STRESUL DIN SESIUNE SCADE LA DOG ASSIST!

  Un câine mare, negru asemenea nopții târzii ne întâmpină imediat ce intrăm pe ușa unei case înalte. Numele ei este Kira, o cățelușă special dresată pentru terapie. Alături de ea, fata care ne va ajuta să uităm de stresul ce vine odată cu sesiunea. În următoarele 50 de minute vom participa la un program anti-stres asistat de câini.

  NOTA 10 PENTRU KIRA

  Keep Calm With Dogs sau Camera cu câini este un proiect derulat încă de la începutul Asociației Dog Assist, din anul 2013, organizat în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, Departamentul de Psihopedagogie Specială, Facultatea de Medicină Veterinară, USAMV Cluj-Napoca, UBB- Biroul pentru studenții cu dizabilități. „Acesta era gândit ca un proiect, de fapt așa a și continuat, care se derula în sesiune, studenții aveau sesiuni de activități gratuite, asistate de animale, la care participau cu scopul reducerii stresului și creșterii stării de bine a acestora. Ne-am gândit că ar fi o mână de ajutor pentru a le crește performanțele și atenția, spun studiile, ulterior în cadrul examenelor și sesiunilor de învățare pentru examene, ne spun reprezentanții Asociației Dog Assist.

              Suntem în jur de 10 participanți. Ochii fiecăruia dintre noi fug în stânga și-n dreapta după cățelușa neagră, Kira. În următoarele momente ne aflăm la ultimul etaj al casei, în Camera cu câini.

  Sursa: Facebook Dog Assist- Terapie Asistată de Animale

  O cameră albă, susținută de stâlpi maro de lemn, sub care se așterne o mochetă de culoare gri. Ședința începe. Stăm cu toții pe saltele, iar discuția debutează cu câteva sfaturi esențiale despre câini, cum să-i înțelegi și de ce trebuie să ținem cont atunci când vrem să ne luăm un câine.

              Acum toată lumea e în picioare, așteptând. Pentru ca studenții sa scape de stres, sunt puse în plan câteva activități de tip joc. „În cadrul acestor ședințe nu există o structură clară, ai un desfășurător, niște jocuri pe care ți le propui, dar mergi destul de mult și pe dinamica grupului și pe ce simți că vine de la cei care participă., menționează reprezentanții Asociației.

  Ceea ce trebuie să facem e să transportăm boabe de câini cu ajutorul unor tuburi lungi, boabe ce trebuie să ajungă până la Kira, ce stă în partea cealaltă a încăperii. Trebuie tactică și gândire, iar munca în echipă e esențială, deoarece fiecare trebuie să țină de un tub pentru ca bobița să nu cadă. Trebuie folosite toate tuburile, iar planul stabilit pare a nu funcționa din prima.

                                           Sursa: Facebook Dog Assist- Terapie Asistată de Animale

  Când jocul e gata si cățelușa Kira a primit recompensa, urmează o altă activitate, de data aceasta una individuală. În șir indian ne așezăm în fața Kirei, la o distanță de aproximativ un metru, fiecare cu același scop. Cine reușește să arunce cinci bobițe direct în gura ei, câștigă.

       Asemenea unor competitori adevărați, fiecare își pune în evidență abilitățile. Însă doar unul e câștigător. „În cele 50 de minute petrecute în Camera cu câini scurgerea timpului a fost foarte rapidă. Au fost activități educative, altfel decât cele cu care eram obișnuiți, care m-au ajutat să uit de învățat.”, declară Nicoleta, marea câștigătoare.

  Premiul este un biscuit canin în formă de os care ajunge tot la Kira. La sfârșitul ședinței, examenele păreau departe, departe!

  Sursa: Facebook Dog Assist- Terapie Asistată de Animale

  IULIA MORARU