Articol realizat de Ana Indre și Grațiela Blidariu
O să mai călătorim în următoarea perioadă? Dacă da, unde, când și în ce condiții? Acestea sunt întrebările cu care se confruntă majoritatea oamenilor care aveau planificate călătorii în următoarea perioadă. Pe lângă aceștia, mijloacele de transport care facilitau turismul, hotelurile, agențiile de turism și orice companie care își câștiga existența din călătoriile oamenilor au de suferit pierderi considerabile. Fără îndoială, turismul mondial se confruntă cu cea mai mare criză din istoria lui.
În urma unei consultări a situației, Parlamentul European estimează o scădere în venituri de un miliard de euro lunar în domeniul turismului din cauza pandemiei de Covid-19. La nivel mondial, turismul reprezintă 10% din PIB și este responsabil cu peste 330 de milioane de locuri de muncă.
Dintre toate mijloacele de transport, companiile aeriene au fost cele mai afectate în această perioadă. Datorită restricțiilor de călătorie și a măsurilor luate pentru a opri răspândirea noului coronavirus, traficul aerian la nivel mondial a scăzut cu un procent de 78% față de aceeași perioadă a anului 2019, conform Eurocontrol. Asociația Internațională a Transportului Aerian susține că transportul aerian ar putea pierde peste 228 de miliarde de euro în anul 2020 datorită acestei scăderi.
Nici în România situația nu stă prea bine. Față de luna mai a anului 2019, se înregistrează o scădere de 87% a zborurilor dinspre și către teritoriul României. Zborurile comerciale din România către destinații precum Italia, Franța, Germania, Spania, dar și alte țări europene, sunt în continuare suspendate. Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat că măsura rămâne în vigoare până la data de 16 iunie, atunci când se va ridica starea de alertă. Până atunci, se pot opera doar zboruri la cerere și zboruri de tip charter.
Nici transportul feroviar sau cel rutier n-au fost scutite de pagube, însă acestea n-au suferit același impact economic precum transportul aerian. Totodată, mijloacele de transport feroviar și rutier încep să reia cursele internaționale de la 1 iunie 2020, potrivit Premierului Ludovic Orban.
Conform Institutului Național de Statistică, față de luna martie a anului 2019, în martie 2020, sosirile în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au scăzut cu 69,8%, iar înnoptările cu 68,2% (excluzând oamenii care au fost încarantinați). Au existat pierderi considerabile în tot sectorul HoReCa, fiind unul dintre cele mai afectate piețe pe timpul stării de urgență.
Restaurantele, cafenelele și terasele au fost nevoite să-și suspende activitatea, lăsând peste 100.000 de români în șomaj tehnic și fără certitudinea că și-ar putea recupera locurile de muncă.
Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), a declarat într-o conferință de specialitate că situația turismului e una foarte complicată și dramatică.
„Noi, practic, eram o locomotivă care mergea cu viteză şi, dintr-o dată, am intrat într-un zid. Asta a creat mari probleme şi, practic, în ultimele trei luni, avem 6 milioane de înnoptări pierdute şi undeva la 250 de milioane de euro pe care îi trecem la pierderi. Deci, situaţia în acest moment este dramatică.”
– Călin Ile, președintele FIHR
De la 1 iunie, sectorul HoReCa și-a reluat activitatea parțial dar cu o mulțime de prevederi legale care trebuie respectate. Pe lângă măsurile legislative și instucțiunile autorităților locale sau naționale, pe site-ul FIHR se găsesc o serie de recomandări de prevenție sanitară pe timp de epidemie/pandemie pentru toate unitățile de cazare și HoReCa. Pentru camerele de oaspeți se recomandă o curățare avansată a punctelor de contact frecvent după fiecare eliberare a camerei, pentru bucătărie curățarea e recomandată după fiecare servire, curățarea barului și a restaurantului după fiecare servire/între oaspeți, iar curățarea toaletelor odată la patru ore.
Carmina Nițescu, consultant de marketing turistic, colaborează cu agenții și companii de turism și confirmă gravitatea situației în acest domeniu, fiind „afectată 100% din cauza pandemiei”. Răspândirea acestui virus a afectat foarte multe sectoare, iar cel a turismului a avut cel mai mult de suferit. Cu toate acestea, sfârșitul carantinei a însemnat șansa de a reveni, foarte încet, la normal.
„Turismul este unul din domeniile care pică printre primele, dar își revine printre primele pentru că a călători înseamnă și business și, în plus, toți cei care am stat în case în lunile acestea avem nevoie să evadăm undeva, chiar dacă vom alege călătorii mai scurte sau în locuri mai apropiate de casă.”
– Carmina Nițescu
Așadar, oamenii nu vor ezita să călătoarească în țară mai întâi, iar mai apoi în alte state, adaptându-se la măsurile impuse. „Este clar că cel puțin în următoarele câteva luni vom călători în România, însă în măsura în care vor fi state apropiate de noi (Europa) care să își deschidă granțele, românii vor călători și acolo. Cu toții vom fi mai atenți la siguranța și la serviciile alese, însă de călătorit vom călători.”
