SĂ NE FOCUSĂM PE CEEA CE AVEM, NU PE CEEA CE NU AVEM!

    Toate planurile inițiale pentru acest an au fost dat peste cap, din cauza cunoscutei pandemii cu care ne confruntăm. Oamenii par mai preocupați de protejarea sănătății fizice, a stării generale, uitând că psihicul ne controlează, în unele situații, mai mult decât fizicul. Am stat  de vorbă, pentru Student Press, cu Amalia Oltean, psiho-pedagog la Complexul de Servicii pentru Recuperarea Copiilor cu Handicap Neuropsihic Sever, “Pinocchio”, din Cluj-Napoca, psiho-terapeut.

    Ați fost căutată de pacienții dumneavoastră pentru sfaturi sau pentru reluarea ședințelor?

    Amalia Oltean: Da, foarte mulți clienți în perioada aceasta au fost doritori să reluăm sau să începem terapia, tocmai pentru că nivelul de anxietate a crescut  foarte mult. În ceea ce mă privește, am ales să lucrez pro-bono doar cu cadrele medicale și copiii acestora, considerând că, ei fiind linia întâi, sunt expuși și își asumă foarte multe riscuri. Inclusiv faptul că  nu își văd copiii o perioada destul de lungă. Chiar cunosc astfel de familii care le-au spus copiilor :“Nu știu când ne mai vedem!”.

    Cum credeți că gestionează cadrele medicale această situație?

    Amalia Oltean: Nu vorbim de nivel de anxietate crescut sau scăzut pentru că ei sunt puternici în momentele acestea, încât nu au timp să își analizeze situația în care se află. În astfel de momente, monitorizăm zilnic progresul sau evoluția acestor trăiri. De asemenea, adună experiențele în funcție de numărul de pacienți, cerințele superiorilor, de nemulțumirile care apar în sistemul nostru medical. Și toate astea vin și își pun amprenta asupra lor.

    Stăm în case foarte mult, ce ne puteți spune despre problemele care pot apărea în cuplu? Amalia Oltean: Cred că cele mai multe glume în online au fost pe seama cuplurilor. Sunt în stare să își asume amenzile, arestul chiar, doar că să ia “o gură de aer”. Este dificil, deși în relația de cuplu ne simțim cel mai confortabil. Nu suntem pregătiți pentru asftel de momente pentru că viața noastră cotidiană nu ne-a creat până acum contexte de acest gen. Acum în afară de relația de

    cuplu și de rolul partener-parteneră, avem pe lângă noi și alte roluri pe care ni le însușim în același timp. Fie suntem părinți, fie suntem copii responsabili și ne certăm părinții să stea acasă, fie avem probleme la job pe care încercăm să le rezolvăm, iar dacă avem copii lucrurile se complică și mai mult. Toate astea aduc frustrări și frustrările le manifestăm acolo unde suntem noi cel mai comfortabili, unde nu sunt norme sociale și atunci acolo încercăm să ne mai dăm drumul, să spunem lucruri nepotrivite, să mai ridicăm tonul, să avem comportamente care nu sunt benefice pe termen lung. Aici e mai mult de discutat, dar pentru relația de cuplu e mai bine să aplanăm conflictele. Este foarte important să fim atenți când ne activăm pentru că atunci simțim din punt de vedere fizic că ne crește pulsul, că tonul vocii se ridică. În acel moment, e important să luăm o pauză, să facem orice doar că să se liniștească lucrurile. Nu este ok să abordăm subiecte grave, grele, nu recomand. Este foarte important să încercăm să rămânem liniștiți din toate punctele de vedere.

    Cum credeți că ne afectează, chiar și fizic, starea de neliniște de exemplu?

    Amalia Oltean: În momentul în care rămânem liniștiți, sistemul nostru imunitar se întărește, rămâne puternic. În momentul în care ne panicăm, ne activăm, ne enervăm, sistemul nostru imunitar scade. Ori pentru noi, în acest moment, focusul este sistemul imunitar. Avem nevoie să rămânem puternici în fața situației, prin urmare nu ne enervăm, încercăm pe cât posibil să fim liniștiți. Ce putem face și este foarte important pentru creierul nostru? Totul trebuie să fie predictibil pentru că atunci nivelul nostru de anxietate nu crește. Nu putem să ne facem planuri pe termen lung, dar putem să ne stabilim ce facem astăzi și să ne stabilim o rutină simplă în care să știm

    “dimineață facem asta, la prânz sau seara facem asta!”. Îmi propun ca săptămâna să am o activitate artistică, una sportivă și așa mai departe. Atunci, creierul nostru știe ce urmează să se întâmple, el nu este surprins de lucrurile care vor urma să se întâmple. Tot ce putem planifica este timpul nostru imediat. Oricum, creierul nostru este într-o stare de veghe în legătură cu ce va urma, așa că tot ce putem face, facem astăzi cel mult, gândindu-ne la ziua de mâine.

    La ce să ne concentrăm în aceste momente?

    Amalia Oltean: În orimul rând să nu ne focusăm pe ce NU avem. Tindem să facem asta oricum, dar mai ales acum în perioada asta “nu avem voie să ieșim, nu avem voie să interacționăm, nu avem voie să…”, bun. Haideți să încercăm să ne facem o listă sau să conștientizăm zilnic ce avem voie să facem, ce putem să facem. Pentru că să știți că viața noastră nu este atât de dificilă. Noi nu suntem într-un război, nu suntem într-un pericol în care acum nu avem nevoile de bază  asigurate. Deci noi suntem încă bine din punctul acesta de vedere. Atunci haideți să fim recunoscători pentru ceea ce avem și să le spunem și copiilor noștri și celor din jurul nostru:“Uite ce avem!”.

    DIANA MARIA IONESCU