Fanfiction este un termen utilizat pentru a descrie textele ficționale scrise de fani, care pornesc de la lucrări deja existente. Fanii folosesc personaje și scenarii create de un autor, pentru a reinterpreta poveștile după propria viziune.
Deoarece fac parte din cultura populară, fanficurile se regăsesc în cadrul oricărui fandom. Fie că este vorba de cărți, filme, seriale, jocuri video, artiști muzicali fie că e vorba de anime, este puțin probabil să nu găsești o poveste despre subiectul sau personajul care te interesează.
Popularizarea fanfictionului a început datorită revistelor scrise de fanii Star Trek, în anii ’60, dar internetul a contribuit în cea mai mare parte la răspândirea acestor lucrări.
De pe Wattpad, în librării
Seriile Fifty Shades of Gray și After sunt dovada că niște simple povești publicate pe Wattpad (program destinat citirii cărților electronice, pe telefonul mobil, tabletă sau calculator) pot deveni lucrări de succes. E.L. James, autoarea seriei Fifty Shades of Gray, a scris, sub pseudonimul Snowqueens Icedragon, un fanfic pornind de la personajele din Twilight, pe care ulterior l-a transformat în bine-cunoscuta trilogie erotică.
Seria After este, la bază, o poveste despre membrul trupei One Direction, Harry Styles, pe care autoarea Anna Todd a scris-o după ce a citit aproape toate fanficurile cu trupa britanică disponibile pe internet.
Unde se poate citi fanfiction?
Numerele arată cât de mare este interesul pentru fanfiction. Platforma Wattpad înregistra în august 2019 un număr de 80 de milioane de utilizatori activi lunar, reprezentând o creștere de 23% față de anul precedent. De asemenea, aici se găsesc peste 400 de milioane de povești în 50 de limbi. Fanfiction.net (1998) are peste 12 milioane de utilizatori și povești în peste 40 de limbi. Site-ul conține mai mult de 2 milioane de povești doar în secțiunea anime/manga, având în afară de aceasta, încă 8 mari secțiuni. Archive of Our Own (2008), conține, în prezent, peste 6,117,000 de lucrări pentru 37,570 de fandomuri, având peste 2,592,000 utilizatori. Lucrările de fanfiction de aici sunt mai lungi ca număr de cuvinte, comparativ cu alte platforme.
Fanfiction se poate găsi și în afara site-urilor special utilizate pentru asta. Forumurile sunt un astfel de exemplu, și nu trebuie excluse nici rețelele de socializare din această exemplificare, deoarece astfel de povești se găsesc și pe Facebook și Instagram. Tumblr și Quotev sunt alte locuri în care fanfictionul poate fi găsit, însoțit și de imagini. Chiar și YouTube găzduiește clipuri în care poveștile fanfiction sunt însoțite de elemente vizuale care prezintă mai bine acțiunea.
Pe lângă genurile obișnuite, cum ar fi Acțiune, Dramă, Aventură, Mister, Dragoste, fanfictionul a introdus și genuri specifice, precum Angst (bazat pe subiecte/personaje triste), Fluff (poveste fericită), Crossover (cuprinde personaje/elemente din mai multe fandomuri), Hurt/Comfort (un personaj trece printr-o experiență traumatizantă, cu scopul de a fi consolat), Smut (conține scene explicite).
Fanfictionul este un hobby care nu ține cont de granițe și limbă. Pot fi găsiți iubitori de fanfiction, fie ei cititori, fie scriitori, oriunde pe glob.
Fanfiction, evadare din realitate
Ioana* face parte din comunitatea de fanfiction de peste 10 ani, însă doar în 2018 a considerat că a acumulat destule idei încât să înceapă să scrie propria poveste.
„Relația mea cu fanficurile a fost mereu un tumultuos du-te, vino: fie nu accesam nicio platformă ani buni, fie citeam pe rupte zile în șir. Am visat mereu prea mult și sunt, ca marea majoritate, prinsă între dezamăgirea unei vieți pragmatice, plină de compromisuri, și lașitatea care mă împiedică să mă rup total de lume. Astfel fiind pusă problema, fanficurile au venit în ajutorul meu, ca un liant între această existență, adesea prea monotonă și o lume foarte permisivă a visurilor.”
