După La Casa de Papel, Elite sau Toy Boy, Netflix adaugă în colecția sa de producții în limba spaniolă un nou serial dramatic. Control Z urmărește povestea unui grup de liceeni, terorizați de un hacker misterios, care îi șantajează cu dezvăluirea celor mai bine ascunse secrete.
Serialul a avut premiera pe 22 mai 2020, iar în prezent are o notă de 7/10 pe IMDB, în urma a 2356 de voruri. Primul sezon are doar opt episoade, fiecare având o durată de mai puțin de 40 de minute, ceea ce îl face un serial perfect pentru bingewatching.
Creatorii serialului sunt Miguel García Moreno, Adriana Pelusi și Carlos Quintanilla. Adriana Pelusi și Miguel García Moreno au mai colaborat în realizarea filmului de comedie Plan V (2018) și a serialului M.I.N.T, care va apărea anul acesta.
Regizorul serialului, Alejandro Lozano, este cunoscut în cinematografia mexicană pentru filmele Matando Cabos (2004) și Trece miedos (2007).
Stereotipuri, hackeri și secrete
Deși producția are la bază numeroase clișee regăsite în majoritatea serialelor pentru adolescenți (elita care conduce liceul, băiatul tăcut care este hărțuit de băieții populari, elevul popular care se îndrăgostește de fata exclusă), Control Z reușește să se distingă de producțiile similare, prin individualitatea personajelor. De asemenea, subiectele care țin de bullying, sănătatea mintală sau comunitatea LGBT, fac din Control Z un serial credibil, cu care spectatorii pot rezona.
Primul episod ne introduce în viața de liceu, prezentând personajele principale și relațiile dintre acestea. Astfel, încă din primele scene, facem cunoștință cu Sofía (Ana Valeria Becerril), protagonista serialului, care îl salvează pe Luis (Luis Curiel), de la agresiunile la care este supus de băieții cool: Gerry (Patricio Gallardo), Ernesto (Xabiani Ponce de León) și Darío (Iván Aragón).
Întâlnim, în următoarea scenă, clișeul noului elev, Javier (Michael Ronda), care devine popular încă de când pășește în liceu, datorită tatălui său, un fotbalist cunoscut. Acesta este desemnat să fie colegul de bancă al Sofíei, „ciudata” care nu are prieteni. De asemenea, cunoaștem și celelalte personaje, care formează un grup de prieteni: Isabela (Zión Moreno), cea mai frumoasă fată din liceu, iubitul ei, Pablo (Andres Baida), băiatul bogat, Raúl (Yankel Stevan), Natalia (Macarena García), fata bogată și María (Fiona Palomo), sora care trăiește în umbra Nataliei.
Directorul Quintanilla (Rodrigo Cachero), îi strânge pe elevii clasei a XII-a pentru a le ține un discurs, iar acesta este momentul în care hackerul acționează pentru prima dată, difuzând un videoclip în care secretul Isabelei este dezvăluit.
De aici, lucrurile scapă de sub control: relațiile și prieteniile sunt puse la încercare, iar adolescenții sunt șantajați să îndeplinească cerințele hackerului, pentru ca acesta să nu le expună secretele.
Raúl o roagă pe Sofía, care are un simț al observației foarte bine dezvoltat, să descopere cine este hackerul, iar aceasta face echipă cu Javier, pentru a prinde agresorul ascuns în spatele unui cont de Twitter.
Triunghiurile amoroase sunt nelipsite și în acest serial. Raúl li se alătură Sofíei și lui Javier în cercetările lor, iar băiatul de bani gata face tot posibilul să îl discrediteze pe Javier în fața fetei.
Ultimul episod aduce răsturnări neașteptate de situație, și în final identitatea hackerului este dezvăluită. De asemenea, serialul se termină cu un cliffhanger, care te face nerăbdător să afli cum va evolua povestea.
Merită vizionarea?
Deși este asemănat cu Gossip Girl sau Elite, în opinia mea, Control Z nu atinge așteptările ridicate de aceste seriale, dar poate asta se datorează faptului că este doar primul sezon. Un avantaj pentru Control Z îl reprezintă modul în care sunt construite personajele, acestea întruchipând greutățile cu care se confruntă adolescenții în perioada liceului: neînțelegerile din familie, consumul de diferite substanțe, teama de a nu fi marginalizat din cauza aparteneței la comunitatea LGBT, sau presiunea de a avea o viață perfectă.
Cu toate acestea, serialul este destul de interesant încât să te facă să vizionezi toate episoadele, pentru a descoperi ce secrete ascunde fiecare personaj, cum le vor fi afectate relațiile, și cel mai important, cine este hackerul și care este motivul din spatele acțiunilor sale. Control Z este încă un exemplu care ilustrează strategia celor de la Netflix, de a difuza seriale care au un număr mic de episoade la început, pentru a urmări modul în care sunt primite de către public. Alte exemple sunt Stranger Things, Sex Education sau The Witcher.
Deși producția sezonului doi este confirmată, data apariției acestuia stă încă sub semnul întrebării, din cauza pandemiei de COVID-19, care îngreunează filmările. Se speculează că următorul sezon va avea premiera în vara anului 2021.