6 Teorii ale conspiratiei stupide despre pandemie

Aproape orice subiect sau domeniu poate fi instrumentul declanșator al unei noi teorii ale conspirației. Pandemia de coronavirus n-a ieșit din acest tipar, dovadă fiind multele teorii care s-au născut în ultimele câteva luni. De la virusul făcut în laborator și până la Bill Gates, aceste teorii despre coronavirus au pus semnul egal între pandemie și conspirație mondială. Acesta să fie oare adevărul?

Uite 6 dintre cele mai stupide și neplauzibile teorii ale conspirației despre pandemia de coronavirus, explicate în mod logic și cu dovezi reale.

1. Virusul a fost creat în laborator 

Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Conspirație:

Virusul a fost creat într-un laborator la comanda conducerii oculte a lumii, pentru a eradica o bună parte a populației. Este foarte puțin probabil ca virusul să se nască într-un mod natural și este, cu siguranță, scăpat dintr-un laborator.

Realitate:

Nici Statele Unite, nici China nu au prezentat dovezi clare pe care se bazează afirmațiile lor cu privire la faptul că virusul a fost creat în laborator. Mai mult de atât, ambele variante ale conspirației au fost demontate de către epidemiologi și virusologi din întreaga lume.

S-au făcut o sumedenie de teste și a fost dovedit în repetate rânduri faptul că SARS-CoV-2 nu a fost creat în laborator, ci este mai degrabă o mutație naturală a virusului care era inevitabil să se întâmple. Adevărul este că medicina modernă încă luptă să afle modul în care funcționează un virus, acesta trăind într-o stare nefirească, undeva între viață și moarte. Acest aspect ne pune în situația de a nu fi total pregătiți pentru o următoare pandemie, inevitabilă și ea, de altfel. SARS-CoV-2 este un tip de virus din familia coronavirus, iar pe lângă el există și alte virusuri precum cele ce au cauzat epidemiile de SARS și MERS din 2003, respectiv 2012.

2. Vaccinul împotriva covid-19 – conspirație a liderilor lumii 

Photo by Gustavo Fring from Pexels

Conspirație: 

Vaccinul împotriva Covid-19 nu are niciun efect benefic, după câteva luni de la vaccinare o să te îmbolnăvești și o să mori, toate pentru a te face să cumperi un vaccin menit să îi îmbogățească pe cei ce conduc lumea cu adevărat. Corpul uman poate să lupte și singur.

Realitate:

Vaccinul nu e un mijloc de a ucide populația, ci e un mijloc de a prevenii și trata infecțiile cu diverse virusuri. Așa cum spuneam și mai sus, medicina modernă încă nu înțelege foarte bine modul în care funcționează un virus, mai ales ținând cont și de faptul că fiecare virus în parte se comportă diferit și are efecte negative diferite asupra corpului uman.

Modul în care se creează un vaccin este prin preluarea unor molecule ale patogenului și injectarea lor în corpul uman. Doza de molecule ale unui virus care se injectează este suficient de mică încât să declanșeze un răspuns din partea sistemului imunitar și să obișnuiască organismul să lupte cu acest nou tip de virus, dar nu suficientă încât să declanșeze infecția severă. Vaccinul se folosește pentru a preveni și trata infecția cu diverse virusuri, iar în cazuri precum cel al poliomielitei, poate duce la eradicarea lor.

Nu, corpul uman nu poate să lupte întotdeauna singur. Anumite virusuri pot deveni atât de violente, încât, imediat după infectare, corpul intră într-o stare de alertă pentru că nu poate produce suficienți anticorpi la timp, iar astfel se produc decesele.

3. Antenele 5G  

Photo by Ehimetalor Akhere Unuabona on Unsplash

Conspirație:

Radiația electromagnetică de la antenele 5G, este responsabilă pentru pandemia de Covid-19.

Realitate:

Virusurile nu iau naștere, sub nicio formă, de la radiații sau câmpuri electromagnetice. Încă nu se știe originea clară a virusurilor, însă există trei ipoteze posibile, care sunt în continuare studiate de virusologi din întreaga lume. Numitorul comun al acestora sunt organismele umane, de acolo se crede că au pornit virusurile, nu de la radiații electromagnetice. În plus, nu există niciun fel de dovadă a faptului că antenele 5G ar avea vreo legătură cu pandemia, în afara unor concluzii și speculații fără bază științifică.

Cea mai importantă componentă a radiațiilor, totodată cea care determină cât de nocive sunt pentru corpul uman, este frecvența lor. Cu cât frecvența radiațiilor este mai mare, cu atât sunt mai periculoase pentru noi. Radiația 5G se află în zona de siguranță, acolo unde sunt și undele radio, Wi-Fi sau microundele.

Am atașat mai jos un clip al fizicianului Cristian Presură care explica mai pe îndelete modul în care funcționează undele 5G și faptul că nu au nicio legătură cu pandemia de coronavirus.

