the longing: 400 de zile de așteptare

Neobișnuind să joc jocuri pe calculator, am fost foarte sceptică atunci când un coleg mi-a recomandat să încerc „The Longing”, un joc indie lansat recent, ceva mai special decât altele. Deși refuzasem inițial pe motiv că nu știu juca jocuri, după câteva explicații despre ce presupune acesta, am devenit interesată.

The Longing a fost lansat la 5 martie 2020, de către Studio Seufz, fiind inspirat dintr-o legendă germană. Creatorul jocului, Anselm Pyta (co-fondator al Studio Seufz), a lucrat alături de echipa sa timp de 6 ani pentru a-l realiza. Câteva din jocurile care au servit drept inspirație sunt: Clicker Heroes, Arx Fatalis, Desert Bus, Tamagotchi, Dear Esther. Alte influențe pe care le regăsim în joc sunt literatura și filosofia, precum și câteva concepte din psihologie.

The Longing e un joc care se desfășoară în timp real, cu un ritm extrem de lent. Personajul principal al jocului este o „umbră”, care locuiește într-un regat subteran al peșterilor. La începutul jocului, acesta primește sarcina de a aștepta 400 de zile pentru a trezi regele. 400 de zile în timp real. Fiind un joc de tip puzzle cu finaluri multiple, este alegerea ta, ca jucător, cum petreci acel timp. Poți pur și simplu să îl lași deoparte și să te întorci după ce s-a scurs timpul. Poți explora labirintul complex de peșteri, unde găsești o multitudine de obiecte – de la ciuperci la hârtie și minerale colorate cu care poți desena, sau cărți clasice pe care le poți citi. Îți poți decora casa pentru a face timpul să treacă mai repede, sau poți să încerci să evadezi din peșteri și să ieși la suprafață.

Pe lângă timingul neobișnuit, The Longing are multe alte caracteristici deosebite. Printre cele mai interesante din punctul meu de vedere este faptul că ai posibilitatea, ca jucător, de a găsi și citi o gamă de cărți complete, din literatura universală clasică, cum ar fi: Moby Dick, Așa grăit-a Zarathustra, precum și o mulțime de poeme și basme.

Un alt punct forte al jocului este grafica remarcabilă. Fiind desenat manual în mare parte, The Longing oferă niște imagini pline de detaliu, cu un stil vintage, și o atmosferă sumbră, melancolică. Soundtrackul vine în completarea acestei atmosfere, cu muzică „dungeon synth” – un subgen obscur de black metal și dark ambient.

Pentru cineva care preferă acțiune și dinamism într-un joc, The Longing ar putea să pară plictisitor la început. Lipsa unui scop care să poată fi atins rapid poate fi destul de frustrantă. Totuși, eu exact asta am apreciat la jocul acesta: faptul că este un loc perfect în care să scapi de agitația lumii exterioare și să te plimbi într-o lume virtuală, în care aproape nimic nu contează. M-a captivat acel mic labirint subteran pentru că, pe măsură ce îl exploram , descopeream tot felul de locuri interesante, indicii și mistere. Pe măsură ce timpul trece, jocul se schimbă. Există uși după care trebuie să aștepți ore bune ca să se deschidă, stalactite care cad, locații secrete și ghicitori. Tot ceea ce se întâmplă în joc cere timp. Dar nu e nevoie să te grăbești, tocmai pentru că ai peste un an la dispoziție. Poți dezlega misterele jocului în ritmul propriu.

Jocul a fost foarte bine primit de comunitățile de gameri din întreaga lume. A dat naștere unor discuții pe mai multe platforme, cum ar fi Reddit și Steam, jucătorii încercând să descopere împreună secretele și semnificațiile ascunse ale jocului.

Construcția sa fiind bazată pe simboluri și metafore, The Longing este un joc cu o însemnătate aparte. Interpretarea conceptelor și semnificațiilor care apar în joc este lăsată la latitudinea jucătorului. Tocmai de aceea pe platformele de social media s-au deschis discuții între jucători, fiecare expunându-și teoriile despre ce vrea să transmită acest joc. The Longing este despre singurătate, despre scop, răbdare, evadare. Este o experiență virtuală de sine stătătoare, care îți permite să descoperi încetul cu încetul o mini-lume în care totul este un indiciu sau un simbol, și presupune un singur lucru: așteptarea.

Prin unicitatea sa și prin problematicile de natură filosofică pe care le aduce în discuție, The Longing se distanțează de multe alte creații ale zilelor noastre.  Eu l-am jucat o bună parte din carantină, și a fost evadarea perfectă. M-a captivat atât de mult, încât a devenit în scurt timp jocul meu preferat și l-am recomandat tuturor prietenilor mei. The Longing este disponibil pe Steam, unde îl puteți achiziționa pentru 14,99€.Posted

in

by

Tags: