Conștient în subconștient – lumea viselor lucide

    Aveam în jur de 8 ani când „m-am trezit” pentru prima dată în timp ce visam. Eram într-un chioșc de ziare și reviste, mă întrebam ce să aleg, când am avut un sentiment că ceea ce se întâmpla nu era real, deși se simțea real. Cumva, intuitiv probabil, mi-am dat seama că visez.

     În continuarea visului, am ieșit din chioșc, mi-am continuat drumul și am văzut silueta unui bărbat, care a început să mă urmărească. Am grăbit pasul, la fel a făcut și el. Am început să alerg, dar în vise, de cele mai multe ori, nu reușești să alergi la viteza ta normală, parcă te încetinește ceva, în special dacă ești urmărit. În timp ce alergam, m-am gândit că, dacă sunt conștientă că visez, trebuie să pot să îmi influențez visul într-o anumită măsură.

    Gândul care a apărut spontan în mintea mea a fost că îmi doresc să apară ceva sau cineva destul de puternic cât să îl doboare pe bărbatul care alerga după mine. În următoarea secundă, un tigru din stânga lui l-a răsturnat la pământ. M-am oprit din încercarea (zadarnică oricum) de a alerga, m-am uitat în spatele meu și am văzut drumul pustiu. Așa s-a încheiat primul meu vis lucid.

    M-am trezit în dimineața următoare, cu cel mai mare entuziasm. Tocmai aflasem nu doar că pot să fiu conștientă că visez, dar și că pot să îmi controlez visele, iar visele lucide nu au încetat să apară. În perioada respectivă mergeam la psiholog, din alte motive, dar nu am avut niciodată curajul să îi povestesc experiența mea. Mi se părea neobișnuită și nu știam dacă există alte persoane care au mai întâmpinat-o vreodată, neavând încă primul telefon sau calculator, de pe care aș fi putut să caut mai multe informații.

    Fiind un copil care nu înțelegea deloc fenomenul, mă gândeam că psihologul fie nu o să mă creadă, fie o să râdă de mine, fie o să spună că e imposibil să faci așa ceva și doar mi se pare că s-a întâmplat cu adevărat. Sau toate trei la un loc. Dar timpul a trecut, visele lucide au continuat, iar eu am învățat tot mai multe despre ele.

    Scurt istoric al conceptului de vis lucid

    Deși denumirea a apărut mult mai târziu, relatările despre vise lucide există încă din Antichitate. În lucrarea De Insomniis, Aristotel a scris că „deseori, când cineva este adormit, există ceva în conștiința lui care declară că ceea ce i se prezintă nu este decât un vis”. Astfel, filosoful a descris conștientizarea din timpul visului, adică elementul principal care face visul să fie unul lucid.

    El a mai adăugat că visul continuă să se deruleze, dar ceva dinăuntrul persoanei „vorbește”, spunându-i că „imaginea lui Koriskos se prezintă, dar adevăratul Koriskos nu este prezent”. În filosofia greacă, Koriskos reprezintă o entitate, fie ea om sau animal.

    Abia în 1913, termenul de vis lucid a fost elaborat de către psihiatrul și scriitorul Frederik van Eeden, în articolul său intitulat Un studiu al viselor. Eeden și-a notat și studiat propriile vise, începând cu anul 1896. Dintre toate, 352 au fost vise lucide. A întocmit o listă cu șapte tipuri de vise, cele lucide fiind al șaptelea tip, dar cel mai important, în viziunea lui. Psihiatrul a declarat că ultimul tip de vise este cel mai interesant și demn de studiat, deoarece „ești conștient pe deplin de împrejurimile tale, poți să îți direcționezi acțiunile în mod liber, iar somnul este odihnitor și neîntrerupt”.

    Ilustrație de Daria Gizdavu

    Ce se întămplă în creier?

    Visele lucide nu sunt atât de neobișnuite precum par. În jur de 55% din populația lumii a avut unul sau mai multe vise lucide de-a lungul vieții, iar 23% dintre aceștia au parte de astfel de vise cel puțin o dată pe lună.

    Ceea ce se întâmplă în timpul unui vis lucid se numește metacogniție, adică a fi conștient de faptul că ești conștient. Sau a ști faptul că știi. Cu alte cuvinte, metacogniția încorporează cunoștințele despre procesele cognitive proprii. Din această cauză, toate funcțiile creierului implicate în visarea lucidă sunt funcții cognitive de o importanță majoră, precum memoria, imaginația sau abilitatea de a planifica.

    Neurologul John Allan Hobson a teoretizat acțiunile creierului în timpul unui vis lucid. Conștientizarea are loc în cortexul prefrontal, una din părțile creierului care, în mod normal, este dezactivată în timpul somnului REM (rapid eye movement), dar se reactivează în momentul în care îți dai seama că visezi. Apoi, cel care visează trebuie să fie destul de atent cât să lase visul să continue, precum și să rămână destul de conștient cât să își amintească faptul că e doar un vis.