Pentru multe agenții de turism, pandemia a reprezentat o ocazie de a-și îmbunătăți serviciile pentru clienți, în vederea stabilirii unei colaborări cât mai eficiente și de lungă durată. „Va conta din ce în ce mai mult să avem condiții de anulare/modificare flexibile. Vom putea câștiga clienți noi pentru că numai așa aceștia vor avea încrederea că, dacă lucrurile nu merg bine, își pot recupera banii.”
În ceea ce privește situația actuală, dar și viitorul turismului, Carmina Nițescu este de părere că, deși am trecut prin multe, încă există speranță.
„Consider că, acum, odată cu pandemia, fiecare stat are șansa să o ia de la zero și să crească frumos. Depinde însă de fiecare în parte. Mă aștept ca la 1 an după ridicarea tuturor restricțiilor din fiecare stat, turismul să își revină, însă, pentru a ajunge la nivelul din 2019, cred că vor trece cel puțin 2 ani.”
Pe lângă operatorii aerieni, sectorul HoReCa și agențiile de turism, un element esențial al funcționării turismului sunt oamenii propriu-ziși – turiștii. Deși în mare măsură restricțiile de călătorie le-au dat peste cap planurile, aceștia încearcă să rămână raționali și optimiști pentru viitorul călătoriilor.
Oana are 23 de ani și locuiește în Italia. Pandemia a prins-o în mijlocul focarului cel mai puternic din Europa, iar restricțiile nu au oprit-o doar din a călători pentru relaxare, ci pentru propria ei sănătate.
„Am planificat să călătoresc în acest an, însă nu în vacanță, ci pentru rezolvarea problemelor mele de sănătate. Momentan în Italia nu au luat sfârșit restricțiile de călătorie, dar după trecerea lor nu numai ca voi călători pentru a-mi rezolva problemele de sănătate, ci o voi face și pentru a ma relaxa. Voi fi puțin mai atentă lângă ce fel de persoane o să stau. Voi evita persoanele răcite și cu siguranță pentru o perioadă voi purta și mască.”
– Oana
Cristian are 50 de ani și locuiește în România. Planurile lui de vacanță s-au schimbat odată cu apariția pandemiei. Cu toate acestea, se gândește că va călători în țară dacă situația va permite.
„Am planificat să merg în Tunisia, dar am renunțat și am contactat agenția la care am rezervat pentru a cere variante. Astfel, mi s-a oferit un voucher pe care îl pot folosi până la sfârșitul anului viitor, un fel de avans pentru servicii turistice. De călătorit, voi mai călători anul acesta, dar nu în afara țării.”
– Cristian
Mădălina are 26 de ani, e stabilită în Suedia și plănuiește să călătorească din nou odată ce restricțiile vor fi ridicate.
„Din păcate, data călătoriei mele s-a suprapus cu perioada în care a fost introdusă starea de urgență, prin urmare călătoria a fost anulată. Plănuiesc sa călătoresc anul acesta și sper să fie posibil. Voi urma măsurile de siguranță recomandate în țara mea de reședință, o să țin cont de distanțarea socială și de spălatul pe mâini.”
– Mâdălina
Patricia are 30 de ani, trăiește în România și a renunțat la planurile de a vizita America anul acesta. Deși călătoriile în alte țări vor fi mai reduse, ea este de părere că acest fapt reprezintă un avantaj pentru turismul României.
„Am planificat să merg în America chiar în martie, dar nu s-a mai putut, iar anul acesta nu mai merg deloc. Mă gândesc că doar la anul. Cred că singura șansă ar putea fi turismul în țară și cred că ar și ajuta. Ar fi un avantaj pentru turismul României.”
– Patricia
Odată cu instaurarea stării de alertă, au fost făcute numeroase declarații cu privire la sectorul turismului în Europa. Așadar, în data de 14 mai, Adina Vălean, Comisarul European pentru Transporturi, a transmis câteva orientări și recomandări cu privire la modul de desfășurare al călătoriilor.
„Nu putem da o dată de la care călătoriile se vor restabili în Europa. Însă, vă pot spune cum vom călători, adică în ce condiții putem folosi toate mijloacele de transport în siguranță, pe cât posibil. Menționez, pe cât posibil, pentru că atât timp cât nu avem un vaccin sau un tratament, nu putem elimina riscurile, le putem doar limita. Cu toții ne dorim să ajungem în vacanță sau să ne vedem familia și prietenii, uneori aflați la mare depărtare.”
– Adina Vălean
Așadar, printre cele mai importante recomandări se regăsesc purtatul măștilor, distanțarea socială, dar și folosirea dezinfectantului pentru mâini. Toate aceste recomandări trebuie luate în considerare pentru o desfășurare a călătoriilor cât mai plăcută și lipsită de riscuri.