De la mugur de tezaur la o îndrăgită artistă

Denisa Ioana Bărbat este o tânără de 21 de ani, studentă la Cluj. E o fată modestă, simplă, și amabilă. De mică a îndrăgit muzica populară, iar cea mai mare dorință a acesteia este să ajungă un nume al folclorului românesc. A realizat că iubește folclorul și a urmat o școală populară de artă, a studiat pianul și a participat la multe concursuri la care a câștigat premii importante pentru cariera ei muzicală.

Denisa te surprinde mereu cu poveștile de viață și sfaturile ei. De fiecare când vorbește despre concursuri și talent, vorbește despre muncă și perseverență. Cu toate că uneori se simte singură în această luptă de a ajunge un nume al folclorului românesc, nu se dă bătută și contiună să lupte pentru a-și atinge scopul. Despre ea spune că e perfecționistă, iar uneori gândește prea mult și nu ajunge la niciun rezultat, indiferent dacă este vorba de proiecte pentru facultate sau concursuri de folclor. Atunci când consideră că nu poate să obțină premiul întâi la un concurs, renunță să meargă și începe să se pregătească mai bine pentru viitoarele concursuri. Prietenii o consideră o persoană deschisă și plină de viață.

Cum și-a descoperit talentul

Talentul îl moștenește de la bunica. Denisa povestește cum a început să cânte și cum și-a descoperit talentul. „La șase ani m-am înscris la concursuri pentru copii. Am început să fac cursuri de canto, muzică vocală tradițională veche. Am obținut premii și am continuat să mă dedic acestei pasiuni. Mi-am descoperit pasiunea fredonând melodii populare. În familie se asculta muzică populară și am îndrăgit-o de mică. Sora mea a descoperit că am talent, că am voce. Ca orice copil, am început să cânt la serbări, evenimente organizate de scoală și grădiniță. Mai târziu am început să fac muzică mai în serios. Am fost la Școala de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” timp de cinci ani.”

Concursuri

La liceu, în clasa a 9-a și a 10-a a fost la filologie, iar ulterior s-a transferat la un liceu de arte, la clasă de muzică. A studiat pentru doi ani pianul și a fost olimpică la muzică. „La 16 ani am început să particip la concursuri mai serioase pentru tinerii soliști, persoane care studiau muzica. Am participat atât la concursuri naționale, cât și internaționale pentru tinerii interpreți, unde am obținut numeroase premii. Am câștigat în jur de 40 de premii. Am cântat și în Spania, la Festivalul organizat de Radio Românul, și am obținut premiul II la „Vedeta populară” , un talent show la TVR. Tot La TVR am fost „mugur de tezaur” când eram mică”, povestește Denisa.

De ce muzica populară?

Denisa vorbește cu mult drag despre muzica populară. „Am ales muzica populară deoarece cred că pe undeva mi-a fost destinat să aleg muzica populară. Sunt atrasă de acest gen muzical, mă identific cu tot ceea ce înseamnă muzică vocală transilvăneană și, crescând, din ce în ce mai mult a luat amploare dragostea pentru tot ce înseamnă folclor. Fară dedicare te pierzi. Am colaborat cu orchestre și ansambluri folclorice din toată țara și am avut oportunitatea să întâlnesc personalități marcante (realizatori de emisiuni, cercetători etnologi).”

Deși îndrăgește foarte mult muzica populară și tot ce e legat de aceasta, nu a ales Academia de Muzică. În prezent, este studentă la Universitate „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, la Comunicare și Relații Publice, în anul III. „Mi-am dat seama că îmi doresc să mă dedic pasiunii mele, dar îmi doresc să am o altă meserie de bază.”, mai povestește aceasta.

Pasiuni

Fiind o fire artistică și sensibilă, Denisa dorește să transmită un mesaj, prin intermediul cântecului să ajungă la public și să stârnească o emoție: „Îmi place să scriu versuri, îmi compun cântecele. Culeg folclor autentic și colecționez costume populare. Am foarte multe piese tradiționale din Transilvania. Țin foarte mult la elementele tradiționale, cred că ne reprezintă și cumva ne evidențiază ca popor și prin intermediul lor ne identificăm ca ceea ce suntem.” Sunt costume populare vechi de peste 100 de ani, unele sunt moștenire de familie și au valoare sentimentală. Pe acestea le numește talismanul ei. Denisei îi mai place să cerceteze zone folclorice, multiculturale. Astfel, descoperă și alte zone. Apreciază folclorul din toate zonele etnofolclorice.          

Leontina Fărcaș, o îndrăgită artistă de muzică populară, spunea despre Denisa: „Copila aceasta aduce cu ea izul veșniciei, dacă vreți, a folclorului nostru românesc. Aduce acea unduire deal-vale a sufletului românesc, cu atâta sensibilitate, cu atâta frumusețe, cu atâta bucurie și plăcere și vine dintr-un sat unde se păstrează încă vie tradiția noastră populară. Eu o iubesc mult pe Denisa.”

Premii

Denisa a câștigat numeroase premii la concursuri atât naționale, cât și internaționale de folclor. Printre cele mai importante se numără: Trofeul Festivalului Național „Cântă, cântă gură scumpă”, Premiul II la Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”, Premiul I la Festivalul Internațional Iosif-Sivu și Cosmin Golban, Premiul Special la Festivalul Internațional „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”.

https://www.youtube.com/watch?v=NtEVntsxM40
Miruna Luana Codreanu

Miruna Luana Codreanu