S-a plictisit să caute povești de care ar fi vrut să vadă, așa că a început să le scrie. Postează în engleză, însă scrie în cheie românească, cu situații și influențe autohtone specifice. Îi place să scrie despre personaje sobre și rezervate, punând accentul pe monologul interior.
„Melancolia, tristețea și nostalgia sunt o constantă în fanficurile mele, dar am cochetat și cu concepte precum libertatea, revolta sau sentimentul de nepotrivire într-o lume distorsionată, inspirată într-o oarecare măsură de drama regimului comunist. De obicei încadrez ceea ce public la categoria Romance și Hurt/Comfort.”
I-a fost rușine că scrie fanfiction și de multe ori a vrut să își șteargă contul și tot ce a scris. Nu știu mulți despre hobby-ul ei, deoarece ea consideră că românii sunt primii care judecă fără să analizeze problema.
Skylar Nikko a început să scrie fanfiction în clasa a 10-a, fiind nemulțumită de finalul cărții The Cat Warrior și dorind să îl rescrie.
Tinde să scrie proză pentru adulți, concentrându-se pe subiecte pe care dorește să le aducă în atenția altora. Postează pe site-urile fanfiction.net, archiveofourown și Wattpad: „Am mai multe povești pe AO3 decât pe Wattpad, deoarece e mai ușor să postezi și să îi atenționezi pe oameni de conținuturi pe care poate nu vor să le citească.”
Pentru ea, fanfictionul este un mod de a evada din realitate: „Cu tot ce apare la știri și nesiguranța viitorului meu, scriu pentru a scăpa de toate aceste lucruri. Iubesc comunitatea fanfiction, mi-am făcut câțiva prieteni buni în aici.”
Explorarea identității
Pe Brenda Kay Hale (39 de ani, Missouri), fanfictionul a ajutat-o să-și descopere sexualitatea și identitatea de gen: „Scriind, mi-am dat seama că sunt non-binary, pansexuală și poliamoroasă.”
Scrie pentru fandomul anime, în special Bleach, dar a scris povești și pentru universul Marvel și seria Sherlock. De obicei, abordează teme mai întunecate, punând accentul pe Angst și Hurt/Comfort: „Mi s-a spus să mă sinucid și alte lucruri de genul acesta. De cele mai multe ori, erau comentarii pur homofobe, deoarece transform personajele care sunt considerate heterosexuale, în personaje gay/bisexuale/pansexuale.”
Haley Conrad are 24 de ani și este din Missouri. A început să scrie fanfiction la 12 ani, fiind un copil introvertit și găsind în această ocupație o evadare din realitate: „Deja exista o lume construită și personaje cu care să te joci, așa că a fost ușor și amuzant să mi le imaginez în diferite situații.”
În prezent, scrie povești de dragoste/smut, pentru fandomurile My Hero Academia și One Piece, dar abordează multe subiecte ce țin de discriminare și LGBT.
Nu postează multe lucrări, deoarece se teme de răspunsurile pe care poate să le primească: „O mare parte din comunitate este în regulă cu subiectele LGBT, dar încă există multă homofobie.”
Consideră că este important să scrii despre problemele cu care te confrunți, într-un spațiu sigur, iar fanfictionul a ajutat-o să se simtă realizată.
În ultimul an, s-a implicat mai mult în comunitatea fanfiction, datorită grupurilor de pe Facebook: „Rareori văd feedback negativ, cea mai mare parte a criticilor sunt constructive. Există și oameni nepoliticoși, dar restul comunității le atrage atenția mereu.”
Comunitate și stigmatizare
Alexandra Elena Nedelcu este din București, are 23 de ani și a început să scrie fanfiction în urmă cu 5 ani.
Alexandra scrie și în română, și în engleză, însă spune că nu a observat vreo diferență în ceea ce privește răspunsul cititorilor.
„Se întâmplă același lucruri de ambele părți ale gardului. Sunt ficuri prost scrise și bine scrise și în română, și în engleză, atât în materie de poveste, cât și de modul în care sunt scrise. Tematicile, din nou, sunt variate în funcție de audiență. Dacă scrii despre petreceri și viața de adolescent, asta e audiența pe care o ai. Dacă scrii despre lucruri mai profunde, despre sentimente ascunse, povești de viață cu traumă și întorsături de situație, atragi lume cu alte preocupări.”
