final, prin multe căutări, lectură și informare.
Te-ai gândit la o carieră diferită față de cea care-ți este predestinată de facultate?
Pe lângă profesia de inginer designer și economist, tind spre profesia de stilist. Această pasiune stă la baza acestor două profesii ce le studiez acum. Personal creez din propria satisfacție, însă responsabilitatea mea constă în crearea unui articol care poate fi în aceeași zi cusut și vândut. Este foarte greu să creezi haine și să urmărești în desenul tău această succesiune a produsului. Trebuie elaborat produsul elegant, deosebit, creativ, dar și utilitar.
„Cred că totul în viață se întâmplă cu un anumit scop.”
Ce faci pentru a-ți atinge scopurile ?
Tot ce se face pentru evoluția personală, trebuie să respectăm deciziile făcute, însă înainte de a le face să ne gândim foarte bine. Dacă se întâmplă că am greșit, analizez greșeala și încerc să nu o repet. Următorul meu scop este finalizarea unui curs de stilist, acesta fiind chiar primul pas spre scopul final. Cunoștințele obținute din facultate, combinate cu finalizarea unui curs, sau a mai multora, vor fi cu siguranță pasul spre succes.
Ai dori să te dezvolți în țara în care ești sau peste hotarele ei ?
Realistă fiind, corupția țării noastre și nivelul de dezvoltare sunt factorii ce nu permit multor antreprenori să inițieze o afacere, în orice domeniu existent în Republica Moldova. Sincer vorbind, aș dori inițierea propriului brand în Moldova, deoarece pe piață este insuficiență de specialiști. Mi-aș dori să fiu promotoarea acestor genuri de servicii, însă mai apoi, aș opta pentru o extindere în afara hotarelor.
Te consideri o persoană visătoare sau realistă? De ce?
Mă consider o persoană visătoare, dar nu pot adormi noaptea înainte de mă gândi ce trebuie să fac ca visul meu să devină realitate. Îmi place să visez, dar imi cunosc limitele și de ce sunt în stare pentru a-mi realiza scopurile. Mă mândresc de toate succesele obținute până la vârsta mea și o să continui tot așa. Învățătura – mama cunoștințelor !
Crezi că mediul în care ești îți oferă destule șanse pentru a te dezvolta ?
Nu cred că mediul în care sunt îmi oferă destule șanse de a mă dezvolta în direcția dorită. Cum am zis mai devreme, pentru a-mi realiza profesia dorită trebuie să fac cu totul alta pentru a fi cât de puțin aproape de cea dorită, și cu toate acestea, nu este suficient. Trebuie cu propriile forțe să cauți cunoștințe, cursuri, informații pentru a te dezvolta cu succes.
Consideri competiția un lucru bun în domeniul ales?
Pentru că nu avem mulți designeri autohtoni și afaceri de genul, noi nu vom funcționa prin competiție, ba din contra, conlucrând, organizând evenimente, fashion show-uri, promovări, asftel vom ridica faima țării cu profesioniști designeri și specialiști în domeniul fashion.
Care crezi că este cel mai mare eșec al modei din ultima perioadă?
Din cele mai recente creații din modă, cred că aș înlătura pantalonii răscroiți de la genunchi, sau, așa numiții, harem pants. Nu tot ce e la modă, e frumos. Stilul trebuie să fie menținut de fiecare. Indiferent de modă, trebuie să ținem cont de modelele alese proporțional fizicului și corpului nostru. Astfel nu riscăm să cădem pradă trend-urilor.
Care sunt laturile care te evidențiază? Cu ce te diferențiezi de alți designeri ?
Îmi place să țin toate lucrurile sub control, ceea ce cred că trebuie să fie caracteristic unui designer. El trebuie să cunoască să fie un manager bun, un antreprenor, un marketolog, un promotor, un fotograf, un stilist, un contabil, un tehnolog, un croitor, și nu în ultimul rând, o persoană creativă pentru a face față lucrurilor propuse.
Care este cel mai mare eșec de până acum? Ce lecție ți-a oferit ?
Pot zice ferm, că nu am avut vreun eșec care m-a marcat major. Sunt o persoană care face doar ceea ce îi place și îi aduce satisfacție, respectiv, dacă am încercat de mai multe ori un lucru și nu mi s-a primit atunci, rezultă că nu îmi va plăcea, și ca rezultat mă voi apuca de lucrurile care îmi reușesc și care le fac bine.
Care a fost cea mai grea decizie pe care a trebuit s-o iei ?
Cea mai grea decizie pe care a trebuit s-o iau, a fost alegerea facultății. Conștient am rămas în țară, pentru a face facultatea de design vestimentar și am fost la fel de conștientă că țara și nivelul de învățământ nu mă vor satisface niciodată îndeajuns. Am rămas pentru a încerca să fac o schimbare și pentru aceasta am în spatele meu a doua facultate ce mă dezvoltă și mă învață la nivel european. Mai apoi, voi putea implementa aceste cunoștințe nu doar în afacerea mea, dar și la nivel de țară.
Ce sfaturi le-ai da oamenilor care vor să se apuce de design ?
Pe oamenii care vor să se apuce de design, îi sfătuiesc să se gândească bine înainte de a face alegerea, să găsească argumente și desigur să se uite din perspectiva greutăților ce le pot întâlni pe parcurs. Trebuie să se gândească dacă la finele facultății ar putea face față job-urilor cerute pe piață, sau dacă vor avea puteri și dorință pentru a-și crea propria afacere. Este o profesie frumoasă, însă nu la fel de colorată cum pare. Este nevoie de multă muncă de sine stătătoare, mult curaj și creativitate.
EUGENIA CIURCĂ