    De asemenea, emoțiile resimțite în timpul viselor lucide par foarte reale. Acest lucru se datorează faptului că amigdala, glanda care contribuie la crearea emoțiilor, este activă în timpul somnului REM.

    „Visele lucide reprezintă o stare hibridă a conștiinței, cu atribute ale trezirii, dar și ale visării.”

    The Neuroscience of Consciousness (2018)

    Cum pot să visez lucid?

    Toată lumea are abilitatea de a visa lucid, chiar dacă unii dintre noi nu am reușit să o folosim până acum. Din majoritatea studiilor despre vise lucide, realizate până în prezent, s-a constatat faptul că persoanele care trăiesc „pe pilot automat”, adică nu sunt destul de ancorate în momentul prezent (au aceeași rutină în fiecare zi, nu sunt atenți la mediul înconjurător, se uită în jos atunci când umblă, acestea fiind doar câteva exemple) sunt mai puțin predispuse să aibă astfel de vise.

    Cea mai menționată tehnică este păstrarea unui jurnal al viselor, în care să notezi tot ce îți amintești din visele tale, în fiecare dimineață. Este esențial ca acest lucru să se întâmple chiar după momentul trezirii, deoarece, după numai 10 minute de la trezire, uităm aproximativ 90% din tot ce am visat în noaptea precedentă.

    Analizarea jurnalului ajută la recunoașterea unor tipare și simboluri recurente din vise, care, în cele din urmă, vor determina distingerea unui vis de realitate.

    Există câteva metode principale prin care poți reuși să visezi lucid. Acest videoclip le explică, pe scurt, pe cele mai importante:

    Experiențe și similarități

    „Știți cum telefoanele ar trebui să nu funcționeze în vise? Al meu funcționează. E ca un Android mai vechi, care face poze foarte pixelate, dar merge la fel de bine ca un smartphone”, spune un membru al grupului de Facebook Lucid Dreaming, într-o postare.

    Aceasta este o excepție de la regulă, însă majoritatea persoanelor care visează lucid pot să confirme o serie de aspecte similare legate de felul în care funcționează dreamscape-ul (lumea/ spațiul/universul viselor). De exemplu, imaginea din oglindă apare distorsionată, cuvintele se schimbă atunci când vrei să recitești un paragraf, acele ceasurilor se mișcă mult mai repede decât în realitate și multe altele.

    Detaliile de acest gen sunt, de obicei, cele care declanșează trezirea conștiinței, iar persoana în cauză își dă seama că lumea în care se află nu este reală. Fiecare persoană, însă, poate avea o altă modalitate de a deosebi realitatea de vis. Una dintre cele mai cunoscute este testarea gravitației. În vise, creierul nu percepe forța gravitației ca în mod normal, prin urmare simțim că ne aflăm puțin deasupra pământului, ca și cum am pluti la câțiva centimetri deasupra lui.

    Aproape toate visele mele sunt legate de perioada copilăriei, când locuiam în altă casă, iar pentru că visele de acum sunt amestecate cu amintirile de atunci, îmi dau seama că visez”, spune artistul mexican Eduardo Matias.

    Autoportret

    Încep să visez că mă plimb prin grădina mea veche, explorând împrejurimile, cerul, florile, insectele. Pot să controlez ce se întâmplă în visul meu și unde o să ajung. Am cele mai multe vise lucide atunci când trag un pui de somn după-amiaza. Înainte să dorm, îmi pun niște muzică pe fundal, care mă ajută să creez diferite povești în mintea mea, iar în timp ce visez, parcă aud muzica în continuare.

    Deși în visele noastre se petrec deseori lucruri imposibile în viața reală, precum exemplul lui Eduardo legat de amintiri, de cele mai multe ori nu realizăm că sunt ieșite din comun. De aceea, pentru a ne dezvolta abilitatea de a visa lucid, e important să exersăm „verificarea realității” (reality checking), pentru a distinge elementele reale de cele imaginare. Astfel, atunci când visezi și observi ceva ce știi că nu se poate întâmpla în realitate, mintea conștientă își dă seama că e vorba de un vis.

    Entuziasmul din timpul primului vis lucid poate duce la experiențe amuzante în cadrul visului, iar acest lucru se observă în postările de pe grup:

    • Am oprit un personaj din vis pentru a intra în mașina lui, și i-am spus că în acest moment visez, iar corpul meu e acasă, întins în pat. Nu știu de ce, dar i-am dat și adresa mea.”
    • Eram într-o baie publică și mă spălam pe mâini, împreună cu doi colegi. M-am uitat la fețele lor și am văzut că arătau diferit. Mi-am dat seama că visez și le-am spus «băieți, ăsta e un vis». S-au uitat foarte confuzi la mine.
    • După ce am avut primul vis lucid, m-am trezit în timpul nopții, apoi am adormit din nou și am continuat același vis. Așa se întâmplă de atunci. Somnul meu se transformă într-un serial cu pauze de publicitate.
    Ilustrație de Daria Gizdavu

    Beneficii

    Visele lucide pot să aibă un impact major asupra creativității și a abilității de a rezolva probleme. În timpul visului, atât mintea conștientă, cât și cea subconștientă operează simultan, lucru aproape imposibil de realizat atunci când ești treaz. Singurul moment în care se consideră că poți să îți activezi subconștientul, în afara unui vis lucid, este în timpul unei stări de meditație profundă, care, de obicei, este posibilă după ani întregi de exersat.