Alexandrei îi place să scrie și să citească povești scrise în fandomurile de anime și K-Pop. S-a simțit judecată de multe ori din cauza hobby-ului ei.
„Cei care văd treaba asta din afară au impresia că numai copiii sau oamenii imaturi citesc fanfiction și nu este așa. Fun fact pe tema asta: Harry Potter este atât de popular, încât poți publica fanfiction pentru fandom în mod legal.”
Consideră că fanfictionul a ajutat-o să-și îmbunătățească vocabularul și exprimarea în limba engleză, dar și capacitatea de a se concentra pe o anumită temă.
„Comunitatea, pe de-o parte, e oaza ta, unde scrii lucruri la cerere pentru oameni, pentru că ori nu există ideea respectivă, ori oamenii nu știu să scrie și apelează la tine, cu o cerere. Per total, mă bucur că există așa ceva, că oamenii iau personaje din povestea lor preferată, fie anime, film, fie carte și creează ce vor din ele. La modul care L-ai omorât pe X, my bae? N-are treabă, las că facem noi să fie bine! și fandomul se bucură, indiferent de vârstă. Într-un fel, e ca în viața reală, povești bune și mai puțin bune, oameni buni și mai puțini buni.”
Hayley Stuart Seefeld locuiește în Hattiesburg și are 30 de ani. A început să scrie fanfiction în clasa a 8-a, chiar dacă nu conștientiza că ceea ce face ea se încadrează în acest termen.
„Întâlnisem o prietenă căreia îi plăcea, de asemenea, Dragonball Z, ceea ce era destul de rar pentru fete. Făceam schimb de bilețele în timpul orelor, în care ne imaginam ce ar spune sau face personajele din Dragonball Z în anumite situații.”
Recent, a început să le vorbească deschis familiei și prietenilor despre faptul că scrie fanfiction, deoarece înainte doar câțiva prieteni și soțul ei știau acest lucru. Cu toate acestea, încă păstrează secret faptul că citește fanfiction.
Fanfictionul a ajutat-o să aibă mai multă încredere în ea: „Când recitesc poveștile pe care le-am scris în adolescență, pot să observ cât de mult am evoluat. De asemenea, având străini pe internet care îmi spun cât de mult iubesc munca mea… Mă face să mă simt foarte mândră de mine.”
Silvia Mallaschitz are 46 de ani, locuiește în Slovacia și scrie fanfiction de 8 ani, motivul ei de început fiind că nu reușea să găsească povești care să o mulțumească pe deplin. A scris și non-ficțiune, o poveste originală, însă nu a postat-o.
„Pentru ca eu să reușesc să scriu un fir narativ, trebuie să cunosc foarte bine cronologia originală, detalii, plot-ul, de aceea documentarea extinsă este foarte importantă pentru mine. Scriu pentru The Witcher și The Forgotten Realms, fiind francize foarte dezvoltate, au cărți și jocuri, și îmi ia mult timp să asimilez toată informația.”
Consideră că datorită fanfictionului are cunoștințe mai largi despre domenii pe care altfel le-ar fi ignorat. Și-a făcut câțiva prieteni buni și discută des și despre alte aspecte ale vieții lor, în afară de fanfiction, deci ea percepe experiența pe care o are ca fiind una pozitivă.
„Nu m-am simțit vreodată rușinată din cauza hobby-ului meu, probabil și din cauza vârstei. Oamenii din jurul meu, de obicei, respectă persoanele care au abilitățile necesare creării unei povești. Recunosc că nu mă grăbesc să trimit link-uri către lucrările mele oricui, deoarece scriu destul de explicit, însă dacă știu că persoana nu ar avea o problemă cu acest aspect, nu țin în secret munca mea.”
Fanfictionul este o extensie a experienței de fan al unui produs media. Poate determina persoane să investească mai mult timp într-o anumită franciză, aducând beneficii atât produsului original, cât și a derivatelor acestuia. Poate fi un mijloc de socializare, relaxare și informare pe mai multe planuri. Cu siguranță, reprezintă o parte foarte importantă și vizibilă a fandomurilor din orice arie.
Articol realizat de Diana Martin, Emilia Oltean