4. Bill Gates  

Photo by Brian Kostiuk on Unsplash

Conspirație:

Bill Gates a ajutat la crearea în laborator a virusului SARS-CoV-2 pentru a ne obliga să ne vaccinăm și, astfel, să ne implanteze microcipuri în corp pentru a ne putea controla mai ușor. Dovada faptului că Bill Gates stă în spatele acestei pandemii o reprezintă un clip din 2015, în care susținea că o să ne confruntăm cu o pandemie în curând.

Realitate:

Bill Gates s-a aflat în centrul teoriilor conspiraționiste în ultima perioadă, întrecându-l chiar și pe George Soroș în perioada lui de glorie. Faptul că Gates este acum asociat cu această teorie nu e deloc neașteptat, fiind o persoană publică care nu susținea nici în trecut mișcarea antivaccinistă și pe lângă asta, e și foarte cunoscut, ceea ce-l face mai ușor de demonizat în narațiunile conspiraționiste. De fapt, această teorie care susține că Bill Gates se află în spatele pandemiei, e cumva rezultatul comasării altor teorii într-una singură. Virusul creat în laborator, vaccinul, „puterea supremă” care vrea să ne controleze, și așa mai departe sunt, elemente pe care le-am discutat deja și demontat. Bill Gates este unul dintre cei mai mari contribuitori în prevenirea și combaterea bolilor, motiv pentru care a ajutat la „vânarea” ultimelor cazuri de poliomielită în scopul eradicării acestei boli.

Clipul din 2015 care a reapărut în atenția publică nu face decât să sublinieze faptul că o pandemie era și este în continuare inevitabilă și că oamenii care investesc în sănătate și în dezvoltarea medicinei se gândesc serios la acestă realitate. Bolile și infecțiile sunt rezultatul evoluției întregii planete. Faptul că specia noastră se află în vârful lanțului trofic, nu ne scutește de vietățile (sau non-vietățile – virusurile) care au și ele același scop pe care îl avem și noi – supraviețuirea.

5. Termoscanarea

Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

Conspirație:

Termoscanarea nu se folosește pentru a măsura temperatura oamenilor, ci pentru a fura date personale ale oamenilor (CNP) și pentru a le implanta un cip menit să-i controleze pe termen lung.

Realitate:

Teoria termoscanării a luat o mare amploare în România în urma scandalului de la intrarea într-un supermarket din București, unde un grup de trei cetățeni au refuzat să le fie măsurată temperatura din cauza motivelor mai sus menționate. Această teorie vine cumva în continuarea teoriei cu vaccinul, fiind vorba tot de implantarea unui cip. Scopul lui ar fi acela de a controla populația, în scopul îmbogățirii marilor companii și oamenilor care conduc lumea cu adevărat.

Nu ar putea fi mai departe de adevăr faptul că măsurarea temperaturii ar reprezenta implantarea de cipuri în corpurile oamenilor și citirea datelor personale. Temperatura se măsoară cu tot felul de dispozitive, iar acest „pistol“ este mult mai eficient și sigur decât un termometru obișnuit, pentru faptul că nu trebuie atins de fiecare persoană în parte. Măsurarea temperaturii este exact ce îi spune și numele, monitorizarea temperaturii corpului pentru a depista oamenii cu temperatură ridicată, în încercarea stopării răspândirii virusului.

6. covid-19 nu există

Photo by CDC on Unsplash

Conspirație:

Covid-19 nu există și e, de fapt, o manipulare la nivel mondial făcută de elita lumii pentru a ne limita libertatea și a ne controla pe toți, scopul lor fiind instaurarea unei noi ordini mondiale.

Realitate:

În realitate, Covid-19 există la fel cum există și SIDA, Ebola, Rujeola sau Tetanosul. Aceste boli apar în mod natural și nu întotdeauna corpul uman este suficient de puternic pentru a le combate, rezultând în decese. Discreditarea existenței Covid-19 nu face decât să-i determine pe oamenii care cred această teorie să nu mai respectele regulile de distanțare socială, de igienă sau de izolare, punându-se nu doar pe ei în pericol, ci și pe oamenii din jurul lor.

Faptul că negi existența virusului HIV, n-o să te facă să nu mai dezvolți SIDA și să porți acest virus cu tine toată viața. Faptul că negi existența infecției tetanos, nu o să te scutească de la complicații sau chiar deces, dacă vaccinul nu e realizat la timp (50-60% din oamenii care sunt infectați cu tetanos și nu realizează vaccinul ajung în mai puțin de 48 de ore la deces). Același principiu se aplică și variolei, rujeolei și multor alte boli.

***

De ce credem aceste teorii? 

Teoriile pe care le-am prezentat mai sus nu au bază factuală și se vor a fii un răspuns foarte simplu și ușor la situația foarte complicată și deloc ușoară prin care trecem. Viețile a milioane de oameni au de suferit în urma pandemiei actuale, însă nu e nici prima, nici ultima dată când asta se întâmplă. Frica, panica și nesiguranță sunt cei mai mari inamici ai noștri, însă singura arma împotriva lor este informația. Cu cât ne informăm mai mult, din surse oficiale, cu atât incertitudinea dispare și informațiile factuale iau locul speculațiilor nefondate.

Grațiela Blidariu

Grațiela Blidariu