    În cartea Exploring the World of Lucid Dreaming, publicată în 1990, Stephen LaBerge și Howard Rheingold discută despre creativitate prin prisma viselor lucide. Sunt incluse testimoniale de la numeroase persoane care afirmă că visele lucide i-au ajutat să rezolve probleme precum compunerea unei melodii noi, în cazul muzicienilor, sau a unei picturi noi, în cazul artiștilor. Alții au spus că visele lucide i-au ajutat să rezolve probleme de matematică pe care nu le înțelegeau sau chiar să găsească cel mai potrivit nume pentru viitorul lor copil.

    Autorii consideră că această creativitate provine din „accesul conștient la conținutul minții subconștiente”, la „cunoștințe tacite”, pe care nu știam că le avem, deci nu ne puteam folosi de ele.

    Unele teorii despre vise sugerează că poți interacționa cu alte părți ale minții tale, deoarece orice obiect sau ființă care apare în vis ar fi, de fapt, o idee din subconștient, materializată în altă formă.

    De asemenea, visele lucide stimulează creativitatea deoarece poți să ai experiențe similare cu scrierea unei povești sau realizarea unei misiuni într-un joc video. Ești imersat într-un fir narativ care te implică în mod direct și care poate fi coordonat de către tine.

    Un studiu psihoterapeutic din 2015 sugerează că persoanele care suferă de coșmaruri cronice pot să le reducă frecvența și să le amelioreze, învățând să aibă vise lucide. Studiul se numește „Cogniția în timpul visului – o intervenție terapeutică asupra coșmarurilor”, iar subiecții acestuia au fost 32 de persoane care aveau coșmaruri de cel puțin două ori pe săptămână. Persoanele respective au învățat, prin terapie, tehnici prin care să viseze lucid, cu scopul de a schimba traiectoria coșmarurilor. După încheierea studiului, subiecții au confirmat că frecvența coșmarurilor s-a redus de la câteva ori pe săptămână la 2-3 ori pe lună, iar calitatea somnului s-a îmbunătățit.

    Ilustrație de Daria Gizdavu

    Riscuri

    Deși nu există studii concluzive, unele situații neplăcute sunt considerate o consecință a viselor lucide. Dintre toate, fenomenul de sleep paralysis este cel mai des menționat, fiindcă presupune trezirea conștiinței în timpul somnului, la fel ca în cazul unui vis lucid.

    Am avut și momente în care puteam să îmi controlez visele, dar momentele de sleep paralysis au fost mai dese”, spune Mara Borodi, studentă în anul IV la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

    În cartea Handbook of Sleep Medicine, publicată în 2011, se menționează faptul că principala cauză a sleep paralysis-ului ar fi inabilitatea creierului de a face tranziția, într-un mod corect, de la o etapă a somnului la alta.

    Având multe astfel de experiențe, Mara a studiat fenomenul și a înțeles că anumite mecanisme ale creierului, care funcționează în timpul somnului, nu sunt oprite atunci când te trezești, iar astfel, unele fragmente din vis se intersectează cu realitatea.

    Mara a început să aibă experiențe de acest gen în clasa a XII-a, iar anul doi de facultate a fost cel mai rău, deoarece uneori avea sleep paralysis de 3-4 ori pe noapte: „Vedeam camera exact cum era în realitate, dar nu puteam să fac absolut nimic. Încerci foarte mult să te miști sau să strigi, chiar simți că te dor mușchii la cât de mult încerci, dar nu poți să faci nimic, nu te poți trezi.

    Cele mai terifiante au fost patru experiențe în care apărea același personaj din visele ei, un bărbat care o ataca și îi spunea „de data asta nu mai scapi, nu te poate salva nimeni”. Din fericire, astfel de momente au devenit tot mai rare. În acest an, a avut o singură experiență neplăcută și speră ca situația să se îmbunătățească tot mai mult.  

    Nu toate persoanele care suferă de sleep paralysis pot să viseze lucid. Multe alte aspecte, precum calitatea somnului, stresul cotidian și existența altor afecțiuni psihice pot să declanșeze acest fenomen, însă e bine de reținut că visele lucide pot reprezenta o cauză.


    Până în prezent, se pare că beneficiile viselor lucide sunt mai numeroase decât riscurile. Acest fenomen despre care se relatează încă din Antichitate a stârnit interesul multor oameni de știință de-a lungul timpului, iar ocazia inedită de a fi conștient în propria minte subconștientă dovedește că experiența unui vis lucid merită încercată.