Din pasiune pentru bere

     Konrad Zelina este un tânăr în vârstă de 29 de ani, pasionat de biologie și biotehnologie și a început să producă bere artizanală la el acasă din curiozitate, a dorit să vadă dacă reușește să facă un produs de calitate. În scurt timp însă și-a dat seama că producerea berii artizanale poate fi o afacere și visează să-și deschidă o fabrică.

De unde ideea de a produce bere de casă?

Am văzut pe internet, pe YouTube, că e foarte ușor să faci bere acasă, bere artizanală. Am discutat despre asta cu prietenii mei și am decis să încercăm și noi să vedem cum iese, dacă iese. Totul a început cu ,,Haideți să facem o bere!

E o tradiție de familie sau doar o pasiune de a ta?

De pasiune, clar. Sunt iubitor de bere, îmi place berea nefiltrată. Din clasa a V-a îmi place biologia, iar când am ajuns la facultate am avut o disciplina, biotehnologie, unde am văzut și am învățat cum se face mierea, vinul, iaurtul. Cred că asta m-a ambiționat să încerc și eu sa produc bere, săpunuri și orice îmi stârnea interesul.”

Când ai început să o produci?

Totul a început acum doi ani, doi ani și jumătate. După ce am urmărit mai multe videoclipuri și m-am documentat despre berea de casa, am cumparat tot ce aveam nevoie de pe un site care comercializează produsele necesare.”

Ce conține această bere?

În primul rând, un ingredient de bază este malțul în care se află  majoritatea zahărului. După aceea se folosește o altă cantitate de malț aromat (caramelizat, prăjit, cu fulgi de ovăz sau orz) pentru a avea un gust deosebit, hamei și drojdie. Sunt foarte multe tipuri din fiecare, în funcție de aroma pe care vrei să o dai berii, alegi ingredintele.

Care sunt procedurile pe care trebuie să le respecți pentru a produce o bere de calitate?

Prima data trebuie zdrobit malțul, după care este procedura mashin. Aici trebuie amestecat malțul cu apă caldă, apoi amestecul trebuie să stea o oră, o oră jumate la aproximativ 68 de grade. După asta trebuie filtrat lichidul și pus într-un vas la fiert timp de o ora sau o oră jumătate. Trebuie adăugat hameiul care dă gustul amărui, iar la final, din nou trebuie adăugat puțin hamei. Acesta mai poate fi adăugat și în timp ce berea fermentează.

Ce gust are acestă bere?

Gustul este foarte bun, complex, simți mai multe arome într-una. Pentru berea engleză consistența este diferită deoarece zahărul caramelizat nu fermentează, rămâne în bere.

Care este Berea care tie îți place să o produci?

Eu produc bere de tip Ale pentru că aceasta trebuie fermentată la o temperature în jur de 18-20 de grade. În schimb Berea Lager sau Pilsner trebuie fermentată la sub 15 grade, altfel gustul nu va fi unul aromat. Neavând un loc în care să țin o cantitate mai mare de bere la o temperature așa de scăzută, am ales să produc Berea Ale.

Cu ce este diferită față de berea pe care o găsim în magazine?

Această bere este nefiltrată și nepasteurizată, având o rețetă diferită fața de berea din comerț. Eu nu folosesc nimic chimic, nu adaug alte plante sau alge pentru a purifica și limpezi berea.

În ce mod o comercializezi și unde poate fi găsita?

Încă nu am contracte cu firme la care să o vând, momentan nu o comercializez. Fac doar pentru prieteni. În viitor vreau să îmi deschid o fabrică de bere, dar pentru asta am nevoie de mulți bani. Acum vreau să încep o altă afacere cu ciuperci pentru a strange banii de care am nevoie, pe care apoi să îi investesc în fabrica de bere.

Ce alte pasiuni mai ai?

Îmi place foarte mult să gătesc și mai ales să fac pâine cu maia. Îmi place să fac mâncare în care să folosesc ciuperci, ceea ce m-a determinat să încerc să cresc ciuperci. Îmi place foarte mult să analizez tot procesul prin care trece o ciupercă, de la creșterea celulei până la obținerea produsului, este totul foarte interesant.   

Konrad lucrează în prezent în laboratoarele facultății de Biologie a universității Babeș-Bolyai. Pe lângă producerea berii de casă, experimentează și producerea altor produse, fără a le comercializa.

ALEXANDRA PLEȘAN


Posted

in

by

Tags: