Cum ar fi copilăria fără desene animate? Cei mici nu și-ar mai cunoaște personajele preferate sau eventualii prieteni imaginari. Nu ar mai exista atâtea lumi, în care copiii să se transpună din fața televizoarelor și în care să trăiască atâtea aventuri cu eroii preferați. Pe scurt, desenele animate sunt o parte semnificativă a copilăriei și, cu siguranță, fiecare copil este marcat de un anumit personaj, replică sau scenă din desene.

Când copiii care obișnuiau să „devoreze” serialele lor animate preferate, amuzându-se și bucurându-se de lumile fantastice care se desfășurau pe ecrane, se transformă în adulți pasionați de teorii ale conspirației, desenele animate, ce, până nu demult, erau un simbol al unei minți inocente, capătă un sens total diferit de cel perceput în copilărie.

Există oameni care susțin că desenele animate au, de fapt, un sens mult mai întunecat decât ceea ce observă ochii unui copil și care au încercat să „demascheze” poveștile și personajele cu care au crescut generații întregi. Teoriile devenite destul de virale pe Internet ne oferă o altă viziune asupra desenelor animate, care e posibil să ruineze ceea ce ne imaginam în copilărie.

1.Fetițele Powerpuff

Cineva a venit cu ideea că personajele principale ale acestui serial – Blossom, Bubbles și Buttercup – sunt caracterele diferite ale aceleiași persoane, ale unei fetițe care suferă de personalitate multiplă și stres post-traumatic. Teoria personalității multiple se bazează în special pe faptul că cele trei protagoniste sunt extrem de diferite una de cealaltă și fiecare reprezintă tipologii diferite: Blossom este cea isteață, sigură pe sine, cu spirit de lider, Bubbles este cea sensibilă, inocentă și naivă, iar Buttercup este cea mai dură dintre ele, având cel mai violent comportament. Creatorul acestei teorii propune numele de „Brenda” pentru personajul principal pe care și l-a imaginat. Brenda ar fi crescut fără sprijin matern, împreună cu tatăl ei, Profesorul Utonium, și cu fratele ei abuziv, pe care halucinațiile o fac să îl vadă drept Mojo Jojo, care este cel mai întâlnit antagonist din serial. La fel ca cele trei fetițe Powerpuff, și Mojo Jojo este creația Profesorului Utonium, ceea ce sugerează faptul că protagonistele sunt înrudite cu dușmanul lor. Cauza afecțiunilor psihice ale Brendei ar fi tratamentul violent primit de la fratele ei mai mare.

2.Curaj, câinele fricos

Teoria din spatele acestui serial nu este nici pe departe la fel de înfricoșătoare pe cât este conținutul acestuia în sine. Acest desen animat, încadrat în genul comedie de groază, prezintă, în fiecare episod, întâmplările fantastice și macabre prin care trece personajul principal, câinele pe nume Curaj. Se spune că serialul prezintă lumea din perspectiva unui câine care trăiește împreună cu Muriel și Eustace, stăpânii lui, în orașul Nicăieri. De fapt, casa în care locuiau cei trei nu este o casă izolată în mijlocul unui deșert, ci asta credea Curaj, din cauză că stăpânii lui erau mult prea în vârstă pentru a-l scoate la plimbare, să vadă restul lumii. Personajele negative înfiorătoare care apar în fiecare episod sunt oameni obișnuiți, însă pentru un câine neajutorat, oricine poate părea un monstru de speriat.

„Curaj, câinele fricos” a fost un mare succes, deși difuzarea lui nu a durat decât din 1999 până în 2002, când postul de televiziune care îl difuza a renunțat la serial, din cauză că scenele și personajele horror nu erau potrivite pentru categoria de vârstă căreia se adresează.

3.Ed, Edd și Eddy

„Ed, Edd și Eddy” este unul dintre cele mai cunoscute și mai amuzante desene ale copilăriei, lansat în 1999. Ceea ce îl face să fie atât de plăcut de către public este atmosfera de relaxare și de libertate pe care o transmite și glumele copilărești care caracterizează personajele principale. Cea mai discutată teorie privind acest serial animat este și cea mai înfiorătoare. Conform acestei teorii care a apărut pentru prima oară pe 4chan acum câțiva ani, toate personajele au decedat la un moment dat de-a lungul secolului XX și sunt blocate împreună în purgatoriu, fiecare dintre ele având o poveste de background care ar explica prezența lor între cele două lumi. Teoria purgatoriului se bazează pe faptul că în serial nu apare niciun adult, iar cartierul în care se desfășoară toate episoadele devine o lume a copiilor, în care ei sunt liberi să facă ce vor și în care este veșnic vară. În plus, toate personajele arată și se poartă ca și cum ar proveni din perioade diferite.

4.Scooby Doo

Încă un desen extrem de iubit și de cunoscut, atât de copii, cât și de adulți, „Scooby Doo” este un serial de succes încă din 1969, când a apărut prima dată. Poate că tocmai faima și longevitatea acestui desen animat și a personajelor sale au făcut ca serialul să fie atât de discutat, încât au apărut zeci de teorii în legătură cu el.

Fanii acestui serial au venit cu mai multe teorii conspiraționiste care încearcă să surprindă esența acțiunii, deși majoritatea acestor idei nu sunt puternic fondate și credibile. De exemplu, se spune că Scooby Doo este un câine foarte bine dresat pentru a fi trimis în spațiu, care a scăpat din mâinile guvernului american, hoinărind prin lume împreună cu noii lui stăpâni sau că Gașca Misterelor, formată din cei cinci protagoniși este, de fapt, un cult.

Pasionații de conspirații de pe Internet spun că întâmplările prin care trece Scooby Doo și prietenii lui au loc în timpul celei mai mari crize economice care a existat vreodată. Asta ar explica de ce locurile prin care trece Gașca Misterelor par părăsite, lăsate în paragină, ca și cum totul ar fi dat faliment. Toți antagoniștii, care, de obicei, sunt oameni de știință, ingineri, profesori, artiști – oameni pentru care, într-o lume normală, nu ar trebui să fie atât de greu să aibă un job legal și bine plătit – se deghizează în monștri și „bântuie” anumite locuri, comițând aceste fapte din disperarea de a-și îmbunătăți câștigurile financiare și de a-și dezvolta afacerile. Încă o „dovadă” care susține această teorie este pofta exagerată de mâncare a celor doi protagoniști: Scooby Doo și Shaggy, care poate fi cauzată de lipsa alimentelor din timpul crizei.

5.Tom și Jerry

Posibil cel mai cunoscut desen animat din întreaga lume, care a bucurat generații întregi de copii și adulți deopotrivă. Fanii conspiraționiști cred că anul în care a apărut serialul –1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – și numele protagoniștilor Tom și Jerry nu au fost simple coincidențe și nici alese întâmplător. În timpul războiului, denumirile „Tommies” și ”Jerries” erau folosite ca expresii referitoare la Armata Britanică, respectiv, la Armata Germană. De aici provine teoria că îndrăgitul serial animat „Tom și Jerry” ar fi, de fapt, realizat ca propagandă nazistă. Ce este cel mai ciudat la această teorie este faptul că Jerry, personajul care corespunde Armatei Germane, este cel mic, cel vânat de dușmanul său, dar nu este nici pe departe neajutorat, învingându-l de fiecare dată pe Tom datorită inteligenței sale superioare.

Deși aceste teorii sună bizar – unele dintre ele poate chiar extrem de fantezist – ele sunt interesant de descoperit pentru cunoscătorii și nostalgicii acestor producții animate, în special pentru generațiile Y și Z, ale căror copilărie a fost marcată de aceste desene. Unele teorii conspiraționiste au fost infirmate chiar de către creatorii serialelor, însă acest lucru nu le face mai puțin interesante pentru fascinații de mister și conspirații, unii fani construind adevărate povești bazate pe logică și legături reale în încercarea lor de a dezlega misterele ce stau în spatele desenelor animate.

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.