TEHNICI DE RELAXARE PSIHOLOGICĂ

    Trif Sabina este absolventă a Facultății de Psihologie din Cluj, în prezent cadru didactic la aceeași facultate. Spune că, deși la prima vedere vârstnicii sunt mai afectați de schibarea modului de viață, toate categoriile, inclusiv tinerii și copiii, pot fi afectate. Pe de altă parte, este normal să ne simțim stresați, pentru că trecem printr-o perioadă plină de schimbări și ambiguitate, se poate pierde contactul cu oamenii, rutina se întrerupe, iar social media ne bombardează cu știri înspăimântătoare. Prima recomandare se referă la faptul că trebuie să ne sunăm mai des rudele și prietenii, să menținem contactul social cu orice preț.

    Fitu Sergiu: Ce ar trebui să facem pentru a reduce anxietatea?

    Trif Sabina:  Atunci când simțim că ajungem într-o stare de distres putem folosi câteva strategii ca să ne calmăm. O strategie foarte eficientă este reprezentată de tehnici de relaxare, care sunt ușor de învățat și rapid de implementat. O tehnică de relaxare are la bază respirația abdominală, așează-te într-un loc confortabil, pune o mână pe abdomen și o mână pe piept. Inspiră pe nas, având grijă ca aerul să meargă în abdomen, acesta să se umfle atunci când inspiri, iar pieptul să rămână pe loc. După ce inspiri adânc pe nas, expiră încet pe gură.

    O altă tehnică potrivită este vizualizarea, trebuie să  găsești ”locul fericit”. Astfel, această tehnică presupune să îți creezi o imagine mentală a unui loc care te face să te simți relaxat. Gândește-te că ești pe plajă la soare, întins în iarbă la munte sau pe o bancă în parc. Atunci când îți imaginezi locul, fă-o foarte foarte detaliat – gândește-te cum arată, cum miroase, cum se simte sau ce se aude.

    De asemenea, te poți relaxa prin utilizarea mușchilor. O să ai nevoie tot de un loc liniștit. Întinde-te, respiră încet și încordează pe rând diferite grupe musculare. De exemplu, începe prin a încorda un pumn. Ține-l așa câteva secunde și observă tensiunea pe care o simți. Apoi eliberează strânsoarea și observă cum se modifică starea. Fă asta pe rând cu diferite grupe musculare.

    În final, îndreaptă-te curiozitate, spre ceea ce simți. De unde vine neliniștea? Ce stă în spatele ei? Ce poți face pentru a rezolva problema identificată? Fă-ți un plan cu posibile soluții pentru prolemele pe care le identifici.

    Fitu Sergiu: Ce sfaturi aveti pentru a ne mentine mentali sănătoși în această perioadă?

    Trif Sabina: În primul rând, încearcă să rămâi activ fizic. Dincolo de beneficiile pentru sănătate, activitatea fizică te ajută să rămâi mai ancorat și să fii prezent. Poți găsi diferite alternative, de la cursuri de yoga online, la traineri personali care își oferă serviciile prin videocall. Dacă ai copii, este o idee foarte bună să faceți activități fizice împreună, adaptând nivelul pentru ei. Încearcă să gândești creativ modalități de a face mișcare,  poți dansa, poți îmbina curățenia cu diferite exerciții, poți să alergi pe trepte.

    La fel de important este să ajungi să ai o rutină. Altfel, este foarte ușor să te lași pradă unei perioade de lâncezeală, în care zilele și orele par să se amestece. Astfel, stabilește o oră de trezire similară pentru toate zilele. Stabilește ore pentru a mânca, pune timp deoparte pentru a găti, lasă o perioadă pentru hobby. Bineînțeles, dacă ești angajat, include și orele de muncă în această rutină.

    Dacă te simți inspirat, e un moment excelent de dezvoltare personală, învață să gătești, fă un curs online despre orice ți-ai dorit mereu să înveți. Recuperează cititul și filmele de care nu ai avut timp în ultimul an.

    Cu toate că această perioadă este grea pentru toată lumea, trebuie să ne menținem sănătoși mental și să ne implicăm în activități zilnice care să ne scoată din aceste stări, care se pot agrava pe zi ce trece, dacă nu suntem atenți.

    SERGIU FIȚU